TEST RUN<>
052017<><>

Kdenlive 16.12.1

Pingvin montažer

Iako se na tržištu nalazi još od 2003. godine, vrlo je verovatno da za projekat Kdenlive, jedan od najkvalitetnijih open source programa za nelinearnu video-montažu, nikad niste čuli. Osim ako niste pasionirani ljubitelj Linuxa, nije nikakvo čudo što vam je do sada izmicao. Kdenlive se aktivno razvija isključivo za Pingvine. Verzija za Mac OS odavno je ostala u zapećku, dok korisnici Windowsa sve do nedavno nisu imali prilike ni da provere o čemu se ovde zapravo radi.

Verzija 16.12.1 je, dakle, prva za Prozore i predstavlja proof of concept izdanje, oko kojeg ćete morati dobro da se namučite. Klasična instalacija ne postoji, tako da downloadovana ZIP arhiva prvo treba da se raspakuje u direktorijumu po želji. Nakon toga, sa adrese goo.gl/uq4vjU potrebno je preuzeti 64-bitnu verziju FFmpeg biblioteka („teška” je 16,8 megabajta), na koje se Kdenlive snažno oslanja. Sadržaj direktorijuma bin i presets kopira se u direktorijum u koji ste smestili Kdenlive i tek tada ste spremni da krenete. Zapravo, program pokrećete preko datoteke kdenlive.exe, ignorišete grešku, po pojavljivanju upravljčkog okruženja zatvarate program i potom ponavljate proces. Da li je „zezancija” vredna truda?

Upravljački interfejs je veoma prepoznatljiv i uglavnom se oslanja na prećutna pravila koja važe kod sličnih programa. Tako, veći deo ekrana (dve trećine) zauzima „vremenska linija”, na kojoj se nalaze radne trake po kojima raspoređujete materijal. Po defaultu, ovde se nalaze tri trake za audio i tri trake za video-materijal, ali ih po sopstvenom nahođenju i potrebama možete dodavati, uklanjati i menjati im mesta. Gornja trećina ekrana namenjena je smeštanju gradivnih elemenata projekta, formi u kojoj se nalaze tranzicioni, obradni i specijalni efekti, odnosno preview prikazu i osnovnim komandama za kontrolu toka reprodukcije. Svuda okolo postavljene su komandne ikonice, ali njihov broj i raspored ne izaziva osećaj natrpanosti, što je dobro. Nije nam se svidelo što su ikonice sitne i što „na prvu loptu” ne možete uvek da zaključite o kojim funkcijama se radi. Ne pomaže ni to što se tooltip sa tekstualnim pojašnjenjem pojavljuje nešto sporije, ali to su stvari na koje može da se navikne. Korisnicima AAA naslova nedostajaće i preview za efekte, ali šta je – tu je. Upravljački interfejs je konfigurabilan i imate potpunu kontrolu nad tim šta će biti vidljivo na ekranu, a šta ne. Dozvoljeno je definisanje prečica na tastaturi, pa čak i korišćenje tema. Autori su omogućili snimanje rasporeda komandi koje sami izradite i za to su predvideli čak četiri slota.

Podrška za ulazne formate zapisa je odlična i vidi se da se program oslanja na FFmpeg biblioteke. Zanimljivo je da se nad učitanim klipovima mogu preduzeti osnovne obradne radnje (odsecanje, na primer), pa čak obaviti stabilizacija, transkodovanje ili pak „izvlačenje” audio-komponente. U sekciji sa efektima ne nalaze se samo grafički filteri i tranzicioni efekti, već i naročite procedure uz čiju pomoć mogu da se dobiju zanimljivi rezultati. Kdenlive podržava rad sa takozvanim Proxy datotekama, klipovima redukovanog kvaliteta i rezolucije, kako bi se ostvarila veća komocija pri radu. Nažalost, hardverska akceleracija je izostala, iako se program i bez nje prilično dobro snalazi sa gomilom materijala. Kada su tranzicioni i specijalni efekti u pitanju, do novih rešenja može se doći preko naročitih add-onova, koji se preuzimaju direktno iz programa (nama ovo iz nekog razloga nije uspelo). Sa istog mesta mogu da se preuzimaju i šabloni za projekte, a u osnovnoj varijanti imate ih samo nekoliko – za SD, Full HD, 2,5K i 4K rezolucije.

Materijal na izlazu može da se uobliči praktično za sve moguće situacije. Podržano je snimanje u Ultra HD rezoluciji uz pomoć H.265 ili WebM šablona, možete da izrađujete VOB datoteke, Flash sadržaj, pa čak i da sve pretvorite u sekvencu slika zabeleženu u jednom od osam podržanih formata. Na raspolaganju su i lossless kombinacije, potom snimanje samo audio-komponente, ali ne i autorizovanje DVD-ova ili snimanje materijala direktno na optički medijum.

Kdenlive je moćan, ali i ne tako jednostavan program za nelinearnu montažu video-sadržaja. Iako je visoko konfigurabilan i koristi standardno radno okruženje, za privikavanje je potrebno određeno vreme, koje verovatno nemate. Autorima može da se uputi zamerka i na veoma siromašan help, koji je pride uskladišten online, što nam se nikada nije sviđalo. Zbog obe stvari, možda ćete propustiti neku od mogućnosti ove alatke, a to bi zaista bilo šteta. Reč je o vrednom programu koji se hitro odaziva na komande korisnika i u realnom radu je više nego stabilan. Ipak, treba imati u vidu da je ovo tek prva verzija za Windows i da će se u budućnosti stvari popraviti, iako je za razvoj zadužen mali broj ljudi koji sve ovo radi na dobrovoljnoj bazi. Instalirajte, probajte, istražujte i učite. Mislimo da će vam se uložen trud na kraju isplatiti.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 Creators Update
Magix VEGAS Pro 14
ArtRage 5.0.3
HWMonitor Pro 1.28
EVGA Precision XOC 6.1.2
SsdReady 1.4
AbleWord 3.0
KLS Backup 2015 8.4
CCSIO Benchmark
FocusOn Image Viewer 1.2
Ignition 2.22
StepShot 4.3.0
PhotoFiltre Studio X
Kdenlive 16.12.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Google Art Project
ColourGrab 1.3.3
CPUMon 2.1
PortraitPro 15
Smart Photo Editor
Easy Window Switcher 1.1
TapinRadio 2.04
Torrent Tornado 2.20

Tip:
video-montaža
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
113 MB, 440,3 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
kdenlive .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera