TEST DRIVE<>
052017<><>

Dell Vostro 3568

Logičan sledeći korak

Pošto je u prethodnom tromesečju predstavljena nova generacija Intelovih procesora, Dell je rešio da još jednom osveži svoju Vostro seriju. Na test nam je stigao model sa oznakom 3568. Prijatno smo iznenađeni da je na naše tržište konačno stigao model sa SSD-om. Još lepše od toga, u pitanju je SSD uređaj potpisan od strane Liteona, koji do sada nismo imali prilike da probamo. Uz novi Intel Core i5-7200U procesor, i još po neki novi detalj, pred nama je interesantna mašina, što obično nije slučaj sa dobro ušančenim i ziheraškim „biznis” modelima.

Spolja gledano, novi Vostro neće nikoga previše impresionirati. Crno, šrafirano kućište, izrađeno od čvrste plastike, nešto je što smo do sada videli bezbroj puta. Površina je udobna za držanje i odlično sprečava klizanje, pa je bar funkcionalnost potpuno zadovoljena. Ugravirani reflektujući logo izgleda lepo, ali se takođe koristi više generacija unazad.

Na veliku žalost korisnika, osvetljena tastatura još uvek nije stigla u Vostro seriju pa će vam, ukoliko radite noću, biti potrebno dodatno svetlo. Tastatura pune veličine je relativno plitka, ali subjektivni osećaj pri kucanju nije loš zbog pristojnog otpora koji tasteri pružaju prilikom pritiska. Tačped je dovoljno osetljiv i veliki da može ugodno da se koristi na duže staze. Doduše, nije baš najjasnije zbog čega se Dell ne odlučuje na 16:9 odnos stranica kod tačpeda, što bi bilo prirodno, jer bi pratio odnos stranica ekrana.

Ekran novog Vostroa je takođe poboljšan, jer su do sada u Vostro seriji uglavnom bili ekrani sa rezolucijom 1366 × 768 piksela. Novi model dolazi sa ekranom Full HD rezolucije (1920 × 1080 piksela), dok su oštrina i zasićenost boja i dalje na visokom nivou. Ekran je presvučen kvalitetnim antirefleksivnim slojem, tako da, ukoliko iza leđa imate direktan izvor svetla (recimo stonu lampu, prozor i slično), to vam neće smetati u radu. Doduše, slika nije dobra kada se gleda pod velikim uglom, ali to i ne mora da bude veliki problem za ekran laptopa. Ukoliko želite da prikažete sadržaj svog ekrana većoj publici, tu su VGA i HDMI izlazi za TV odnosno projektor, pa ćete novi Vostro uspešno koristiti i za prezentacije, što je važna funkcija poslovnih laptopova. Šarke koje drže ekran su kod Della tradicionalno dobre. Otpor koji šarka pruža je odlično podešen, pa je veoma jednostavno staviti ekran u idealan položaj/ugao za gledanje.

Novi Intelov CPU Core i5-7200U je doneo standardno poboljšanje u ukupnim performansama u odnosu na prethodnu generaciju procesora. Dell je u ovaj Vostro stavio svega četiri gigabajta RAM-a, i to DDR4 tipa, ali nismo primetili značajnije dividende od (brže) memorije nove generacije. Količina RAM-a je dovoljna za svakodnevni kancelarijski rad sa, recimo Home verzijama Windowsa. Ukoliko ćete koristiti Pro verziju operativnog sistema i/ili ukoliko koristite zahtevnije aplikacije na svom laptopu, razmislite o dodatnom memorijskom modulu, jer je to jedan od jefikasnijih načina za unapređenje performansi. Kad već pominjemo operativni sistem, imajte na umu da Dell za naše tržište standardno isporučuje Ubuntu na svojim mašinama. Dobra vest je i to da je u pitanju Ubuntu 16.04 koji radi značajno bolje od prethodnih verzija. Ukoliko ipak razmišljate o Prozorima, u obzir dolazi isključivo Desetka, jer je Microsoft odbio da pruži podršku za nove procesore (Kaby Lake, Ryzen...) na starijim verzijama Windowsa.

Novi Kaby Lake procesor stiže i sa novim integrisanim GPU-om Intel HD Graphics 620. Uz njega, Dell u nove Vostro mašine ugrađuje i AMD R5 m420 sa 2 GB DDR3 memorije i to je verovatno rešenje koje će začuditi mnoge bolje upućene korisnike. Čudi nas to što je pomenuti Intel HD 620 sam po sebi značajno moćniji GPU od R5 m420, po nekim testovima čak do dva puta brži. Jedini razlog zbog čega bi neko radije koristio ovaj R5 je možda posvećena video memorija, ali čak i ona sama nije brzinski šampion i skoro sigurno ne bi bila brža od sistemske DDR4 memorije koju koristi integrisani Intel HD 620. Razlog za ugradnju R5 u kombinaciji sa sedmom generacijom Intela ne može da bude ni štednja energije, pošto je R5 (tehnološki) značajno stariji procesor, pa mogući odgovor može biti da je u pitanju prosto „čišćenje AMD zaliha” i relativno loš marketinški potez.

Novi Vostro se još uvek isporučuje sa DVD rezačem, što je još jedna „arheološka” komponenta. Danas zaista nema mnogo (poslovnih) korisnika koji se još uvek oslanjaju na optičke medije za skladištenje podataka. Doduše, moguće je da neke firme još uvek imaju stari bekap na ovim medijima, ali ukoliko im je zaista stalo do tih podataka, njih što pre treba „spašavati” sa optike. Neko je jednom u šali konstatovao da će se kompletno preći na proizvodnju prenosnih računara ultrabook formata tek kad poslednji DVD rezač iz skladišta bude ugrađen i prodat; kako vreme odmiče, ovo sve manje deluje kao šala, jer je ostatak hardvera u klasičnim laptopovima i ultrabookovima praktično identičan.

Komponenta koju ranije nismo viđali je SSD od 128 GB iz Liteona. Naši testovi su potvrdili da se radi o uređaju sa sasvim prihvatljivim performansama za ovu klasu mašina. Sekvencijalno čitanje se odvija brzinom od preko 422 MB/s, dok je sekvencijalno pisanje, očekivano, sporije, oko 140 MB/s, ali i dalje značajno brže nego kod klasičnih, magnetnih diskova. U svakodnevnom radu ovaj uređaj za skladištenje podataka ne predstavlja usko grlo. Podizanje operativnog sistema, raznih servisa i učitavanje korisničkih aplikacija teče glatko i retko kada je za bilo koju operaciju sa „diskom” potrebno više od dve sekunde. Windows svakako jeste izazov za svaki SSD, naročito u situaciji kada se tzv. swap fajl nalazi na SSD particiji, jer ovaj OS neprestano „optimizuje” podatke na particijama, a njegova neutoljiva glad za memorijom znači da će fajl sa virtuelnom memorijom biti neprestano aktivan, naročito na mašinama sa samo četiri gigabajta radne memorije, poput ovog Vostroa. Zbog toga bi, umesto reliktnog DVD rezača, bilo mnogo „zdravije” staviti neki magnetni disk za multimedijalne/gabaritnije fajlove i kao nosač za swap fajl. Na taj način bi SSD bio rasterećen „svopovanja”, što bi mu svakako produžilo vek, a korisnici bi imali i dodatnu korist u vidu značajno većeg kapaciteta. Ukoliko Vostro budete koristili sa Ubuntuom ili nekom drugom GNU/Linux distribucijom, većina ovih problema nije toliko izražena, jer Linux ima manje potrebe za virtuelnom memorijom, čak i na svega četiri gigabajta RAM-a (u poređenju sa Prozorima), a algoritmi za „optimizaciju”, indeksiranje i keširanje su daleko manje agresivni.

Novi Vostro je tiha i pouzdana mašina koja radi glatko na oba operativna sistema (Ubuntu 16.04 i Windows 10 Home 64-bit) na kojima smo ga probali. Performanse novog CPU-a podižu i nivo očekivanja za zadatke koje ovim računarom možete „napasti”. Uz Dellov kvalitet izrade i garanciju, Vostro 3568 je dobar izbor za kancelarijsku mašinu sa tipičnim poslovnim, multimedijalnim apetitima. Trajanje baterije od dva sata na našem standardnom testu možda ne deluje kao šampionski rezultat, ali se taj rezultat lagano duplira ukoliko, recimo, samo pišete i povremeno uskačete u brauzer. Punjač koji je lagan i ne zauzima veliki prostor, nećete moći da zaboravite u kancelariji ukoliko treba da radite puno radno vreme na terenu, ali ćete i duže poslovne sastanke odraditi sa jednim punjenjem baterije. To su sasvim razumna očekivanja za tipičnu poslovnu mašinu novog doba, zar ne?!

Stevan JOSIMOVIĆ

Futuremark 3DMark
Ice Storm35675
Cloud Gate5168
Fire Strike822
Unigine Heaven
1920 x 1080 px [min/avg/max fps]3.4 / 6.5 / 13
MaxxPi2
Single [Kps]421.9
Multi [Kps]706.7
Maxon Cinebench R15 (64bit)
OpenGL [fps]28.1
CPU [pts]328
CPU, samo jedna nit [pts]122
MP Ratio [x]2.69
Fritz 12 Chess Benchmark
Relativna brzina13.13
Knodes/s6302
AS SSD Benchmark
Sekvencijalno [read/write, MB/s]422.89 / 139.17
Trajanje baterije
Battery Eater, maksimalno opterećenje1:58:00
 
AMD Ryzen R5 1600X, R5 1500X; MSI B350 Tomahawk
MSI Radeon RX 580 Gaming X 8 GB
NZXT Manta
Samsung Client Edition PM871a 256 GB, CM871a 256 GB, CM871a 256 GB M.2; Adata SP580 240 GB, SU900 256 GB; Plextor PX-256M8PeY, PX-512M8PeGN M.2 2280 NVMe; San Disk Z400s M.2 2280 128 GB, X400 M.2 2280 512 GB, X400 M.2 2280 1 TB
Asus VT168H Touch
Dell Vostro 3568
Šta mislite o ovom tekstu?
Logitech Spotlight
iLuv Timeshaker Micro
Adata PV120 / PV150 Power Bank
iLuv Rainbow 7
Razer Nabu
Sony MDR-100AAP h.ear on Headphones
Kingston IronKey D300
TP-Link Archer C5400

Procesor:
Intel Core i5-7200U 2,5 GHz, (turbo 3,1 GHz)
Memorija:
4 GB DDR4 2400 MHz
Grafika:
Intel HD 620 + AMD Radeon R5 M420 2 GB
Ekran:
15,6”, 1920 × 1080 px, LED, anti-glare
Skladište:
SSD Liteon 128 GB
Optika:
DVD±RW HL-DT-ST
Mreža:
Ethernet, Bluetooth 4.0, Wifi 802.11ac
Kamera:
HD 720p
Zvuk:
Waves MaxxAudio, stereo zvučnici
Priključci:
VGA, HDMI, USB 2.0, 2 × USB 3.0, SD, RJ-45 LAN, 3,5 mm combo audio
Baterija:
40 Wh, 4 ćelije
Dimenzije i masa:
380 × 260 × 23,6 mm, 2,18 kg
Operativni sistem:
Ubuntu 16.04
Proizvođač:
Dell
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera