TEST DRIVE<>
072017<><>

LG 55SJ850V

Pristupačniji HDR

Dugo nije bilo ovoliko tehnoloških noviteta na polju poboljšanja prikaza slike, još od Windowsa 95 i 32-bitne palete boja (što je donelo 16 miliona boja onim srećnicima koji su imali grafičku kartu koja je to mogla da podrži, ako se sećate tih vremena). Prvi LCD monitori su bili prava katastrofa što se tiče kvaliteta slike. Da, bili su sexy, lepi i tanki u odnosu na tada dominantne CRT monitore i slika je izgledala oštrije, ali sve ostalo... uglovi gledanja, brzina odziva panela, mala paleta boja... Ako ste mahom radili u Office paketu, verovatno ste bili presrećni, ali oni koji su se bavili grafičkom obradom morali su da sačekaju VA i IPS panele, ali ni tada nisu bili baš zadovoljni prikazom. Alternative nije bilo, CRT je otišao u zasluženu penziju. Pojavom i omasovljenjem plazma televizora činilo se da je ovo alternativa koja može da prikaže kvalitetnu sliku na panelu. Prirodne boje, brz odziv ekrana bez uglova gledanja... ali avaj, plazma tehnologija je morala u prevremenu penziju. Nije bilo moguće napraviti komercijalne panele manje od 30 inča, a to je preveliki hendikep u tehnološkom svetu.

Danas na tržištu imamo OLED, koji pretenduje da bude zasluženi naslednik plazma tehnologije i još uvek veoma popularne LCD tehnologije, koja i dalje uspeva da evoluira, uprkos značajnim tehnološkim ograničenjima. Iako većina ljudi 4K i HDR (High Dynamic Range) doživljava kao samo još jedan način da marketing timovi lakše prodaju novu generaciju televizora, istina je da ćemo uskoro videti sve više kompjuterskih monitora koji će baš zahvaljujući ovim tehnologijama moći da prikažu mnogo kvalitetniju sliku.

Novi LG 55SJ850V televizor donosi na tržište nekoliko zanimljivih poboljšanja popularnoj IPS tehnologiji, što je sasvim dovoljno da privuče našu pažnju. Za početak, prema tvrdnjama LG-a, pozadinsko osvetljenje je poboljšano specijalnim fosforom kojim su „premazane” LE diodice. Rezultat je svetlo koje bolje osvetljava LCD panel i omogućava bolju kontrolu i prikaz veće game boja. Da podsetimo, po HDR standardu pozadinsko osvetljenje mora da omogući da panel reprodukuje minimalno 1000 nita osvetljenja (standardni televizori prikazuju tri do četiri puta manje nita).

U kombinaciji sa novim pozadinskim osvetljenjem i IPS panelom najnovije generacije, moramo da priznamo, HDR video-snimci izgledaju veoma lepo. Veliki kontrast i osvetljenje koje ovaj panel može da reprodukuje omogućava da slika ljudskog lica bude prirodnih boja sa veoma malo neželjenih efekata, za razliku od standardnih televizora (koji nisu HDR), kod kojih bi sa tolikim kontrastom lice izgledalo kao da je izgorelo na suncu i namazano kiselom pavlakom.

„BBC Planet Earth 2” u 4K HDR standardu izgleda fantastično. Doduše, ne OLED fantastično, ali za jedan LCD TV ovo je veliki kompliment (potpisnik ovih redova je priličan audio/video „naci”). Kadrove prirode i životinja sa veoma bogatim bojama, odličnim prikazom tamnih i crnih tonova do sada smo mogli da očekujemo samo od OLED-a. Malu zamerku bismo mogli da damo prikazu najsvetlijih tonova, dešava se da beli tonovi malo „pregore”. Inače, prikaz belih tonova je veoma dobar i do sada smo samo na profesionalnim monitorima imali prilike da vidimo pravilan prikaz najsvetlijih nijansi bele boje. Prikaz slike je toliko dobar da sedeći na udaljenosti manjoj od dva metra i manje iskusno oko može da primeti razlike kada je filmska ekipa koristila profi kamere za snimanje životinja, kada je koristila minijaturne kamere za neku specifičnu namenu ili kada je snimala GoPro kamerama.

Zanimljivo je spomenuti da ni jedan 4K film (koji smo pribavili u edukativne svrhe i isključivo za testiranje hardvera) sa interneta nije prepoznat i prikazivan kao HDR. Da li je internet zajednica pogrešila ili je problem u softveru televizora (što bi neki update lako rešio), ostaje da se vidi.

Za vreme pisanja teksta aktuelna verzija aoftvera SJ850V bila je webOS 3.5, za koju LG tvrdi da je veoma otporna na hakerske napade i malware. Iako za webOS brojčano ima manje aplikacija nego za konkurentska rešenja, sve značajnije koje vam mogu zatrebati su dostupne. Na daljinskom upravljaču su prisutna i dva posvećena tastera za Netflix i Amazon servise koji nude video-sadržaje u 4K HDR standardu, što bi trebalo da da upotrebnu vrednost ovom televizoru u nedostatku drugih 4K sadržaja. Upscale FHD videa je veoma dobar i primetno je poboljšanje u odnosu na prošlogodišnje modele.

Kvalitet izrade je na visokom nivou, na šta smo i navikli od LG-a. Reprodukcija sa Harman/Kardon zvučnika je veoma kvalitetna, ali i dalje preporučujemo povezivanje na pojačalo ili neke aktivne zvučnike za puno bioskopsko iskustvo.

LG važi za lidera na polju OLED panela, pa je posebno pohvalno da ne prestaju sa unapređivanjem LCD tehnologije, što ovogodišnji model dokazuje. SJ850V je odlična alternativa još uvek preskupom OLED-u.

Zoran OLUIĆ

 
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Gigabyte Aorus Radeon RX 580 XTR 8G
AMD Ryzen 5 1400 / 5 1600 / 7 1700, ASRock X370 Gaming Fatal1ty
Samsung 960 Pro 512 GB
Philips V-line 243V5
In-Win 509
MS Industrial Cyclops II
Logitech MX Master 2S i Anywhere Mouse MX 2S
Tuncmatik Mini Charge 2000/4000/5000 i Powertube II 6000
Elo I-Series for Android 21.5-inch AiO Touchscreen
Prestigio GeoVision 5066
Dell Inspiron 7567
HP Omen 17t
Wacom Intuos Pro Paper Edition
LG 55SJ850V
Šta mislite o ovom tekstu?
Tenda AC9

Tip:
smart TV
Rezolucija:
3840 × 2160 px
Vrsta panela:
IPS LCD, 12 bita HDR, LED (EDGE)
Standard prikaza slike:
HDR 1000, Dolby Vision, HLG
Veličina dijagonale:
55 inča (139 cm)
Uglovi vidljivosti:
~178°
Osvežavanje:
120 Hz (maks.)
Operativni sistem:
WebOS 3.5
Tjuner:
DVB-S2, DVB-T2 i DVB-C
Zvučnici:
2.2 sistem, 40 W (woofer 20 W) Harman/Kardon
Zvuk:
Dolby Digital Plus, DTS Premium Sound 5.1
Priključci:
4 × HDMI (HDCP 2.2), 3 × USB, izlaz za slušalice, komponentni ulaz (Y/Pb/Pr), digitalni optički audio izlaz, satelitski RF ulaz, zemaljski/kablovski RF ulaz, common interface, Ethernet (LAN), Wi-Fi, RS232
Podržani video formati:
ASF, AVCHD, AVI, DIVX, H.264, MKV, MP4, MPEG, MPEG2, VC-1, WMV
Ostalo:
Magic Remote, VESA kačenje 300 × 300 mm
Dimenzije i masa:
123 × 77 × 25 cm, ~20 kg
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera