JA, IGRAČ<>
072017<><>

Veština poklanjanja

U poslednjih nekoliko godina moji pokloni za rođendane, Nove godine i krštenja svode se na Steam igre kupljene na Kinguinu ili proneverene iz baze review ključeva koje dobijamo od izdavača, uz dodatnih 500 g kafe ako je prilika baš-baš. Nije oduvek bilo tako. Nekada sam s pažnjom birao knjige, makete aviona i tenkova, a sa ženom sam jednom proveo celo popodne u potrazi za idealnom stonom lampom za kumove.

U stvari, period kulturnog shvatanja plemenite veštine poklanjanja u mom slučaju svodio se na rupu između dve generacije troling koncepata, otprilike prvih nekoliko godina braka dok se moja žena nije navukla/navikla na mene pa više nisam morao da glumim nemecko vospitanije. S ulaskom u pubertet, moje društvo i ja ekspertski smo razvili veštinu monstruoznog trolovanja slavljenika svih sorti, pa smo im pred roditeljima poklanjali boksove cigareta, crvene pulovere sa V izrezom, papagaje koji psuju ili kolekciju lektire za sledeću godinu, da je lepo pročitaju tokom raspusta dok se drugi igraju na Amigi, hahahaha.

Sećam se kakvu je facu napravio moj ćale kad su nam kućni prijatelji za moj (valjda) deveti rođendan doneli štene koker-španijela kome sam se obradovao samo ja. „Biće i tvom malom uskoro rođendan, Boško”, procedio je Jovan „Đango Fet” Kuzmanović dok mu je kroz glavu tutnjala oluja i prolazio horor izvođenja u šetnje radi šoranja uz drvo od tog dana pa do neizvesne, daleke tačke u budućnosti posle dve hiljadite. Pas je, na sreću, brzo pobegao od mene, možda zbog forsiranja da bude Betlket i da ga jaše plastični Hi-Men, tako da je plemenitom ocu laknulo.

Neki pokloni zaista imaju potencijal da vas ugrobare na srednjoročni period, pogotovo ako onaj koji vam poklanja želi da vas istroluje kao budalu i pri tome ne pita za cenu. Recimo, nadate se nekom egzotičnom i fenomenalnom novogodišnjem poklonu, grozničavo cepate pak-papir veselih boja i kidate kutiju iz koje na kraju ispadne AMD Ryzen CPU u pakovanju s kulerom... RYZEN! IMAM 15 JEZGARA I SJAJAN SAM ZA VIDEO-MONTA... ČEKAJ, KUDA ĆEŠ, HAJDE DA ZAJEDNO MONTIRAMO ZABAVNE KLIPOVE! STANI... Jednom ćemo kolektivno redakcijski, iz surovog fazona, slavljeniku kupiti Ryzen za rođendan, implicitno ga terajući da planirani apgrejd PC-ja bazira na njemu, i pred drugim gostima mu predočiti da ne pomišlja da ga uvali na kupujem-prodajem. „Šta je, još nisi sklopio Ryzen mašinu?” „A šta ako ti jednog dana padne na pamet da montiraš video-materijal, kako ćeš bez moćnog Ryzena SA KLASTEROM NEZAVISNIH JEZGARA?” „Je l’ kidaš na benčmarcima, bratori, ha-ha-ha?” „Zašto nas tako gledaš, LOLOLOL?”

Šta je idealan poklon ukoliko ste normalni i recipijenta ne želite da ubodete u mozak? Rekao bih da je hladan keš najbolji izbor jer mu se tradicionalno najviše obradujem, ali veliki procenat ljudi ipak želi da vas impresionira nekakvom originalnošću, te i od vas očekuju da sledite isti primer. Masno dobra ideja je, recimo, kombinacija Witcher knjiga Andžeja Sapkovskog i Witcher 1, 2 ili 3 u kutiji. Zavisno od para koje ste spremni da potrošite i od toga koliko cenite ili volite recipijenta, ovaj modularni poklon može da varira od miksa jedne knjige i jedne igre do kompleta svih knjiga i svih igara. Sve to imate u domaćim knjižarama, btw.

Ako poklone kupujete u čoporu, otvara vam se mnogo veći dijapazon stvari zbog kojih će vas slavljenik doživotno zapamtiti (po dobru) i zapratiti na Tviteru. Recimo, odličan grupni poklon za mlade parove jeste vikend u hi-end SPA centru koji uključuje masažu celog tela, saunu, slanu sobu i kuliranje pored bazena s kolutovima krastavaca na kapcima. Ja bih se tome vrlo obradovao: dete kod babe, guzicu na ležaljku i zbirku Alana Forda na tabletu u šake... Fenomenalan poklon je i Amazon Kindle koji ćete doneti napunjen ukradenim knjigama u MOBI formatu i poklonoprimca naučiti kako se koristi program Calibre i kako i gde da traži nov literarni warez. Poklonjeno znanje je najbolji poklon, darovana mudrost praktično nema cenu, što me dovodi do...

... jednog full bahatog i apsolutno neskromnog „I told you so” momenta. Sećate li se prolećne kuknjave u domaćim shit medijima, blogovima, vlogovima i lokalnoj Youtube kanalizaciji koja je propratila pogrešno protumačenu vest o oporezivanju igara na Steamu? Ko je na kraju bio u pravu? Vaš benevolentni lider Qzma koji vam je rekao da od poskupljenja nema ništa ili legije malih krznenih životinjica koje se igraju novinarluka i naricanjem plaše narod? I told you so...

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
E3 2017, Los Anđeles, 13-15. jun

 TEST JOY
A4Tech Bloody G500 Combat Gaming Hedset, B740A i TL80 Terminator
Logitech G233 Prodigy i G433 7.1

 JA, IGRAČ
Veština poklanjanja
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera