TEST RUN<>
052017<><>

CCSIO Benchmark

Brzinska provera

Od benchmark programa očekuje se da na jednostavan način pruži informacije o performansama testiranih hardverskih komponenti. Što veći broj – to je rezultat bolji, a ako još postoji i neka interna baza podataka koju možete da iskoristite za upoređivanje dobijenih vrednosti, onda ste na konju. Ne bi bilo loše ni kada biste razumeli na koji način se obavlja testiranje, ali ako su prve dve stvari ispunjene, to na kraju dana i nije toliko bitno. Kako se u celu priču uklapa CCSIO Benchmark?

Program je jednostavan, tu nema zbora, a služi za testiranje brzina hard-diskova. Sve što treba da uradite je da sa spiska odaberete particiju koju želite da proverite i pritisnete taster Start. Kada upravljački algoritam uradi svoje, na ekranu će biti označene najveće vrednosti koje je drajv postigao, kada je čitanje i upis podataka u pitanju. Nažalost, upoređivanja podataka nema, što znači da ćete morati da se oslonite na sopstvenu memoriju ili datoteke koje ste ranije izradili uz pomoć programa i pohranili ih negde na hard-disku. Program nudi snimanje izveštaja u tekstualnom obliku, a zanimljivo je da je na raspolaganju i mogućnost „čupanja” screenshotova i njihov upload u online bazu podataka, nakon čega se dobija link do slike koji možete da podelite sa zainteresovanima. Inače, CCSIO Benchmark se koristi u as is obliku, bez ikakvih podešavanja, ali...

Na koji način program obavlja testiranje hard-diskova i na šta se odnose dobijeni podaci? Kao što smo nagovestili, obavlja se merenje brzina upisa i iščitavanja podataka, sa akcentom na maksimalnim vrednostima. U pitanju je sekvencijalno čitanje/pisanje datoteka velikih gabarita koje ne služi samo za određivanje preformansi hard-diskova, već i zatečenih fajl-sistema. Zbog toga program može da se koristi i za testiranje mrežnih drajvova, SSD-ova, pa čak i virtuelnih memorijskih lokacija. Zanimljivo je da je na raspolaganju čak 300 testova koji kombinuju pomenuti sekvencijalni način baratanja podacima sa različitim vrednostima bafera (i bez njega). Postoji čak 12 različitih veličina bafera: od osam kilobajta, pa sve do 16 megabajta, ali i mogućnost korišćenja 1, 2, 4, 8 i 16 bafer „lokacija”. Po rečima autora, testovi su ograničeni na po jednu sekundu, što je više nego dovoljno da se „povuku” korisne informacije. To dalje znači da je za kompletiranje benchmarka potrebno celih pet minuta. Za potrebe testiranja CCSIO Benchmark u root direktorijumu testirane lokacije kreira datoteku veličine dva gigabajta, puni je sa random podacima i automatski obavlja brisanje lokalne keš memorije.

CCSIO Benchmark nije namenjen početnicima i casual „benčmarklijama”. U plodovima njegovog rada mogu da uživaju isključivo profesionalci koji će dobijene podatke umeti da rastumače. Program je besplatan i portabilan, a najveća prednost mu je to što je pažljivo sazdan i testiranje obavlja na retko pedantan i temeljan način.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 Creators Update
Magix VEGAS Pro 14
ArtRage 5.0.3
HWMonitor Pro 1.28
EVGA Precision XOC 6.1.2
SsdReady 1.4
AbleWord 3.0
KLS Backup 2015 8.4
CCSIO Benchmark
Šta mislite o ovom tekstu?
FocusOn Image Viewer 1.2
Ignition 2.22
StepShot 4.3.0
PhotoFiltre Studio X
Kdenlive 16.12.1
Google Art Project
ColourGrab 1.3.3
CPUMon 2.1
PortraitPro 15
Smart Photo Editor
Easy Window Switcher 1.1
TapinRadio 2.04
Torrent Tornado 2.20

Tip:
benchmark hard-diskova
Potrebno:
Windows
Veličina:
210 KB
Cena:
besplatno
Adresa:
ccsiobench .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera