TEST RUN<>
072017<><>

ConceptDraw Office 4

Vizuelni tip

Iako Microsoft ima najpoznatiji i najzastupljeniji office paket, mi smo uvek otvoreni za alternative, koje onda volimo da predstavimo i vama. U ovom broju vam ne predstavljamo uobičajene zamene za Word ili Excell, već rešenja koja bi se mogla porediti sa Microsoftovim Visiom. Uz ovaj office moći ćete da pravite vizuelne koncepte koji su vam neophodni u predstavljanju projekata, razvoja programa, šema i šematskih prikaza, vremenskih linija i najzad prezentacija, a sve to je vizuelno obogaćeno u svim aspektima ponude – a nudi poprilično. ConceptDraw Office se sastoji od tri programa koja možete preuzeti odvojeno ili u sklopu čitavog paketa.

Moramo pomenuti i četvrti, nezaobilazan deo paketa, a to je STORE. To je, kako i samo ime kaže, prodavnica, koja se prva instalira i koja igra ulogu vodiča i platforme sa koje se preuzimaju ConceptDraw programi, templejti, ilustracije i ostale zgodne stvari za rad.

Da krenemo od ConceptDraw PROJECT-a. Osnovna funkcija mu je da grafički prikaže faze, elemente i razvoj projekta u vremenu. Uprošćeno, mogli bismo reći da je to program za gantograme, ali s obzirom na kompleksnost i veliki izbor alatki i podataka za unos i prikazivanje, ne želimo da damo tako štur opis. Uglavnom, po pokretanju srešćete se sa interfejsom koji bojama, logikom i rasporedom ikonica i menija dosta podseća na Microsoftov. Interfejs je natrpan i neophodno je da znate šta želite i šta tražite da biste to i našli. Projekat koji želite da prikažete raščlanite na operacije, resurse, njihovo trajanje i birajte šta od svih ponuđenih opcija želite da prikažete. Popunjavanje svih tih polja, u zavisnosti od kompleksnosti projekta, može se pokazati kao uzaludan posao, ali će se ConceptDraw PROJECT potruditi da olakša posao. Tu su alatke za dodavanje ili brisanje elemenata, povezivanje konkretnih radnji u okviru projekta, njihovo naknadno razmeštanje i ukazivanje na veze između njih. Nakon unosa podataka, postoji nekoliko načina za prikaz čitavog projekta i njegovih delova. Prvi je upravo gantogram, a tu su i prikaz resursa ili prikaz načina na koji se oni koriste kao i multiproject view i prikaz u obliku izveštaja. Kod većih projekata korisni su i alatke poput Zoom in/out, Scale ili Expand i Colapse, kada postoji mnogo podnivoa koje želite da prikažete ili sakrijete, u zavisnosti od potrebe u tom trenutku. Ovako predočen projekat se može eksportovati u MINDMAP-u, o kojem ćemo takođe govoriti, a isto tako možete ga preneti u PDF, Excel ili tekstualni dokument.

Kad već pomenusmo MINDMAP, reći ćemo odmah da je to drugi program u okviru ConceptDraw Office paketa i da se koristi za mapiranje projekta. Grafički prikazi projekta su jako popularni, a MINDMAP prikaz može učiniti atraktivnijim i privlačnijim jer nudi mnoštvo znakova, simbola i grafičkih asocijacija koje su tematski organizovani radi lakšeg snalaženja. Interfejs je sličan onima koje možemo pronaći kod MS Office programa, a vama je ostavljeno da li ćete napraviti prikaz „od nule” i uklapati dostupne teme i elemente ili ćete otići u ConceptDraw STORE. Tamo možete pronaći templejte koji su organizovani u grupe u zavisnosti od delatnosti ili teme. Ukoliko ipak želite da sami stvorite sliku vaše ideje ili projekta, uverićete se da je MINDMAP krcat grafičkim elementima i simbolima koje možete koristiti pri pravljenju šeme. Oni su smešteni u kartice na levoj strani prozora i takođe organizovani po delatnostima, na primer, građevina, hrana, IT, menadžment, muzika i slično. U tim karticama naći ćete gomilu zgodnih sličica, a ukoliko mislite da vam treba još – pronaći ćete sigurno sve što vam treba u STORE-u. Kreatori su bili velikodušni kada su opcije za čuvanje i šerovanje u pitanju. Projekat možete da sačuvate kao sliku (ili slike, ako se prostire na više strana), PDF, u MS Project ili Wordu, kao veb-stranicu i drugo, dok ga isto tako možete i odmah podeliti preko Skypea, Twittera, poslati mailom ili kao PowerPoint prezentaciju.

Za kraj smo ostavili treći deo ConceptDraw Office paketa, a to je ConceptDraw PRO. Kompleksniji od svoje braće, sadrži mnogo više menija, podmenija, opciju za raspoređivanje elemenata u lejere, a o alatkama da i ne pričamo. Ovaj deo paketa predviđen je takođe za grafičko/vizuelno predstavljanje projekta ili bilo kakve komplikovane šeme, ali opcije pri povezivanju i razrađivanju su veće nego kod MINDMAP-a. Interfejs podseća na CorelDraw sa elementima MS Officea. U dnu je paleta boja, sa desne strane informacije o izabranom elementu pod nazivom arrange and size, gde se uređuje svaki element do najsitnijih detalja, a sa leve su kartice sa stranama, lejerima i dostupnim elementima. U gornjem delu prozora pronaći ćete alatke za formatiranje teksta, selektovanje, za postavljanje konektora i editovanje već postavljenih elemenata. Izdvojićemo samo karticu Solutions, koja se nalazi sa leve strane prozora. Za ovaj paket je karakteristična biblioteka rešenja koja možete primeniti: od već pripremljenih rešenja za čitav šematski prikaz, preko tematski organizovanih clipartova, do klasičnih jednostavnih elemenata u vidu strelica, kvadrata i trouglova. Kada su opcije za eksport u pitanju, vaš rad možete odmah poslati mailom ili ga sačuvati u kao PDF, PowerPoint prezentaciju li čak u Flashu. Izdvojili bismo i eksport u MS Visio, i to sa VDX ili VSDX ekstenzijom.

Da rezimiramo, ConceptDraw Office paket služi za vizuelno predstavljanje i u tome je jako dobar, bilo da znate šta tačno i kako želite da predstavite, bilo da tražite inspiraciju. Programi u okviru paketa se nadopunjuju međusobno, a posebna pogodnost je kompatibilnost, što sa MS Visiom, što sa drugim formatima u koje možete da eksportujete. U radu nismo naišli na bilo kakve prepreke. Svi programi su stabilni, pa vam preporučujemo da, ako ništa drugo, iskoristite probni period od mesec dana.

Gordana RADOVIĆ

 
Microsoft Visual Studio 2017
ConceptDraw Office 4
Šta mislite o ovom tekstu?
Autodesk EAGLE 8.2.1
Edraw Max 8.7
O&O FileDirect
Saladin
Avant Browser 2017
FreeDriveC 1.0.2
Cacheman 10.10
D3DGear 5.0
VidCutter 3.5.0
System Mechanic 16.5.3
WifiInfoView 2.25
Cdrtfe 1.5.7
WebSite X5 Professional 13
3D Shadow 2.0
Bootable USB Test 1.4.0
Fraqtive 0.4.8
Extensity 1.3.0
Harry’s Filters 4.10
QuickLook 0.2
Shutdown Logger
Start – A Better New Tab 3.8.2

Tip:
office paket
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
540 MB
Cena:
500 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .conceptdraw .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera