VREMENSKA MAŠINA<>
052017<><>

Referendum, Big Blue i Teorija haosa

Broj 80, maj 1991.

Devetnaestog maja, u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj održan je referendum o nezavisnosti, na kome se većina ne-srpskog stanovništva opredelila za izlazak iz SFRJ. Dan kasnije, vrhovni Sovjet SSSR-a usvaja zakon koji je građanima Sovjetskog Saveza omogućio da putuju u inostranstvo. Dvadeset prvog maja, u napadu bombaša samoubice poginuo je bivši premijer Indije Radživ Gandi i bezmalo trideset drugih ljudi koji su prisustvovali političkom skupu.

 
U rubrici „Tržište” i tekstu „Tajanstveni Microsoft” pišemo o novim i uzbudljivim stvarima koje MS najavljuje za Windows 3.1. True Type vektorski fontovi! Object Linking and Embedding! Unos podataka rukopisom i govorom! Hoće li sve ovo biti dovoljno za konačnu pobedu nad IBM-ovim OS/2? Ispostavilo se da je bilo dovoljno... U ad hoc rubrici „Računarske veze” pišemo o programu Lap-Link 3.0, koji je u sprezi sa paralelnim kablom predstavljao vrlo jeftinu alternativu LAN-u za vezu između dva računara.

U „Svetu igara” – svega po malo, ničega previše. Amigin hit The Gods dominira među opisima, tu je tekst u kome hvalimo odlični Rise of the Dragon, a donosimo i kompletna rešenja kultnih avantura Police Quest II: The Vengeance i The Black Cauldron.

Broj 152, maj 1997.

 
Drugog maja, nakon 18 godina, Laburistička partija Ujedinjenog Kraljevstva konačno se vraća na vlast, na čelu sa Tonijem Blerom, koji postaje premijer. Jedanaestog maja, IBM-ov super-kompjuter Big Blue pobeđuje Garija Kasparova u poslednjoj rundi revanš meča i ulazi u istoriju kao prvi računar koji je u šahu pobedio svetskog šampiona. Šesnaestog maja, Bil Klinton se formalno izvinjava crnačkim žrtvama eksperimenata sa sifilisom iz Tuskagija.

U rubrici „Test drive” pišemo o aktuelnim modelima CD rezača koji se cenovno još uvek nisu odomaćili, ali su dovoljno jeftini za ulaganje u kućnu piratsku delatnost. U rubrici „Internet” testiramo beta verziju Internet Explorera 4, fascinirani instalacijom koja se u potpunosti „vuče” sa interneta, a hvalimo i stabilnost i brzinu izvršavanja Java appleta. Pišemo i o Netscape Communicatoru 4, brižno zapitani da li će njegove najavljene novine biti dovoljne za tržišnu utakmicu sa Microsoftom.

 
Poput motorne krunilice za kukuruz pune zlatnožutih klipova, „Svet igara” vibrira od ponude dobrih igara. Igra meseca je neprevaziđeni Need for Speed 2, a za vratom su i Theme Hospital, Comanche 3 i MDK.

Broj 248, maj 2005.

Petog maja, Laburistička partija na čelu sa Tonijem Blerom po treći put zaredom dobija izbore u Ujedinjenom Kraljevstvu. Devetog maja počinje sa radom The Huffington Post, (ne)slavni liberalni web magazin. Petnaestog maja, u Kanu je održana premijera filma Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith, čime je stavljena tačka na prološku trilogiju koja je po mišljenju mnogih oskrnavila viziju uspostavljenu u prva tri filma.

 
Zvezda ovomesečne rubrike „Test Drive” je HP Ipaq rx3715, touchscreen mobilni telefon koga pokreće Windows Mobile 2003 Second Edition. SECOND EDITION! Tih dana se činilo da mobilne plodove saradnje Hewlett-Packarda i Microsofta nikada i ništa neće moći da zaustavi. Pišemo i o teorijskim i praktičnim postavkama „samoisceljujućih” softverskih sistema kojima nije potreban administrator, gde zaključujemo da su funkcionalni i autonomni modeli još jako daleko iza horizonta.

Igra meseca – Splinter Cell: Chaos Theory, poslednji „pravi” Splinter Cell, pre nego što je serijal pokleknuo i pao. Pišemo i o opskurnim, sada temeljno zaboravljenim naslovima nalik na Project Snowblind, Cold Fear, Stolen, Airborne Troops i Street Racing Syndicate, ali i o gromadama poput Silent Hunter III i Final Fantasy X.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Roborace

 TRŽIŠTE
Osuđenost na Microsoft Windows?

 NA LICU MESTA
INAT Summit
LG i Arena Cineplex saradnja
Otvaranje Big Fashion šoping centra

 KOMPJUTERI I FILM
Guardians of the Galaxy Vol. 2
Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge
Alien: Covenant
King Arthur: Legend of the Sword
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Kako postati programer (8): Oblast vidljivosti promenljivih i funkcija

 VREMENSKA MAŠINA
Referendum, Big Blue i Teorija haosa
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Nebo nije granica
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera