LAKI PINGVINI<>
072017<><>

WebTorrent 0.18 (BETA)

Rešenje za nestrpljive

U doba kada je širokopojasni internet prisutan u velikom broju domaćinstava, ljudi su postali sve manje zavisni od televizije, tačnije gledanja filmova, serija i ostalog sadržaja. Dovoljan je koji klik na kompjuteru i možete gledati i slušati spot ili muziku po želji, i to besplatno, potpuno legalno. Sa serijama i filmovima je već malo drugačija priča. Iako postoje sajtovi koji su na ivici legalnosti gde može da se gleda takav sadržaj, velike su šanse da ćete pokupiti neku „zarazu” ili phishing metodom biti nasamareni preko gomile pop up prozora. Mi vam predstavljamo WebTorrent, program pomoću kojeg možete da reprodukujete neki video/audio sadržaj koji pronađete u vidu torent fajla i odmah ga gledati i slušati, bez čekanja da se skine na hard-disk.

WebTorrent je započeo kao internet stranica preko koje može da se gleda deljeni sadržaj, da bi kasnije, u cilju širenja popularnosti i prihvatanja ove tehnologije, razvili i desktop aplikaciju. U ove svrhe su koristili Electron, što im je omogućilo da program radi bez problema na tri platforme: Linux, Mac i Windows. Za one koji nisu upoznati, u pitanju je programski okvir koji omogućava kreiranje desktop aplikacija, koristeći tehnologije originalno napravljene za kreiranje web aplikacija. Iza ovog projekta stoji GitHub, tako da je odmah jasno o koliko se zaista velikoj stvari radi. Neki se žale da aplikacije kreirane na ovaj način umeju biti previše velike jer koriste Chromium kao frontend, ali u slučaju WebTorrenta, sve opcije koje su im bile na raspolaganju su iskorišćene, tako da je zauzeće memorije srazmerno upotrebnoj vrednosti samog programa.

Nakon instalacije i pokretanja, dobijamo predlog nekoliko besplatnih filmova koji vam mogu poslužiti kao lep uvid u mogućnosti programa. Mi smo se za početak odlučili za „Tears of steal”, a pored njega su tu: „Big Buck Bunny”, „Sintel”, „Cosmos Laundromat” (preview), „The Wired” soundtrack... Pored njih stoji opcija i za dodavanje torent fajla po vašoj želji. Nakon klika na film, otvara se prozor sličan onom na YouTube servisu. U donjoj traci su play/pause taster, kontrola zvuka, prebacivanje na ceo ekran, kao i dodavanje prevoda kroz fajl sa vašeg računara. U gornjem delu, iz File padajućeg menija vidimo mogućnost kreiranja torenta od fajlova/foldera sa hard-diska i otvaranja torent fajla ili adrese. Opcija sa podešavanjima (Preferences) nudi svega par stavki, i to biranje lokacije preuzimanja i odabir eksternog video/audio-plejera. Playback podmeni nudi standardne opcije video-plejera, kada je ova sekcija u pitanju, tako da nećemo zalaziti u detalje. Veoma korisna opcija je Float on top. Njenim aktiviranjem prozor ostaje vidljiv, dok vi radite sa aplikacijama u pozadini, ne propuštajući nijedan sekund sadržaja.

Verovali ili ne, postoji velika količina multimedijalnog sadržaja na internetu koji je legalan i besplatan. Ukazali smo vam da je uz WebTorrent moguće koristiti i neke druge, više popularne sadržaje, ali tu odluku ostavljamo vašoj savesti. U svakom slučaju, uzmite kokice, zavalite se u fotelju i uživajte.

Bojan STOJANOVIĆ

 
WebTorrent 0.18 (BETA)
Šta mislite o ovom tekstu?
Zint Barcode Studio 2.5.1
Filesystem Hierarchy Standard
Arduino: LED segmenti i matrice

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS, Windows
Licenca:
MIT
Veličina:
50 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
webtorrent .io
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera