TEST RUN<>
052017<><>

KLS Backup 2015 8.4

Bekap glavu čuva

Pravu vrednost bekapa znaju samo oni koji su u životu imali nesreću da iskuse gubitak svojih dragocenih podataka, dok se ostali korisnici po tom pitanju odnose dosta nonšalantno. Ovaj put vam predstavljamo program za pravljenje bekap kopija pod nazivom KLS Backup 2015, čija se najnovija verzija pojavila nedavno, uprkos godini koja figurira u naslovu.

Prilikom prvog pokretanja, program nam postavlja pitanje da li želimo da aktiviramo servis koji bi bio zadužen za pokretanje ovog programa, što je dobra ideja. Posle toga nas dočekuje svojevrsni „čarobnjak”, koji nas pita da li nameravamo da definišemo novi profil za bekapovanje i sinhronizaciju podataka ili ćemo uvesti podešavanja koja su definisana u nekoj od ranijih verzija programa. Ukoliko izaberemo prvu opciju, u okviru sledećeg prozora imamo mogućnost da preciziramo tip posla koji program treba da obavi. Na raspolaganju su nam: kreiranje bekapa, sinhronizacija podataka u fajlovima i folderima, čišćenje sistema i organizovanje postojećih profila u logičke grupe.

Najčešće se svakako koristi opcija bekapa koja je urađena vrlo slično drugim programima iz ove kategorije, ali ima i neke svoje specifičnosti. To što je izdvaja je veliki broj stvari koje se mogu sačuvati, kao i priličan izbor lokacija gde se podaci mogu čuvati. Tako, pored standardnih opcija vezanih za lokalni fajl-sistem, mrežne lokacije, FTP i WebDAV servere, na raspolaganju imamo pet oblačnih servisa uključujući i Google, Microsoft Azure i Amazon S3. Verovatno bi ovaj spisak trebalo da bude znatno duži, ali ni ovo nije loš izbor, posebno za poslovne korisnike. Tu je i opcija snimanja podataka na optičke diskove.

Zanimljivo je da postoji mnoštvo specijalizovanih dodataka koji u toku instalacije mogu da se uključe u program. Tako nam se pruža mogućnost da izaberemo određeni tip fajlova ili podešavanja koja idu uz neki program ili su deo operativnog sistema, bez potrebe da se upuštamo u potragu za njima u okviru fajl-sistema našeg računara. Recimo, moguće je izvršiti bekap sadržaja baza podataka u formatima MS SQL Server i MySQL (ili MariaDB), zatim sadržaja programa kao što su iTunes ili Windows Media Player, većeg broja popularnih programa za rad sa elektronskom poštom, svih značajnijih pregledača interneta, programa za komunikaciju i tako dalje. Posebno zanimljiva je mogućnost da vršimo bekap podešavanja operativnog sistema koji posle možemo preneti na neki drugi računar i na taj način „preslikati” radno okruženje.

Broj podržanih formata za arhiviranje podataka je iznenađujuće mali i svodi se na formate ZIP, 7Z i SQX. Zato prva dva formata obezbeđuju šifrovanje po standardu AES-256, što znači da će za one koji bi želeli da pogledaju njihov sadržaj to praktično biti nemoguća misija.

Nakon završenog izbora opcija, program prelazi na izvršavanje zadataka. Svi definisani poslovi (koji se ovde nazivaju profilima) smeštaju se u listu, odakle nam se pruža mogućnost da im pristupamo na pregledan način. U panelu sa desne strane prikazane su sve stavke koje se bekapuju u trenutno selektovanom profilu, dok donji panel prikazuje arhivu vezanu za taj profil. Dvostrukim klikom na arhivu prikazuje se njen sadržaj.

Jedna od primedbi odnosi se na relativno skromne mogućnosti organizovanja izvršenja poslova po rasporedu, gde su nam na raspolaganju samo tri ponuđene opcije: dan, nedelja i mesec, te prilikom određivanja nekih kompleksnijih rasporeda moramo da kreiramo više vremenskih šema u okviru jednog zadatka. Program nam nudi mogućnost da izaberemo da li će poslovima po rasporedu upravljati sam program ili ćemo taj posao prepustiti Windowsu. U okviru aplikacije nalazi se i opcija pod nazivom Calendar, koja daje grafički prikaz vremenskog rasporeda pravljenja bekap kopija.

Krajnji utisci su dosta podeljeni. Nesumnjivo je da KLS Backup 2015 poseduje kvalitete koji ga svrstavaju u naslove na koje ljudi koji brinu o svojim podacima treba da obrate pažnju, ali i nije ponudio nešto ekstremno interesantno što konkurentski naslovi nemaju. Cena od 50 američkih dolara za standardnu i 80 dolara za Pro verziju nije preterano velika za poslovne korisnike, ali se slične stvari mogu obaviti i sa programima koji koštaju manje ili su besplatni.

Igor S. RUŽIĆ

 
Windows 10 Creators Update
Magix VEGAS Pro 14
ArtRage 5.0.3
HWMonitor Pro 1.28
EVGA Precision XOC 6.1.2
SsdReady 1.4
AbleWord 3.0
KLS Backup 2015 8.4
Šta mislite o ovom tekstu?
CCSIO Benchmark
FocusOn Image Viewer 1.2
Ignition 2.22
StepShot 4.3.0
PhotoFiltre Studio X
Kdenlive 16.12.1
Google Art Project
ColourGrab 1.3.3
CPUMon 2.1
PortraitPro 15
Smart Photo Editor
Easy Window Switcher 1.1
TapinRadio 2.04
Torrent Tornado 2.20

Tip:
bekapovanje podataka
Potrebno:
Windows
Veličina:
15 MB (trial), 48,8 MB na HD-u
Cena:
50 dolara, proba 30 dana
Adresa:
kls -soft .com /klsbackup
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera