TEST RUN<>
052017<><>

AbleWord 3.0

PDF prevodilac

Kada je PDF zapis u pitanju, uvek nam je Acrobat Reader direktna asocijacija. Međutim, iako su nekako prirodno povezani, Adobe uvek voli da nam zakomplikuje život i onda nam to još i naplati – u ovom slučaju time što Acrobat Reader služi samo za pregledanje PDF dokumenata, ali ne i za njihovo editovanje. Adobe taj luksuz naplaćuje, ali mi ćemo vam danas predstaviti AbleWord, besplatan program koji je multifunkcionalan i koga, između ostalog, odlikuje i import/export PDF fajlova.

Ovaj maleni program krije svašta u svoja tri i po megabajta. Po instalaciji bićete u prilici da vidite vrlo čist i skroman interfejs nalik bilo kom programu koji služi za pisanje ili editovanje pisanih dokumenata. Iako interfejs nema veliki izbor ikonica i opcija, u radu nam nisu nedostajale alatke koje koristimo svakodnevno. Bilo da želite da uređujete font, tekstu dodajete tabele, slike ili kolone, sve je tu i na vrlo vidnom mestu. Pomoćne funkcije u vidu spellcheck i Word count opcija su takođe tu, kao i mogućnost dodavanja jezika za proveru pravopisa. Ukratko, sve osnovne opcije su pokrivene, tako da AbleWord možemo preporučiti za svakodnevan rad koji uključuje pisanje i obradu teksta.

Ono što izdvaja AbleWord jeste mala i neupadljiva, ali vrlo značajna opcija koju možete pronaći u padajućem meniju, a zove se Import PDF Text. Kreatori nisu našli za zgodno da postave ikonicu na vidljivi deo interfejsa, ali mi bismo upravo ovu funkciju izdvojili kao glavni adut ovog parčeta softvera. Ova opcija omogućava importovanje bilo kog PDF dokumenta koji biste želeli da promenite i uredite. Kako i samo ime kaže, predviđeni su PDF tekstualni dokumenti, tako da će oni koji sadrže samo tekst biti najuspešnije konvertovani u neki od tekstualnih formata, ali to svakako ne znači da treba da budete obeshrabreni ako vaš PDF dokument sadrži nešto komplikovaniju strukturu u vidu dodatnih slika, tekst boksova, tabela i slično. Kada su u pitanju tekstualni formati za import/export, AbleWord podržava DOC, DOCX, PDF, RTF, TXT, kao i HTML. Sve ovo ga čini jako zgodnim alatom za PDF editing. Na isti način, ukoliko imate potrebu da editovan ili sveže napisan tekst sačuvate u PDF obliku, izabraćete klasičan Save as..., a onda odabrati sa spiska ponuđenih formata onaj koji želite, u ovom slučaju PDF.

U radu smo, doduše, pronašli i neke mane. Pre svega u radu sa PDF dokumentima koji sadrže ne samo tekst, već i tabele i slike. Pri prevođenju u editabilan fajl, tabele i njihov sadržaj umeju da se „razbiju”, a slike umeju da „prošetaju” van svog mesta. Sve se to naravno može popraviti i vratiti tako da izgleda kako treba, ali jedna stvar otežava taj proces. Kada se elementi koje podešavate preklapaju, alatka koja bi olakšala tuning and tweaking je ona koja omogućava raspored elemenata po nivoima. Nažalost, AbleWord nam ne daje tu mogućnost, pa je jedina opcija naoružati se strpljenjem.

Još jedan nedostatak jeste da su kreatori prevideli dodavanje fusnota, iako se broj strana, datum i header/footer lako mogu dodati dokumentu. Ukoliko biste AbleWord koristili za, recimo, pisanje seminarskih ili bilo kakvih naučnih radova gde je navođenje izvora i referenci neophodno, ovo bi bio velik nedostatak.

Pored ovih ograničenja, AbleWord se pokazao kao vrlo pouzdan i koristan program. Iako ćemo verovatno nastaviti da koristimo neke poznatije tekst editore za pisanje teksta i kreiranje konstruktivno zahtevnijih radova, AbleWord se odlično pokazao kada je neophodno brzinsko editovanje fajlova koji su u PDF obliku. Kao takav, preporučujemo da vam uvek bude pri ruci. Svakako ne zauzima mnogo mesta na hardu-disku.

Gordana RADOVIĆ

 
Windows 10 Creators Update
Magix VEGAS Pro 14
ArtRage 5.0.3
HWMonitor Pro 1.28
EVGA Precision XOC 6.1.2
SsdReady 1.4
AbleWord 3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
KLS Backup 2015 8.4
CCSIO Benchmark
FocusOn Image Viewer 1.2
Ignition 2.22
StepShot 4.3.0
PhotoFiltre Studio X
Kdenlive 16.12.1
Google Art Project
ColourGrab 1.3.3
CPUMon 2.1
PortraitPro 15
Smart Photo Editor
Easy Window Switcher 1.1
TapinRadio 2.04
Torrent Tornado 2.20

Tip:
editor teksta
Potrebno:
Windows
Veličina:
3,5 MB, 13,5 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .ableword .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera