TEST DRIVE<>
072017<><>

Tenda AC9

Crnac sa dva krateža

Dobili smo da testiramo Tendin dual-bend ruter sa oznakom AC9. Po starom običaju, oznaka modela je ispisana sitnim slovima, uz krupno „AC1200”, što sugeriše na zbirnu propusnu moć uređaja. Ova vrsta označavanja je klasičan marketinški trik koji se definitivno odomaćio kod mnogih proizvođača, a već smo par puta naglasili da se „babe i žabe” ne sabiraju. Ovo je ruter po standardima 802.11 a/b/g/n/ac i u specifikacijama stoji da je za frekventni opseg od 2,4 gigaherca propusna moć 300 Mbit/s, dok je za pet gigaherca to 867 Mbit/s, što je standardno za ovu klasu uređaja. Pa da vidimo šta Tenda sa ovim modelom ima da ponudi...

Očekivano, u kutiji se pored rutera nalazi još LAN kabl, napajanje i prateća dokumentacija. Tu je i plastično postolje koje se montira na ruter jer je ovaj model predviđen da stoji uspravno. AC9 je standardnih dimenzija, sa velikim brojem otvora za ventilaciju. Tenda je pod haubu stavila Broadcomov ARM Cortex-A7 CPU na 900 megaherca, poznat po tome što pokreće i Raspberry Pi2. CPU je potpomognut sa 128 megabajta DDR3 memorije što, sve zajedno, uz ugrađena pojačala, omogućava da ovaj ruter izvuče maksimum iz oba frekventna opsega.

Zadnji panel se sastoji iz standardnog broja portova. Pored priključka napajanja, tu si WPS i Wi-Fi tasteri, pinhole za reset, te gigabitni WAN i LAN portovi. Ima četiri LAN porta, a poslednji je namenjen i za IPTV. Kao šlag na torti, tu je i USB 2.0 za povezivanje nekog memorijskog uređaja ili štampača. Iznad su dve antene (2 × 3 dBi) neuobičajeno kratke i neuobičajeno debele. Prednji panel sadrži čak deset LE dioda: jedna sistemska, četiri LAN, jedna WAN, te po jedna za oba frekventna opsega. Na začelju su WPS i USB.

Kao i prethodni Tendini dual-bend ruteri, i ovaj se prijavljuje kao dva SSID-a, gde konekcija na pet gigaherca u nazivu ima nastavak „_5”. Računari i uređaji koji mogu da se konektuju na internet, ali nemaju mogućnost povezivanja na pet gigaherca, taj SSID neće ni videti.

Postavkama rutera pristupamo preko GUI. Opcija ima pregršt, a izgled grafičkog interfejsa je nešto sa čim smo se sretali družeći se sa Tendinim bežičnim uređajima, od kojih nam je najsvežiji u sećanju AC6, kog smo imali na testu pre nekoliko meseci. Kao kod modela AC6 i kod AC9 se, pored promene naziva SSID-a za svaki frekventni opseg, može dati i zasebna lozinka. Takođe je prisutno podešavanje snage emitovanja za svaki frekventni opseg u par koraka, kao i podešavanje protoka. Beamforming tehnologija je i ovde prisutna, a već smo govorili da je u pitanju procena rutera gde se nalazi povezani uređaj i jačanje signala u tom pravcu. Zanimljiva je i mogućnost postavljanja ovog rutera kao wireless extendera/repeatera i uverili smo se da AC9 to dobro radi. Tu su i ostala standardna podešavanja, poput roditeljske kontrole, DDNS, IPTV... Jedna od zanimljivih opcija je Auto Maintenance, gde će se ruter restartovati kasno noću kada protok opadne ispod 3 KB/s. Interesantan je i Sleeping Mode u kom će AC9 u postavljeno vreme da „pošalje na spavanje” LED, Wi-Fi i USB port, sa dodatnom opcijom da se to vreme prolongira ako postoji prenos podataka, tj. ukoliko je ruter u upotrebi.

Osim preko GUI-a, ruterom se može u dobroj meri upravljati i mobilnim uređajem preko Tenda App. S obzirom na to da je u pitanju aplikacija za mobilne uređaje, prijatno nas je iznenadila količina opcija i broj statističkih i drugih podataka. Jako je koristan pregled povezanih uređaja sa trenutnim transfer rateom u KB/s i sa opcijama za limitiranje i stavljanje uređaja na „crnu listu”. Glavni feature ove aplikacije je što se mobilnim uređajem preko nje može izvršiti početno podešavanje rutera, tj. nije neophodno povezati ga LAN kablom sa računarom.

Prilikom našeg „druženja” sa Tenda AC9 nismo primetili nikakav problem. Signal je dosta stabilan i jak. Zanimljivo je da nije mnogo gubio na snazi ni po vertikali dvospratne porodične kuće, kada je bio upotrebljiv i kroz dva sprata u podrumu. Tom prilikom je na njega bilo povezano nekoliko mobilnih uređaja i par računara i nismo primetili nikakav lag. Tenda je inače ovom modelu omogućila da radi sa do dvadeset povezanih uređaja odjednom.

Prisutni USB port može da se koristi za deljeni štampač ili za neki memorijski uređaj. Ukoliko se koristi za deljenje štampača, potrebno je, naravno, instalirati drajvere za taj štampača na svaki računar koji će da ga koristi. Takođe je potrebno preuzeti i mali „utility” program na svaki od računara i izvršiti neophodna podešavanja.

AC9 je dosta dobar izbor za prelazak na dual-bend, i tu prvenstveno mislimo na one koji su uz ugovor sa nekim od domaćih provajdera dobili na korišćenje ruter star oko pet godina. Namenski LAN IPTV port je samo plus za one koji su uz internet uzeli i IPTV uslugu. Sa navedenim opcijama i portovima, AC9 definitivno ima šta da ponudi, a i cena nije prevelik kamen spoticanja. Kada na to još dodamo, za promenu, elegantni uspravan položaj, smatramo da sa njim nećete pogrešiti.

Dejan PETROVIĆ

 
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Gigabyte Aorus Radeon RX 580 XTR 8G
AMD Ryzen 5 1400 / 5 1600 / 7 1700, ASRock X370 Gaming Fatal1ty
Samsung 960 Pro 512 GB
Philips V-line 243V5
In-Win 509
MS Industrial Cyclops II
Logitech MX Master 2S i Anywhere Mouse MX 2S
Tuncmatik Mini Charge 2000/4000/5000 i Powertube II 6000
Elo I-Series for Android 21.5-inch AiO Touchscreen
Prestigio GeoVision 5066
Dell Inspiron 7567
HP Omen 17t
Wacom Intuos Pro Paper Edition
LG 55SJ850V
Tenda AC9
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
IEEE 802.11ac/a/n 5 GHz, IEEE 802.11b/g/n 2,4 GHz
Spoljašnost:
10/100/1000 Mbit/s WAN, 4 × 10/100/1000 Mbit/s LAN, USB 2.0, Wi-Fi on/off, reset, WPS on/off, antene 2 × 3 dBi, 10 × LED
Funkcije:
Wireless router mode, AP mode, WISP mode, Universal repeater mode, WPA-PSK / WPA2-PSK, WPA / WPA2, Wireless Security on/off, WPS Fast Encryption, Smart WiFi Schedule, Smart LED on/off, Smart Power Saving, Visitors Networking, Parental Control, VPN Server, FTP Server, SAMBA Server, Printer Server, DDNS
Dimenzije:
226 × 179,5 × 76,6 mm
Proizvođač:
Tenda
Kontakt:
Gembird
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera