TEST JOY<>
072017<><>

A4Tech Bloody G500 Combat Gaming Hedset, B740A i TL80 Terminator

Nasmejani i krvavi

Pominjali smo pre, pa ćemo i u ovom broju u nekoliko navrata, da je ponuda igračkih periferija kompanije Logitech prevelika i blago konfuzna. Na ovu konstataciju neko iz A4Techa je samo glasno pročistio grlo. Paleta modela njihovih „specijalaca”, Bloody, na prvi pogled je nepregledna i stalno se uvećava. Ponovo smo pročačkali ovu ponudu i izvukli „borbene” slušalice (hedset), „svetlosni udar” tastaturu i „Terminator” miš.

Dakle, uobičajeni marketinški pristup „krvavih”, podrazumeva teške reči na kinesko-engleskom i obećanja najbrže reakcije tastera i neprevaziđene preciznosti. Za ovakav marketing su „krive” i veće kompanije, pa ćemo preko toga da pređemo i posvetimo se zvezdama našeg testa.

G500 je manje-više standardan igrački hedset koji zbog zanimljivog dizajna deluje skuplje i kvalitetnije. Kod jeftinijih modela, koji treba da privuku što veću publiku, ovo se smatra uspešnim dizajnom. Kombinacija sjajne i mat plastike, veštačke kože i tkanine od koje je izrađena „rešetka” koja pokriva zvučnik, čini ovaj proizvod veoma elegantnim, a ipak dovoljno napadnim da opravda njegov igrački pedigre. Kod slabije obaveštene publike ovaj model će proći kao da je iz Asusove serije ROG. Naravno, kako se radi o jeftinijem proizvodu, upotrebljeni materijali su solidnog kvaliteta, ali sasvim prosečni. Metalna lajsna u rajfu doprinosi stabilnosti i trebalo bi da garantuje duži vek trajanja.

Slušalice potpuno pokrivaju uši, ali propuštaju dovoljno spoljnih zvukova da čujete zabrinutog roditelja koji vas moli da nešto pojedete. Na žalost, i sa potpuno uvučenim rajfom, G500 ne naleže potpuno na glavu. Situacija nije toliko strašna da će da padnu ako se nagnete, ali će početi da klize. Sa druge strane, čak i posle višečasovnog korišćenja nismo dobili par kuvanih ušiju, dakle neće vam smetati tokom sesije bez pauze. Osnovni kabl je solidnog kvaliteta i debljine, ali je prekratak, što je verovatno posledica želje da G500 bude upotrebljiv sa prenosnim uređajima. Sa druge strane, produžni kablić sa spliterom za pojedinačne konektore (osnovni ima četvoropolnu stereo bananu) deluje toliko anoreksično da mu ne predviđamo dug životni vek. Verujemo da ulaganje malo više novca u nešto deblji kabl ne bi previše podiglo cenu.

Kvalitet zvuka je veoma dobar, iako zvučna slika deluje nešto ograničeno. Kao da bi moglo da bude „više svega”, i viših i nižih tonova. Sa druge strane, nema distorzije, separacija tonova je jasna i vokali/govor su razgovetni. Ovaj model prosto ima svoje granice što je, s obzirom na cenu, potpuno razumljivo i sasvim u redu. Mikrofon se nalazi u levoj školjki na metalnoj „žici” koja se izvlači i donekle je fleksibilna. Nešto se teže vraća nazad i ne bi trebalo preterivati sa snagom tokom vraćanja, da hedset ne biste pretvorili u slušalice. Mikrofon je upotrebljiv, i to je sve, a to je opet nešto što može da se očekuje od jeftinog modela i što ni većina skupih ne „pogodi”. Nema ni eliminacije buke, pa treba izolovati pećinu pre igranja.

A4Tech Bloody G500 je sasvim solidan igrački hedset, sa nekoliko bubica i jednim ozbiljnim problemom, a to je pretanak produžni kabl. Naravno, možete da kupite ili napravite drugi, ali tako se ne reklamira proizvod. Ovo je stvarno šteta, jer je kvalitet zvuka sasvim dobar i višečasovno nošenje ne zamara i ne greje uši previše. Cena na našem tržištu, po običaju, varira. Moguće je naći ovaj model za oko 3500 dinara, što je sasvim korektna cena za dobijeno. Doduše i konkurencija ima šta da ponudi (na primer Genius GX Gaming Lychas HS-G550) i treba uporediti cene pre kupovine.

Moramo da priznamo da B740A na prvi pogled deluje kao masivna aluminijumska tastatura i pomislili smo da je A4Tech napravio proizvod koji može da „pomuti vodu” velikima... Malko smo se prevarili. Iako je tastatura masivna, izrađena je od plastike i, mada ne deluje jeftino, ostavlja jednako plastičan utisak, te se naš entuzijazam nekako „izduvao”. Doduše, taj plastičan osećaj je posledica otpornosti na prosipanje tečnosti, ali i dalje kvari početni utisak. Tastatura je punog formata, sa numeričkim delom i velikim ’Shift’ tasterima. U stvari, ovaj model se produžava u odmorište za šake, pa je B740A nešto veći od proseka. Pozdravljamo dodavanje odmorišta, koje je naprosto iščezlo sa novijih igračkih tastatura. Iako ono možda smeta profesionalcima na turnirima, pomaže pri svakodnevnom korišćenju i igranju za računarom kod kuće.

Tasteri su mat sive boje, što uz logo marke predstavlja kontrast „metalik” plastici. Iz nekog razloga osnova tastature je bela. Kombinaciji boja se pridružuje i svetlo siva boja kabla i crvena boja konektora i gumenih podloga nožica. Pomenuti kabl je dugačak, obložen tkaninom i dovoljno „mekan” da se ne uvija previše, što je pohvalno, jer su kablovi obloženi tkaninom često previše kruti.

Proizvođač reklamira ovaj model kao „Full Light Strike”, što znači da se ispod svih tastera nalaze optički prekidači za koje A4Tech tvrdi da su brži i pouzdaniji od mehaničkih. Kako nemamo opremu za testiranje odziva, možemo da konstatujemo da su brzi. Nismo sigurni da li su najbrži, ali brzi jesu.

Što se tiče pouzdanosti, to može da se testira samo višegodišnjom upotrebom, pa to ostavljamo kupcima. U svakom slučaju, ovi prekidači imaju specifičan hod i stiče se osećaj da su nekako previše lagani, te je potrebno neko vreme za navikavanje, jer deluje da nemaju gotovo nikakav otpor. Definitivno nisu za svakoga.

To što ne postoji mogućnost softverske promene funkcija tastera ili dodatnih tastera, nije neki problem, jer i veći i poznatiji proizvođači imaju „spartanske” modele. Ono što može da zasmeta nekim korisnicima jeste nedostatak multimedijalnih tastera. Čak ne postoje ni kao alternativa funkcijskim tasterima držanjem ’Fn’ tastera.

Ono što zaista „bode oči” kod ovog modela jeste pozadinsko osvetljenje. Svaki red tastera je osvetljen drugom bojom, pa se žuta, narandžasta, zelena, plava, crvena i ljubičasta „spuštaju” od vrha ka odmorištu za šake. Na sreću, osvetljenije može da se isključi, ali boje pojedinih redova ne mogu da se menjaju, pa ste osuđeni na nečiju ideju šta je cool i šta „baš treba” profesionalnim igračima.

Najveći problem modela Bloody B740A je, ipak, cena. Na domaćem tržištu ova tastatura košta oko 8500 dinara. Možda bi moglo da se kaže da je uporediva sa mehaničkom i da igračke, mehaničke tastature koštaju slično ili više, ali fizički osećaj, specifičan hod i osećaj tastera, kao i pomenuto „veselo” osvetljenje ne dozvoljavaju proizvođaču iz, realno, druge lige da traži ovoliko novca.

 
Za kraj ovog testa ostao nam je jedan „nasmejan” miš „ozbiljnog” sufiksa: Terminator. Zašto smo ga nazvali nasmejanim? Pa, na gornjoj strani, kao i na još nekim miševima dalekoistočnih proizvođača, nalaze se otvori kroz koje probija osvetljenje. Ovi otvori su takvog oblika da deluju kao oči i usta, i ceo miš, sa sve srebrnom bojom i crvenim osvetljenjem, deluje kao neki robot iz „Moćnih rendžera” ili slične serije za prodaju igračaka. Reklo bi se da je TL-80 simpatičan poklon za neko dete. Međutim, proizvođač smatra da se radi o ozbiljnom igračkom glodaru.

Neke stvari su sasvim u skladu sa tom idejom: velike stope izrađene od metala, na kojima Terminator naprosto klizi, odličan skrol sa jasnim hodom, optički prekidači, mogućnost podešavanja svakojakih sitnica iz softvera i Avago/Pixart 9800 laserski senzor maksimalne rezolucije 8200 tačaka po inču. Nažalost, kako je ovo Bloody miš, softver ima deo opcija koje se otključavaju novcem. Srećom, uglavnom su u pitanju „baždarena” oružja koja su manje-više beskorisna u igrama, ali i mogućnost snimanja makroa. Već smo pisali šta mislimo o ovoj praksi, pa ćemo samo ukratko ponoviti da je – pogrešna. Vrednost rezolucije može da se menja u pet predefinisanih koraka, koji deluju kao četiri brzine i over-drive, pošto su vrednosti 800, 1000, 1200, 1600 i onda punih 8200 tačaka po inču, što je popriličan skok. Miš je simetričan, ali se bočni tasteri nalaze samo ispod palca desne ruke. Iza skrola su čuveni tasteri za izbor moda pucanja (multi-shot), prisutni na svim A4Tech igračkim miševima, i njihova funkcija ne može da se promeni. Ako želite, na primer, da menjate vrednost rezolucije ili aktivirate snajper mod, moraćete da žrtvujete bočne tastere.

Pošto je oštar po ivicama, biće vam potrebno neko vreme da nađete idealan položaj šake. Osnovni tasteri su presvučeni gumom koja podseća na podove autobusa (ispupčeni krugovi) i prsti vam neće proklizavati, ali će guma upijati prašinu.

Bloody TL-80 Terminator, kao i tastatura koju smo testirali i većina njihovih proizvoda boluje od sličnih boljki. Iako je cena od oko 4300 dinara prihvatljivija i deluje sasvim na mestu za igrački miš sa laserskim senzorom maksimalne rezolucije 8200, čini se da se A4Tech previše trudi da pobegne od onoga što ih je učinilo poznatim i cenjenim – proizvodnje jednostavnih periferija solidnog kvaliteta, sa konkurentnim performansama i niskom cenom. Bloody proizvodi imaju potencijala, ali želja proizvođača da postane jedan od velikih igrača bespotrebno diže cenu i donosi „opcije” koje nikome nisu potrebne, kao i sumnjiva dizajnerska rešenja, koja „samo majka može da voli”. Bilo bi bolje da novac investiraju u istraživanje tržišta i ekipu koja će da napravi normalan softver koji će se smatrati sastavnim delom proizvoda, a ne dodatnom opremom koja se plaća.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
E3 2017, Los Anđeles, 13-15. jun

 TEST JOY
A4Tech Bloody G500 Combat Gaming Hedset, B740A i TL80 Terminator
Šta mislite o ovom tekstu?
Logitech G233 Prodigy i G433 7.1

 JA, IGRAČ
Veština poklanjanja

A4Tech Bloody G500
Slušalice:
prečnik drajvera 40 mm, frekventni opseg 20-20000 Hz, osetljivost 100 dB, impedansa 16 oma
Mikrofon:
frekventni opseg 50-16000 Hz, osetljivost -58 dB
Ostalo:
produžni kabl sa uklj./isklj. mikrofona, dužina kabla 1,4 m + 1 m

A4Tech Bloody B740A
Osnovno:
104 tastera, pozadinsko osvetljenje
Ostalo:
mehanički tasteri sa LK optičkim prekidačima, antighosting na celoj tastaturi, isključivanje Win tastera preko Fn tastera, USB veza

A4Tech Bloody TL-80 Terminator
Senzor:
optički 8200 tpi
Ostalo:
dodatni tasteri za izbor multishoot moda, mogućnost promene funkcije tastera, otključavanje naprednijih opcija dokupljivanjem „jezgara”, USB veza
Proizvođač:
A4Tech
Kontakt:
Gembird
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera