TEST DRIVE<>
072017<><>

Logitech MX Master 2S i Anywhere Mouse MX 2S

Kad posao teče

Modeli MX Master (SK 7/2015) i MX Anywhere (SK 10/2015) predstavljaju vrh ponude Logitech bežičnih miševa. U stvari, spadaju u vrh ponude miševa uopšte. Ukoliko vam nije neophodan igrački miš sa hiljadama piksela rezolucije, ali vam je potreban ozbiljan miš sa dodatnim opcijama korisnim za kancelarijski ili grafički softver, konkurencija praktično ne postoji, osim samog Logitecha, zapravo.

MX Master 2S i MX Anywhere 2S nisu naslednici pomenutih legendi, već dopuna ponude. Cena je identična, izgled isti, osim finiša, koji po našem mišljenju čini 2S „seriju” nekako „jeftinijom”, a tu je i novi „Logi” logo, koji ih čini i pomalo neozbiljnim, s obzirom na namenu. Kako se logo nalazi ispod šake, ovo je nešto lakše progutati, a kako kompanija ima nameru da se „modernizuje” – nema nazad. Pa šta onda čini ove modele novim i možda boljim za nečije potrebe?

Te promene su „ispod haube”, a njima ćemo se pozabaviti posle obaveznog pregleda karoserije koji će biti zajednički za oba modela. Dakle, 2S modeli se po obliku ne razlikuju u odnosu na svoju stariju braću. Upotrebljeni materijali su ponovo vrhunski, poligonalni reljef na bočnim površinama je takođe tu, ali staro zlato nije. Novi miševi kombinuju sivu sa još sive i, iako smo inače ljubitelji nenametljive elegancije i nismo ljubitelji „žutog”, smatramo da je kombinacija boja (naročito što je zlatna više vukla na mesing) davala eleganciju i ozbiljnost starijim modelima, a da novi deluju suviše obično za vrh ponude.

MX Master 2S savršeno naleže u desnu šaku i olakšaće višečasovno korišćenje. Bočni skrol i dodatni bočni tasteri koji uključuju i onaj utopljen u odmorište za palac, takođe su svi na broju, imaju predvidiv hod i reaguju u trenutku. Priča se ponavlja i sa MX Anywhere 2S. Sve što je krasilo MX Anywhere i dalje je tu, i ovaj mališa, bez obzira na gabarite, takođe lepo leži u ruci, mada ne možete očekivati nivo ergonomije gotovo duplo većeg glodara. Sve je kako treba, osim „lepote”.

A prava lepota je, kažu, iznutra. Maksimalna rezolucija Darkfield senzora narasla je na čitavih 4000 tačaka po inču, te novi 2S modeli mogu da se nose sa novim monitorima visoke rezolucije i čak da se porvaju sa igračkim miševima. Ono što je veoma bitno za bežične miševe jeste trajanje baterije, a Švajcarci su uspeli da (nominalno) trajanje baterije produže sa 40 na 70 dana, što je ozbiljan napredak. Kao i na prethodnim modelima, moguće je i brzo punjenje, koje će za tri minuta punjenja omogućiti čitav dana rada, što je spasonosno kada posao mora da se završi brzo, a zaboravili ste da je baterija na izdisaju (i pored indikacije i softvera).

Glavni napredak predstavljaju nove softverske mogućnosti. Neophodna je instalacija Logitech Options softvera, uparivanje uređaja sa do tri računara (putem Bluetooth i bežične veze) i, za kraj, da svi računari budu na istoj mreži. Opcija Flow omogućava da svoj rad prebacujete sa računara na računar, bez potrebe da se odjavljujete i prijavljujete, čak i ako prelazite sa PC na Mac platformu. Bukvalno pređete kursorom sa jednog ekrana na sledeći, kopirate sa jednog računara na drugi. Ukoliko na poslu koristite više računara odjednom, ili ste vođa malog tima, osećaćete se blagosloveno. Mogućnosti su ograničene potrebama i maštom.

Iako se na prvi pogled nije činilo da će biti tako, novi MX Master 2S i MX Anywhere 2S predstavljaju, pre svega evolutivni napredak. Nismo ljubitelji novog logoa i nešto „jeftinijeg” izgleda, ali nije sve u ljubavi, ima nešto i u lovi, odnosno inovacijama koje mogu da vam pomognu da zaradite novac, čemu su ovi miševi i namenjeni. Kad smo već kod love, cena na evropskom tržištu je identična starijim modelima (80 i 100 evra), a treba očekivati sličnu cenu i na našem tržištu.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Gigabyte Aorus Radeon RX 580 XTR 8G
AMD Ryzen 5 1400 / 5 1600 / 7 1700, ASRock X370 Gaming Fatal1ty
Samsung 960 Pro 512 GB
Philips V-line 243V5
In-Win 509
MS Industrial Cyclops II
Logitech MX Master 2S i Anywhere Mouse MX 2S
Šta mislite o ovom tekstu?
Tuncmatik Mini Charge 2000/4000/5000 i Powertube II 6000
Elo I-Series for Android 21.5-inch AiO Touchscreen
Prestigio GeoVision 5066
Dell Inspiron 7567
HP Omen 17t
Wacom Intuos Pro Paper Edition
LG 55SJ850V
Tenda AC9

Senzor:
laserski, Darkfield, maks. rezolucija 1600 tpi
Broj tastera:
6 + scroll (Master) / 5 (7) + scroll (Anywhere)
Ostalo:
Bluetooth/wireless veza sa do tri kompjutera, Unifying risiver za povezivanje do šest Logitech uređaja, interna baterija, mogućnost podešavanja i dodeljivanja funkcija tasterima u Logitech Options softveru, Logitech Flow
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera