TEST RUN<>
052017<><>

HWMonitor Pro 1.28

Profesionalni monitoring

Program stiže iz kuhinje programerske kuće CPUID, koja se više od 15 godina bavi izradom softverskih alatki za „nadgledanje” radnih parametara hardverskih komponenti sistema. Pretpostavljamo da ste čuli za njihovo ostvarenje CPU-Z, program koji sa hirurškom preciznošću razotkriva osobine (praktično) bilo kog procesora i korisniku prezentuje informacije na jednostavan način, razumljiv čak i početnicima. Na istom upotrebnom nivou nalazi se i HWMonitor, čija namena je ipak nešto drugačija...

Naime, ovo ostvarenje ne služi za „skeniranje” komponenti i nuđenje podataka o njihovom hardverskom ustrojstvu. Umesto toga, radi se o programu čija je osnovna namena praćenje temperatura komponenti koje se iščitavaju sa naročitih senzora. Pri tome, program uopšte ne pravi razliku između hard-diskova, grafičkih kartica, procesora, čip-seta na matičnoj ploči i ostalih komponenti na kojima se nalaze senzori – čita ih sve i podatke uredno prikazuje na osnovnoj radnoj formi. Postoji mogućnost da vidite i broj obrtaja priključenih kulera, protok podataka preko mrežnih adaptera, napon na nosećim komponentama, pa čak i stanje baterije na laptopu. U potonjem slučaju videćete i koliko je baterija izgubila na kapacitetu u odnosu na fabričko stanje.

Osim sveobuhvatnosti, jedna od najvećih prednosti programa je to što se izuzetno lako koristi. Korisnik ne mora da poseduje ama baš nikakvo predznanje i sve što treba da uradi je da startuje program i sačeka da pokretački algoritam obavi svoje. Kao što smo već rekli, podaci se na uvid nude preko osnovnog radnog ekrana, gde su postrojeni u svojevrsnu drvo-strukturu. To znači da se za svaku hardversku komponentu sistema podaci mogu „sakrivati” i „otkrivati” po volji, što doprinosi preglednosti. Ruku na srce, izgled upravljačkog interfejsa godinama se nije menjao i polako ga nagriza zub vremena, ali prethodna konstatacija stoji – pregledan je!

Što se tiče uključenih podataka, besplatna i komercijalna verzija programa su manje-više identične, mada će vas probni period ograničiti, te nećete imati vremena da se pozabavite nekim vrednostima koje su po defaultu dostupne. Razlika je u nečem sasvim drugom, a to je mogućnost da se odabrani podaci prikazuju u systrayu. Ništa spektakularno, ali tamo možete da pošaljete bukvalno svaki podatak koji je program u stanju da detektuje. Dovoljno je da iz osnovne radne forme odaberete vrednost, pritisnete desno dugme na mišu i označite opciju Add to Tray. Nezgodno je što ne postoji mogućnost ručnog odabira boja prikaza. Boje se dodeljuju automatski na osnovu tipa informacije: temperature su svetlozelene, napon je crvene, broj obrtaja kulera žute, mrežni protok plave boje... Nije nam se svidelo ni to što autori nisu predvideli rad sa različitim tipovima i veličinom fonta, pa jedino što preostaje je da podacima izmenite nazive, koji će se na ekranu ispisati u vidu labela kada pokazivač miša „parkirate” iznad neke od izlistanih vrednosti.

Sledeća važna razlika između verzija je u tome što u komercijalnoj postoji mogućnost iščitavanja podataka „na daljinu”. To može da se obavi preko obične TCP/IP konekcije, preko drugog računara ili mobilnog telefona (podržan je samo Android). Na raspolaganju je i funkcija snimanja grafikona u obliku klasičnih slika, i to u četiri rezolucije – 1280 × 960, 1024 × 768, 900 × 600 i 750 × 500 piksela. Konačno, iz komercijalne verzije programa može da se obavi ručno podešavanje brzine okretanja kulera u koracima od po pet procenata.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 Creators Update
Magix VEGAS Pro 14
ArtRage 5.0.3
HWMonitor Pro 1.28
Šta mislite o ovom tekstu?
EVGA Precision XOC 6.1.2
SsdReady 1.4
AbleWord 3.0
KLS Backup 2015 8.4
CCSIO Benchmark
FocusOn Image Viewer 1.2
Ignition 2.22
StepShot 4.3.0
PhotoFiltre Studio X
Kdenlive 16.12.1
Google Art Project
ColourGrab 1.3.3
CPUMon 2.1
PortraitPro 15
Smart Photo Editor
Easy Window Switcher 1.1
TapinRadio 2.04
Torrent Tornado 2.20

Tip:
hardverski monitoring
Potrebno:
Windows
Veličina:
1,29 MB (trial), 0,8 MB na HD-u
Cena:
20 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .cpuid .com /softwares /hwmonitor -pro .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera