PHONE ZONE<>
072017<><>

LG K10 (2017) i K4 (2017)

Snagator i kozmetičar

Trend sezonskog remonta postojećih telefona nije zaobišao ni LG. Po ugledu na Samsung i Huawei, korejski proizvođač je osvežio modele srednje klase (serija K), koja broji ukupno četiri telefona. Ovom prilikom smo testirali dva uređaja koji su dostupni na našem tržištu, K10 i nešto slabiji K4 (očekujemo još K8 i K3). Oba modela u izdanju za 2017. godinu donose korisne dizajnerske i hardverske izmene koje, na svu sreću, nisu uticale na cenu.

LG K10 je prošle godine bio među najtraženijima u ponudi domaćih provajdera zbog pristupačne cene i privlačnog, zaobljenog i laganog kućišta. Novi model na prvi pogled ima slične gabarite, ali je za gotovo čitav milimetar tanji i nešto lakši. Zahvaljujući metalnom okviru i „2.5D” staklu, koje pokriva prednju stranu novajlija, još je lepši od prethodnika i deluje osetno skuplje (čak i plastični poklopac baterije izgleda kao da je od brušenog metala). Telefon se isporučuje sa Nougat Androidom, ima dvostruko više memorije, osetno jači procesor i izdašniju bateriju od prethodnika.

Zaobljene ivice u kombinaciji sa dobro raspoređenom masom doprinose odličnoj ergonomiji, a ni kvalitet izrade ne zaostaje. Doduše, pri jačem pritisku na zadnju stranu kućišta, primećuje se razlivanje kristala na ekranu, ali se ipak čini da će izdržati i ozbiljnije izazove. Ekran je sličan prethodnom modelu i opremljen je 720p IPS panelom odlične oštrine, koji je dovoljno i ravnomerno osvetljen (kod starijeg modela bilo je problema sa osvetljenjem i reprodukcijom boja, koji sada nisu toliko uočljivi). Kontrast je dobar, a dubina crne je dovoljno uverljiva, gotovo kao kod najkvalitetnijih LCD ekrana. Na dnevnom svetlu čitljivost nije idealna zato što spoljašnje zaštitno staklo ima snažnu refleksiju. Uglovi gledanja su veoma dobri, uz minimalnu promenu osvetljenja pri gledanju pod uglom.

Hardverska ojačanja nisu za potcenjivanje: Mediatekov osmojezgarni MT6750 dobrano „šije” Snapdragon 410 i obezbeđuje i te kako vidljiv napredak u brzini, od pokretanja aplikacija, preko multitaskinga, do igara. Nisu razočarali ni rezultati sintetičkih testova, a usporenja smo primetili samo pri renderovanju kompleksnih sajtova, koji bi i skupljim aparatima oznojili čelo. Autonomija je iznad proseka, a posebno raduje mala potrošnja tokom mirovanja (uz umereno korišćenje, baterija može da izdrži i dva dana).

Android Nougat je presvučen prepoznatljivim LG korisničkim okruženjem koje je lišeno suvišnih aplikacija. LG je instalirao i sopstvenu prodavnicu LG SmartWorld, koja se može koristiti umesto Google Play (obe nude identičan sadržaj). Fioka za aplikacije u preinstaliranom launcheru ne postoji, ali se može po potrebi instalirati naknadno.

Glavna kamera je opremljena senzorom od 13 megapiksela koji nema neke čudesne mogućnosti. Pod odgovarajućim osvetljenjem dobićete odlične fotografije, sa verodostojnim bojama i zadovoljavajućom oštrinom, čak i na uvećanom prikazu. U mračnom okruženju osvetljenje može biti problematično i tada se uočava nešto jači šum, a ni automatsko fokusiranje ne radi najbolje. Snimanje u full HD rezoluciji teče glatko, a povremeno može biti manjih problema sa fokusiranjem. Prednja kamera nudi senzor od pet megapiksela i širokougaono sočivo (zahvata 120 stepeni), i lepo radi u svim uslovima. Zvučnik je mali i postavljen je sa zadnje strane, pa ga je lako prigušiti ako se telefon stavi na mekanu površinu.

Sve u svemu, LG K10 (2017) je ispunio osnovni zadatak i prevazišao je prethodnika na svakom planu. Zaslužuje preporuku kao atraktivan model niže srednje klase kome je teško naći pravog konkurenta, čak i među modelima kineskih proizvođača.

LG K4 (2017) je manji, sporiji, ali i osetno jeftiniji entry-level uređaj koji će privući korisnike koji traže jeftin telefon poznatog proizvođača. Unapređenja u odnosu na prošlogodišnji model praktično su zanemarljiva: u važnim segmentima (procesor, memorija) nije ostvaren nikakav napredak, a i karakteristike koje su na prvi pogled bolje (npr. veći ekran) ne donose novi kvalitet (rezolucija je ostala ista).

Novi K4 je neosporno lepši od prethodnika, jer ne liči toliko na stare Samsungove uređaje – najbolji utisak ostavljaju zaobljena zadnja strana, kružni taster na poleđini i poklopac baterije sa diskretnom teksturom koja sprečava klizanje u ruci. Ispod poklopca su izmenjiva baterija i ležišta za nano SIM i micro SD kartice. Telefon je za čitav milimetar tanji od originala, ali je iznenađujuće čvrst i ne krcka, niti se savija pri jačem pritisku. Sve u svemu, dizajn i kvalitet izrade su iznad proseka klase.

Ako se po izgledu još nekako i provuče kao jak „srednjak”, specifikacije i realne performanse dokazuju da se ipak radi o uređaju koji služi samo kao ulaznica za svet pametnih telefona. Bradati Snapdragon 210 sa jednim gigabajtom RAM nije naoružan za borbu sa zahtevnim aplikacijama i igrama, mada u redovnim zadacima postiže relativno dobre rezultate (svakako treba očekivati česta zastajkivanja, duga učitavanja, seckanja i druge simptome kilavog hardvera). Od opcija za povezivanje, na raspolaganju su micro USB 2.0 konektor za punjač i razmenu podataka s računarom (OTG ni ovoga puta nije podržan), 3,5-milimetarski audio-priključak i Bluetooth, odnosno Wi-Fi za bežično povezivanje – sve je isto kao prošle godine. Nažalost, proizvođač se nije setio ni da proširi sramotno skromnu internu memoriju, jer od deklarisanih osam gigabajta, posle svih ažuriranja, korisniku na raspolaganju ostaje tek oko 2,5 gigabajta.

Korisničko okruženje je isto kao kod modela K10, osim što je u njegovom temelju stariji Marshmallow Android. Glavni fotoaparat je tu tek da se kaže da postoji, dok je sa selfi kamerom napravljen bolji posao (veća rezolucija i podrška za 720p video, uz kvalitetnije sočivo). Baterija je dosta bolja, pa je i autonomija produžena na dva dana. Plus, minus – LG K4 za 2017. godinu dobija prelaznu ocenu najpre zbog pristupačne cene, ali i zbog poboljšanog dizajna, izrade, bolje selfi kamere i autonomije. Svakako ne bi škodilo i da je rezolucija ekrana povećana na 720p.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
ASUS ZenFone Live
Nokia 3310 (2017)
ZTE Blade A512
(Huawei) Honor 8 Pro
LG K10 (2017) i K4 (2017)
Šta mislite o ovom tekstu?
Hopper
WeDo
Family Locator (Life360)
Tally
KIDOZ
Taskzy
Screenshot Assistant
Hidden Microphone Detector
WiFi Spy Detector
Appetence – Slow Dating App
Crushh

LG K4 (2017)
Operativni sistem:
Android 6.0.1
Dimenzije:
144,7 × 72,6 × 7,9 mm / 138 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 210 čipset (Quad-core, Cortex A-7/1,1 GHz CPU + Adreno 304 GPU), 5” IPS LCD (480 × 854, 195 ppi), 1 GB RAM, 8 GB interne memorije, microSD do 32 GB, Bluetooth v4.1 A2DP/LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot/Direct, GSM/HSPA/LTE, micro USB v2.0, 5 MP 720p@30 fps / 5 MP 720p@30 fps, nano-SIM, Li-Ion baterija 2500 mAh
Performanse:
AnTuTu: 20275; Geekbench: 391 (Single-Core), 972 (Multi-Core)
Proizvođač:
LG
Kontakt:
Vip

LG K10 (2017)
Operativni sistem:
Android 7.0
Dimenzije:
148,7 × 75,3 × 7,9 mm / 144 g
Ostalo:
Mediatek MT6750 čipset (Octa-core, Cortex A53/1,5 GHz CPU + Mali-T860MP2 GPU), 5,3” IPS LCD (820 × 1280, 277 ppi), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, microSD do 64 GB, Bluetooth v4.2 A2DP/LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot/direct, GSM/HSPA/LTE, micro USB v2.0 OTG, 13 MP 1080p@30 fps / 5 MP 1080p@30 fps, nano-SIM, Li-Ion baterija 2800 mAh
Performanse:
AnTuTu: 39498; Geekbench: 593(Single-Core), 2432 (Multi-Core)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera