TEST JOY<>
072017<><>

Logitech G233 Prodigy i G433 7.1

Smena generacija

Obnavljanje ponude Logitechovih igračkih periferija očigledno je dug i komplikovan proces. Čini se da Švajcarci u svojoj ponudi imaju više modela iz nekoliko generacija i da im je „jelovnik” šareniji nego kod nekih dalekoistočnih proizvođača. Ova praksa nije sama po sebi loša, jer su u ponudi kvalitetni proizvodi koje kupci očigledno i dalje cene. Međutim, ona jeste zbunjujuća, jer isti proizvođač nudi slične proizvode sa sličnim ili različitim cenama. Pojava novih modela igračkih hedseta čije su oznake G233 Prodigy i G433 7.1, a koji su dovoljno slični starijim proizvodima, dodatno komplikuje stvari, pogotovo što se radi o ozbiljnim i sasvim dovoljno drugačijim proizvodima.

Iz nomenklature može da se zaključi da novi modeli zamenjuju G230 i G430, a tome doprinosi i činjenica da je proizvođač sasekao cenu ovih modela, te će uskoro „iščeznuti” iz ponude. Dakle, G233 Prodigy i G433 7.1 bi trebalo da budu osnovni Logitech igrački hedset i njegova varijacija sa okružujućim zvukom. Međutim, „novi talenti”, koji treba da zamene „osnovne” modele, mnogo su više od toga, te dizajnom i kvalitetom zvuka i izrade odstupaju od forme, zajedno sa modelom G533, koji će, valjda, zameniti „skupe” bežične hedsete.

Iako G433 dolazi u daleko ekstravagantnijem pakovanju, „ispod kože” ova dva hedseta su identična, te će kostur teksta činiti sličnosti, a razlikama ćemo se baviti usput. Testirani modeli nisu izrađeni od metala ili vrhunske plastike. Već pri otvaranju (u stvari, već pogledom na) pakovanja, napredak u kvalitetu je očigledan. Dizajn je jednostavniji, ali u isto vreme ubedljiviji od prošle generacije. Rajf je izrađen od kvalitetne plastike sa hrapavim finišem, sa „G” logoom utisnutim na temenu i oznakom modela iscrtanom na nosačima školjki. Ova kombinacija istovremeno ostavlja utisak kvaliteta i jednostavnosti, ističući „ozbiljnu” upotrebu, bez blještavila i preteranih egzibicija bojama, uobičajenim kod igračkih periferija. I pored praktično identičnog izgleda, Logitech je našao način da estetski jasno razdvoji dva „brata”. Stereo model ima finiš koji upija otiske prstiju na školjkama slušalica i jastučiće u svetlo plavoj boji „G” serije, dok je 7.1 verzija dobila „prekrivač” školjki od istog materijala koji pokriva jastučiće. Nismo sigurni zbog čega su se odlučili na ovakvo rešenje, jer tkanina još uspešnije skuplja prljavštinu i zahteva redovno čišćenje. Takođe, višekanalna verzija dolazi u nekoliko boja. Crna verzija je za nas normalne, a tamnoplava, krvavocrvena i maskirna, u stilu „interventne” s kraja devedesetih, su za mlađu, edgie populaciju. Dodatna oprema je takođe unifikovana. Kablovi su odvojivi, a u pakovanju se dobija osnovni sa kontrolnom jedinicom na kojoj se nalazi potenciometar za kontrolu jačine zvuka, kao i prekidač za mikrofon. Potenciometar je uvek boljka, čak i na kvalitetnim i skupim hedsetima. Na sreću, na ovim modelima je (p)redizajniran sa točkom izrađenim od metala i glatkim i jasnim hodom, čiji i najmanji korak pravi razliku u jačini zvuka. Pored ovog kabla, tu je i produžni sa spliterom za pojedinačne konektore za PC, kao i kabl za mobilne uređaje sa četvoropolnim konektorom i mikrofonom na kontroli zvuka. Odvojivi mikrofon je na modelu sa crnim finišem u istoj boji kao onaj koji se dobija uz G233, dok ostali imaju kolorno usklađen mikrofon. Osovina je savitljiva i dovoljno dugačka, i omogućava nalaženje idealnog položaja kako bi korisnik bio dovoljno razgovetan, a ne previše glasan. Mikrofon ima i mali pop filter. Skuplji model je bogatiji i za dodatni par jastučića, torbicu za nošenje i neizbežni USB DAC, pošto je, naravno, višekanalni zvuk softverski.

Prethodne iteracije „jeftinijih” Logitech hedseta zvučale su sasvim dobro, ali je pritisak konkurencije učinio svoje. Švajcarci su zasukali rukave i možemo da konstatujemo da G233 i G433 zvuče sjajno. Pro G zvučnici su očigledno baždareni fantastično, jer ovi modeli gruvaju u vašu glavu, ali samo kvalitetan i jasan zvuk. Krajevi zvučnog spektra (niski i visoki) nisu prenaglašeni, već ćete ih čuti kada ih ima i onoliko koliko treba. Nema nikakvih izobličenja, čak ni kada „otpanjite”, a slušalice su prilično glasne, pa ćete to činiti na sopstveni rizik. Bilo da slušate muziku, igrate igre, komunicirate sa virtuelnim saborcima ili slušate dvadeset sati govorancija Fidela Kastra – kvalitet zvuka će biti na nivou.

G433 dodaje još jedan sloj sa višekanalnim zvukom. Doduše, stekli smo utisak da slušalice zvuče nešto bolje i glasnije povezane direktno na računar, nego kad su na Logitechovom DAC-u. Softver omogućava DTS Headphone X, okružujući 7.1 zvuk. Moramo da priznamo da, iako surround nije baš „naša stvar”, kada je snimak prilagođen, zvuči izuzetno ubedljivo, a sasvim dobro i bez obzira na izvor zvuka. Naravno, okružujući zvuk vas neće učiniti uspešnijim u igrama, jer je su pozicioni zvuci programirani da ih čuje svako. Naravno, čovek je analogno biće sa „dva kanala” i, bez obzira na softverski mambo-džambo, prija mu „običan” zvuk. Ali, ako smatrate da vam je okružujući zvuk potreban ili naprosto ne možete bez njega, G433 predstavlja odličan izbor.

Novi igrački hedseti iz Logitecha ostavili su sjajan utisak na nas. Počevši od kvaliteta izrade i dizajna, pa do najbitnijeg – kvaliteta zvuka, napredak u odnosu na modele koje zamenjuju, više je nego očigledan. Što je najbolje, novi modeli nisu ni preterano skupi, kada se uzmu u obzir „ime” i klasa u kojoj se nalaze. U Evropi G233 košta 80, a njegov višekanalni brat 100 evra. S obzirom na cene konkurentskih proizvoda i kvalitet izrade i zvuka, smatramo da su cene „na mestu”. Nadamo se da domaće tržište neće odstupati od ovih cena, jer su u cenovnom rangu „trideset trojke” ozbiljni igrači.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
E3 2017, Los Anđeles, 13-15. jun

 TEST JOY
A4Tech Bloody G500 Combat Gaming Hedset, B740A i TL80 Terminator
Logitech G233 Prodigy i G433 7.1
Šta mislite o ovom tekstu?

 JA, IGRAČ
Veština poklanjanja

Logitech G233 Prodigy i G433 7.1
Slušalice:
prečnik drajvera 40 mm, frekventni opseg 20-20.000 Hz, osetljivost 107 dB, impedansa 32 oma
Mikrofon:
unidirekcioni, frekventni opseg 100-10.000 Hz
Ostalo:
USB zvučna karta sa 7.1 Dolby Digital Surround zvukom (G433), kabl za mobilne uređaje sa mikrofonom, produžni kablić sa spliterom, rezervni jastučići i torbica (G433), dužina osnovnog kabla 2 m
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera