TEST DRIVE<>
052017<><>

Razer Nabu

Za borbu protiv zombija

Od kompanije koja proizvodi periferije namenjene gejmerima, nismo ni očekivali ništa manje od fenomenalne reklamne kampanje za ovaj njihov proizvod. Iako je u pitanju fitnes narukvica namenjena početnicima, u Razeru su uspeli da sve povežu sa zombijima i da karakteristike gedžeta smeste u kontekst borbe protiv njih. Nažalost, od nekih specifičnih zadataka koji aktivnost korisnika usmeravaju na konkretnu video-igru, nema ništa, pa ovo nisu novi Pokemoni i zombije viđate samo u promo spotovima.

Narukvica je izrađena od kombinacije kvalitetne plastike i gumene mase koja ima blagu teksturu. Zanimljivo je da je sastavljena iz čak dva komandna dela, postavljena jedan nasuprot drugom (gore i dole) i kada narukvicu „montirate” na zglob, imate osećaj kao da vam je neko stavio „lisice”. Veličina narukvice može da se podešava, ali opet ne na uobičajen način. Naime, gumeni deo je nedeljiva celina i veličina se menja tako što se na predviđeno mesto stavlja jedna od metalnih kopči različitih veličina. Naša narukvica označena je veličinama Medium/Large (postoji još Small/Medium) i, iako je autor ovog teksta uspeo da je stavi na ruku koristeći veću kopču, nošenje je dosta nelagodno. Razlog tome nije u samoj veličini, već u podatku da je narukvica eliptičnog oblika, na koji ne možete da utičete zbog krute plastike nepromenjivog oblika. Inače, narukvica se osigurava preko magnetne kopče koju možete, krajnje elegantno, da otvorite praktično sa dva prsta.

Nabu ima samo jedan komandni taster, a tu je i sićušan, pravougaoni OLED ekran, dijagonale 5,5 centimetara, rezolucije 128 × 16 piksela. Prikaz je monohromatski, a ekran nije osetljiv na dodir.

S obzirom na to da je, kao što rekosmo, namenjena početnicima, Nabu nema GPS i u praksi se ponaša kao nešto napredniji pedometar. Pored broja načinjenih koraka, možete da vidite koliko pređeni put iznosi u (kilo)metrima, koliko ste kalorija potrošili, te koliko dugo je trajala preduzeta fizička aktivnost. Kategorije menjate pritiskom na komandni taster, a na ekranu može još da se vidi tačno vreme, odnosno da se aktivira štoperica.

Redosled pojavljivanja informacija može da se bira, što se obavlja iz naročite aplikacije za pametni telefon (podržani su Android i iOS), koja nudi još nekoliko dodatnih perkova. Na primer, odavde mogu da se odrede dnevni ciljevi, kada je vežbanje u pitanju, da se definišu parametri koje će narukvica da prati, podesi jačina osvetljenosti ekrana, ali i da se pogleda dnevnik vežbanja. Aplikacija je izuzetno jednostavna, pregledna i ugodna za korišćenje, i sa njom nećete imati nikakvih problema.

Nabu je odlična alatka za obaveštavanje korisnika o pristiglim porukama, nadolazećim pozivima i drugim sistemskim notifikacijama sa telefona. S obzirom na to da nema mikrofon i zvučnik, za skretanje pažnje koristi se vibraciona funkcija, dok se ekran automatski uključuje i na njemu ispisuje pristiglo obaveštenje. Preko komandnog tastera može se kontrolisati audio-plejer ili kamera. Komunikacija sa mobilnim telefonom obavlja se preko Bluetooth 4.0 LE protokola. Kako je opremljena tro-osnim akcelerometrom, narukvica automatski uključuje ekran kada detektuje odgovarajući pokret ruke i automatski se deaktivira nakon vremena koje sami definišete. Akcelerometar se koristi i za određivanje kvaliteta sna, što je stvar koju viđamo i kod konkurencije. Možete čak dobiti informaciju koliko puta ste se okrenuli u krevetu u toku noći.

Baterija je punjiva i od 0 do 100 procenata stiže za nešto manje od 90 minuta kada je narukvica prikačena za USB port na računaru. Mogla bi da traje i nešto duže, pošto se u slučaju 24-časovnog korišćenja, koje podrazumeva i tročasovne ozbiljne treninge, „iscedi” za tri dana. Nabu je otporan na znoj, prskanje vode i prašinu, ali sa narukvicom ne smete da odete pod tuš, niti na plivanje/ronjenje. Nije nam se dopalo što se u prorez između ekrana i gume lako zavlači prljavština, koju je kasnije jako teško očistiti.

Razer Nabu je „pametna narukvica” koja ozbiljne fitnes poslenike neće ostaviti bez daha. Uređajem se lako upravlja, delom i zbog toga što nema previše manevarskog prostora. Izrađena je od kvalitetnih materijala, uz vrhunsku završnu obradu. Namenjena je ljudima kojima se dijapazon sportskih aktivnosti svodi na duže hodanje/trčanje, jer ne postoji podrška za bilo koji drugi sport. Nabu ne prepoznaje čak ni vožnju bicikla, a od ozbiljnog gedžeta je odvaja i nepostojanje GPS-a, koji je apsolutni standard. Izostao je i merač broja otkucaja srca, kao i opcija za priključivanje ANT+ uređaja, koji bi ovu radnju preuzeli na sebe. U mane može da se ubroji i nedovoljno jako osvetljenje ekrana, koje biva gotovo u potpunosti poništeno na sunčevoj svetlosti, čak i kada je osvetljenje na maksimumu. Isto tako, ukoliko imate nešto krupnije ruke (i zglobove), biće vam teško da narukvicu trpite tokom celog dana oko zgloba. Ako ništa drugo, sve je teško samo 38 grama.

Vladimir PISODOROV

 
AMD Ryzen R5 1600X, R5 1500X; MSI B350 Tomahawk
MSI Radeon RX 580 Gaming X 8 GB
NZXT Manta
Samsung Client Edition PM871a 256 GB, CM871a 256 GB, CM871a 256 GB M.2; Adata SP580 240 GB, SU900 256 GB; Plextor PX-256M8PeY, PX-512M8PeGN M.2 2280 NVMe; San Disk Z400s M.2 2280 128 GB, X400 M.2 2280 512 GB, X400 M.2 2280 1 TB
Asus VT168H Touch
Dell Vostro 3568
Logitech Spotlight
iLuv Timeshaker Micro
Adata PV120 / PV150 Power Bank
iLuv Rainbow 7
Razer Nabu
Šta mislite o ovom tekstu?
Sony MDR-100AAP h.ear on Headphones
Kingston IronKey D300
TP-Link Archer C5400

Osnovno:
monohromatski OLED ekran dijagonale 5,5 cm rezolucije 128 × 16 piksela, troosni akcelerometar, cilindrični vibracioni motor, punjiva litijum-polimerska baterija, kućište od teksturirane gume i plastike, težina 38 grama, Bluetooth 4.0 LE konekcija
Ostalo:
brojač koraka i pređenog puta, kalorimetar, štoperica, sat, primanje notifikacija sa mobilnog telefona, upravljačka aplikacija za Android i iOS,
Proizvođač:
Razer
Kontakt:
ComputerLand Games
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2015. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 2.54
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera