TEST RUN<>
052017<><>

Magix VEGAS Pro 14

Viva (Las) Vegas Pro

Za one koji to do sada nisu znali, reći ćemo da je Vegas Pro program za takozvanu nelinearnu montažu videa. Pored prilične složnosti korisničkog interfejsa, program karakteriše relativna jednostavnost upotrebe, koja omogućuje i početnicima da za kratko vreme savladaju osnovne funkcije i kreiraju jednostavne video-montaže. Iako biste iz prethodne rečenice mogli da zaključite da se radi o programu namenjenom najširoj publici, to je daleko od istine. Reč je o proizvodu koji najviše koriste profesionalci kada je potrebno da obave neki ne previše kompleksan posao u kratkom vremenu i na jednostavan način. Nedostaju mu moćni filmski video-efekti koje ima, recimo, Adobe Premiere Pro sa svojim pratećim programima, ali Vegas nikada i nije preterano težio ka tome.

Jedna od dobro poznatih osobina Vegasa je mogućnost kombinovanja različitih video-formata u okviru jednog projekta. Na raspolaganju nam je petnaestak češće korišćenih video-formata, ali smo prilikom testiranja primetili da nedostaje podrška dovoljno raširenom formatu WebM koji je alternativa HTML5 videu. Program podržava renderovanje 3D sadržaja, ali i dalje izostaje podrška za format 360 video.

Vegas Pro je oduvek karakterisala vrlo dobra podrška za obradu zvuka. Jedan od razloga je upravo to što je Sony uvek poklanjao dosta pažnje tom segmentu multimedije i u Vegas je ugrađivao instrumente koji su rađeni za njihov poznati program Sound Forge Pro (sada je i on u vlasništvu Magixa). Iako Vegas Pro poseduje vrlo solidan mikser zvuka, oni kojima to nije dovoljno mogu da koriste usluge pomenutog Sound Forge Pro koji se maksimalno integriše u ovaj program. Interfejs nije pretrpeo suštinske promene u odnosu na prethodne verzije i svi elementi poznati od ranije nalaze se na svojim mestima. Jedino smo primetili da su uvedene nove ikonice sa upravljačkim elementima interfejsa.

Vegas se izdaje u tri varijante: Pro Edit, Pro i Pro Suite. Verzije se međusobno razlikuju najviše po vrsti dodataka koji stižu uz program. Tako, recimo, verzija Pro u sebi sadrži odlični Mercalli V4, čiji je zadatak da prikaže što stabilniju sliku, odnosno da ukloni podrhtavanje koje nastaje prilikom snimanja. Tu je još Titler Pro Express koji na jednostavan način omogućuje dodavanje računarske grafike u okvir videa, kao i instrumenti za pripremanje materijala za izdavanje na optičkim diskovima. U verziji Pro Suite, kupac dobija kvalitetne filtere proizvođača BorisFX (3D Objects, BCC Match, Key, Blend), kao i Titler Pro 3 koji predstavlja naprednu varijantu programa Title Pro.

Spisak novotarija specifičnih za ovu verziju nije previše dug, ali nije ni beznačajan. Uvođenjem kompresije videa po tehnologiji HEVC/H.265, omogućeno je značajno smanjenje dimenzija video-zapisa uz zadržavanje kvaliteta. Posebno je od koristi kada se radi o sadržajima namenjenih strimingu. Ranije verzije plug-inova za Appleov ProRes format, imale su probleme sa stabilnošću, pa su se u Magixu potrudili da uvedu podršku za rad sa ovim formatom direktno u program. Tehnologija Hover Scrub omogućuje da se opredeljenjem tačaka ulaza i izlaza u toku pregledanja materijala, odrede važni momenti snimka koji se zatim jednostavno dodaju u vremensku liniju. Proizvođač ga u reklamama ističe kao značajnu novost, ali mi nismo stekli utisak da se radi o revolucionarnom novitetu (mada je daleko od toga da nije koristan). Iako je i ranije postojao način da se na videu prikažu takozvane vinjete čija je funkcija uglavnom da potamne ivične delove slike i istaknu ono što je u centru, sada postoji posebni dodatak sa tom funkcijom.

Zanimljiva novost verzije 14 skriva se pod nazivom Smart Upscale. Reč je o tehnologiji koja snimke HD rezolucije skalira u format 4K i ostale UHD formate i pri tome zadržava visok kvalitet materijala. Nismo bili u mogućnosti da proverimo kako ovo funkcioniše u stvarnosti, ali zvuči veoma zanimljivo za one koji svoje stare snimke nameravaju da konvertuju u 4K format. Slična ovome je i tehnologija pametnog zumiranja (Smart Zoom) koja omogućuje uveličavanje određenog segmenata video-zapisa, a da se pri tom sačuva kvalitet snimka.

Povećanjem margine ograničenja brzine reprodukcije videa, moguće je ubrzati snimak do 1000 procenata, u odnosu na prethodnih 300 procenata. Ovo u kombinaciji sa brojem kadrova omogućuje video koji je 40 puta brži od originala. Adaptivni deinterlace je tehnologija koja se odnosi na uklanjanje nepravilnosti koje nastaju usled nesavršenosti video-snimka i manifestuje se u pojavi „duhova” koji prate neki objekat.

Program nastavlja sa praksom dodavanja podrške za nove kamere i tehnologije koje one sa sobom donose. Posebno treba istaći podršku za nove modele poznatog američkog proizvođača profesionalnih kamera RED Digital Cinema Camera Company. Uvedena je i podrška za tehnologiju HFR (High Frame Rates) koja dolazi uz savremene profesionalne kamere raznih proizvođača. Za kraj napominjemo da je brzina renderovanja materijala ostala praktično ista kao u prethodnoj verziji.

Vegas je promenio gazdu i verovatno je da će Magix uspeti da zadrži kontinuitet popularnosti koju je imao dok je vlasnik bio Sony. Nemci imaju iskustvo u preuzimanju softverskih naslova od drugih kompanija, i zbog toga za budućnost ovog programa ne treba brinuti. Cene paketa se kreću od nepunih 400 dolara za osnovnu verziju, preko 600 dolara za verziju Pro i do 800 dolara za verziju Pro Suite. To jasno govori da su ciljna grupa programa napredni amateri i profesionalci.

Igor S. RUŽIĆ

 
Windows 10 Creators Update
Magix VEGAS Pro 14
Šta mislite o ovom tekstu?
ArtRage 5.0.3
HWMonitor Pro 1.28
EVGA Precision XOC 6.1.2
SsdReady 1.4
AbleWord 3.0
KLS Backup 2015 8.4
CCSIO Benchmark
FocusOn Image Viewer 1.2
Ignition 2.22
StepShot 4.3.0
PhotoFiltre Studio X
Kdenlive 16.12.1
Google Art Project
ColourGrab 1.3.3
CPUMon 2.1
PortraitPro 15
Smart Photo Editor
Easy Window Switcher 1.1
TapinRadio 2.04
Torrent Tornado 2.20

Tip:
nelinearna video-montaža
Potrebno:
Windows
Veličina:
423,91 MB (trial), 820,9 MB na HD-u
Cena:
599 dolara, proba 30 dana
Adresa:
vegascreativesoftware .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera