TEST DRIVE<>
052017<><>

Logitech Spotlight

Dirigentska palica

Prezentacije mogu da budu pravo mučenje, kako za publiku, tako i za onoga ko je vodi. Govornik može lako da izgubi nit i postane nesiguran, a to neminovno vodi do loše prezentacije. Imajući ovo u vidu, Logitech je nakon nekoliko godina izbacio naslednika svog bežičnog pokazivača R400 s ciljem da onom ko drži prezentaciju pruži punu slobodu i funkcionalnost, pa na taj način omogući govorniku da dopre do publike. Pun naziv modela o kom pišemo je Spotlight Presentation Remote. Mi smo uspeli da dođemo do „zlatnog” primerka, a u prodaji postoje tamnosivi i „srebrni”.

Logitech je obavio vrhunski dizajn, a na samu izradu takođe nemamo zamerke. Postoje samo tri tastera. Back i Pointer su manji od tastera Next, koji je u sredini. Pomoću ova tri tastera vrše se sve neophodne operacije, a njihovu namenu moguće je prethodno podesiti izborom od nekoliko ponuđenih opcija. Bežični adapter za PC utaknut je u donji deo uređaja, a posle upotrebe zgodno ga je vratiti nazad u uređaj, da se ne izgubi. U kutiji su još USB kabl za punjenje, futrola i dokumentacija. Dimenzije i težina su odlično ukombinovani, a tasteri su postavljeni u odnosu na prirodan položaj palca, pa osvetljenje tastera nije neophodno.

Pre upotrebe potrebno je preuzeti namenski program sa zvanične stranice proizvođača. Nakon toga kablom povežete uređaj sa računarom, a Feature Tour vas dalje vodi kroz proces uparivanja. Spotlight se može upariti sa računarom bežično, preko svog Wi-Fi adaptera, a u pitanju je, očekivano, bežična veza na 2,4 gigaherca. Domet je do 30 metara. Veza može biti i preko Bluetootha, ukoliko ga računar ima. U tom slučaju potrebno je pritisnuti Pointer i Back tastere odjednom da bi se Bluetooth aktivirao. Probali smo oba načina povezivanja i nismo primetili bilo kakve razlike u radu. Nakon povezivanja, pritiskom na bilo koje taster Spotlight će zavibrirati, što je znak da je „budan” i da je povezan.

Podržani softver obuhvata Powerpoint, Keynote, Acrobat, Google Slide ili Prezi. Takođe, Spotlight može da se koristi u okviru samog Windowsa, odakle može da se kontroliše strelica kursora i na taj način pokreću programi, a tada „pointer” taster preuzima ulogu levog klika. Svakom tasteru se softverski može dodeliti neka od funkcija ili više njih odjednom. Pointer tasterom se može označiti, uvećati i zaokružiti određeni deo ekrana. Logitech preporučuje da se koriste najviše dve opcije odjednom, mada mogu sve tri. Next i Back tasteri imaju širu primenu i, pored predefinisanih (scroll, volume itd), može im se dodeliti funkcija bilo kog tastera na tastaturi. Desni klik nije moguće u potpunosti postaviti, već samo neke njegove opcije (Cut, Copy i Paste).

Prilikom rada sa Spotlightom nije potrebno uperiti ga u računar, niti paziti pod kojim je uglom u odnosu na njega. Ugrađeni žiroskop vodi računa o uglu Spotlighta u trenutku kada je pritisnut neki od tastera. Važno je napomenuti da se ne koristi nikakav laser. Spotlight sve vreme komunicira sa računarom i koriguje prikaz na ekranu onako kako to govornik želi.

Spotlight se puni preko kratkog USB kabla, a priključak kojim se povezuje sa uređajem je Tip C, dakle simetričan, tj. nije potrebno paziti kako se povezuje, uzimajući u obzir da je priključak na uređaju prilično duboko u njemu. Tu dajemo prvu zamerku: priključak je potrebno u potpunosti ugurati u Spotlight, a da bi se izvadio, potrebno je vući za kabl, a svi znamo da na taj način može doći do oštećenja.

Ono što pozdravljamo je autonomija. Za samo minut punjenja dobija se tri sata rada, dok se potpuno prazan Spotlight puni do maksimuma za nekih sat vremena. Baterija napunjena do kraja omogućava mu autonomiju i do tri meseca, u zavisnosti od intenziteta upotrebe. Sa gornje strane je LED koja daje signal da li se uređaj puni i da li je već napunjen. Isto tako, postoji status baterije u okviru programa.

U svakom slučaju, možemo da preporučimo ovaj Logitechov specijalizovani „daljinac”, koji će u rukama dobrog „dirigenta” svakako doći do izražaja. Nakon perioda početnog privikavanja, dobar govornik sa Spotlightom u ruci lako može da prezentaciju pretvori u simfoniju.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen R5 1600X, R5 1500X; MSI B350 Tomahawk
MSI Radeon RX 580 Gaming X 8 GB
NZXT Manta
Samsung Client Edition PM871a 256 GB, CM871a 256 GB, CM871a 256 GB M.2; Adata SP580 240 GB, SU900 256 GB; Plextor PX-256M8PeY, PX-512M8PeGN M.2 2280 NVMe; San Disk Z400s M.2 2280 128 GB, X400 M.2 2280 512 GB, X400 M.2 2280 1 TB
Asus VT168H Touch
Dell Vostro 3568
Logitech Spotlight
Šta mislite o ovom tekstu?
iLuv Timeshaker Micro
Adata PV120 / PV150 Power Bank
iLuv Rainbow 7
Razer Nabu
Sony MDR-100AAP h.ear on Headphones
Kingston IronKey D300
TP-Link Archer C5400

Osnovno:
bežična veza 2,4 GHz + Bluetooth
Ostalo:
domet 30 m, tri programabilna tastera, highlight, magnify i circle opcije, 3D akcelerometar, žiroskop, Li-Po baterija 85 mAh, dimenzije 40,4 × 17,2 × 6,8 mm, masa 3,3 grama(!)
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera