TEST RUN<>
052017<><>

FocusOn Image Viewer 1.2

Fokus na osnovnom

Umalo nismo pomislili da nam je neko podvalio staru verziju ACDSeea za Windows XP. Naime, FocusOn Image Viewer je jednostavan pregledač slika prepoznatljivog izgleda, koji donosi sveden upravljački interfejs, ali i solidan broj propratnih mogućnosti. Program stiže sa podrškom za preko 100 grafičkih formata zapisa (među njima je i PSD) koje može da otvara, ali i da „piše”. Na raspolaganju su arhiver i baterija jednostavnih alata za obradu.

Osnovna radna forma ima klasičan izgled. Centralni deo ekrana namenjen je za smeštanje thumbnailova, čija se veličina lako menja pomoću slajdera u desnom gornjem uglu. Pri levoj ivici nalazi se drvo direktorijuma, a odmah ispod njega i preview prikaz označene slike. Konačno, pri vrhu radnog prozora smeštene su osnovne alatke – za rotiranje prikaza, prebacivanje u fullscreen režim rada, premeštanje slika iz foldera u folder i tome slično. Desni klik mišem otvara naročit kontekstualni meni iz kojeg je moguće obaviti resizeovanje, konverziju, arhiviranje, pa čak i postavljanje slike na desktop. Kad smo već kod konvertovanja, valja istaći da je podržano „pretabavanje” u formate JPG, PNG, GIF, BMP i TIF, što je dovoljno za osnovne potrebe. Iz kontekstualnog menija slike mogu da se pošalju i na blog, zakače na Facebook ili otprate na Twitter. Naravno, ništa ne bi bilo kompletno bez pristupa EXIF zaglavlju, gde je ipak izostala podrška za izmenu podataka.

Na prvi pogled čini se da su alatke za obradu svedene na rotiranje, flipp ovanje i isecanje delova slika. Ipak, autori su pored toga omogućili jednostavno tweakovanje osvetljenja, kontrasta, zasićenosti bojama, game i još pola tuceta drugih parametara preko slajdera. Transformacija prikaza može da se obavi i apliciranjem grafičkih filtera (na raspolaganju ih je 12), odnosno „prišivanjem” okvira i upisivanjem teksta. Prijatno iznenađuje broj dostupnih mogućnosti, mada nije sve tako povoljno. Nedostaje mogućnost „crtanja” po slikama, pa čak i neke korektivne funkcije koje se smatraju obaveznim (na primer, uklanjanje efekta „crvenih očiju”).

Kada je organizacija baze slika u pitanju, FocusOn Image Viewer nema puno toga da ponudi. Sistem ocenjivanja je izostao u potpunosti i jedino što vam stoji na raspolaganju je da materijal arhivirate u direktorijum koji ste na početku odredili. Od dodatnih funkcija vredna pomena je samo ona za pokretanje slideshow prezentacije i tu se negde završava priča o ovom pregledaču slika.

FocusOn Image Viewer je jednostavan, ali itekako ima šta da ponudi korisnicima kojima je potrebno nešto više od ugrađenog grafičkog viewera. Ipak je na raspolaganju podrška za veliki broj formata zapisa, osnovne obradne alatke i jednostavno korišćenje. Ako se na tas vage stavi i podatak da je program besplatan i da blagotvorno deluje na hardverske resurse, dileme ne bi trebalo da bude.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 Creators Update
Magix VEGAS Pro 14
ArtRage 5.0.3
HWMonitor Pro 1.28
EVGA Precision XOC 6.1.2
SsdReady 1.4
AbleWord 3.0
KLS Backup 2015 8.4
CCSIO Benchmark
FocusOn Image Viewer 1.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Ignition 2.22
StepShot 4.3.0
PhotoFiltre Studio X
Kdenlive 16.12.1
Google Art Project
ColourGrab 1.3.3
CPUMon 2.1
PortraitPro 15
Smart Photo Editor
Easy Window Switcher 1.1
TapinRadio 2.04
Torrent Tornado 2.20

Tip:
grafički viewer
Potrebno:
Windows
Veličina:
3,9 MB, 12,7 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .pintosoft .com /en /foni
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera