TEST RUN<>
072017<><>

Autodesk EAGLE 8.2.1

Orao sa Autodeskovim krilima

Na tržištu postoji priličan broj programa koji se koriste za konstruisanje elektronskih sklopova, ali jedan od njih se ističe velikim brojem pristalica među ljudima koji se bave izradom uređaja za vlastite potrebe. Reč je o programu pod nazivom EAGLE (Easily Applicable Graphical Layout Editor), koji je svoju prvu verziju doživeo na MS-DOS platformi pre skoro trideset godina.

Razloga za njegovu popularnost ima više, a jedan od najznačajnijih je što EAGLE dozvoljava besplatno korišćenje u radu sa projektima koji nisu komercijalnog karaktera. Drugim rečima, ovaj program poseduje besplatnu verziju koja je ograničena na dvoslojnu štampu površine do 80 kvadratnih santimetara i na rad sa dva šematska lista. To je sasvim dovoljno za izradu jednostavnih projekata za ličnu upotrebu. Isto tako, postoji i verzija za studente i predavače, koja je takođe besplatna i ne predviđa apsolutno nikakva ograničenja u eksploataciji.

Jedna od najvažnijih novosti nije vidljiva na prvi pogled, a odnosi se na novi podsistem za povezivanje elemenata na štampanoj pločici. I ranije je EAGLE bio poznat po tome što je omogućavao konstruktorima da obave posao na jednostavan način, ali su mogućnosti u novoj verziji usavršene. Od verzije 8.1 na raspolaganju imamo dva načina za rešavanje pitanja prepreka na štampanoj ploči: ignorisanje i zaobilaženje. U režimu zaobilaženja, kada nacrtamo liniju za koju program uvidi da dolazi u koliziju sa nekom fizičkom preprekom, linija kontakta između dva elementa se automatski prilagođava novom obliku, umesto da, kao ranije, više puta klikćemo desnim tasterom miša. Novi podsistem poseduje i mehanizam automatskog uklanjanja eventualnih dvostrukih vodova, a na raspolaganju nam je i mnogo fleksibilnije sredstvo za oblikovanje krivina na vodovima. Pošto su BGA čipovi danas veoma često u upotrebi i komplikovani su za povezivanje sa ostatkom šeme (posebno kada štampa ima manje slojeva), korisnike programa će svakako obradovati novouvedena mogućnost automatskog trasiranja za ovu vrstu integralnih kola.

Od verzije 8.1 na raspolaganju nam je i nova alatka za automatsko poravnavanje komponenti na štampanoj ploči u režimu editora štampane pločice. Omogućeno je poravnanje izabranih komponenti po centru, gornjoj, donjoj, levoj i desnoj strani. Zanimljiva je i nova mogućnost u modulu biblioteke komponenti, koja će selektovati sve stavke koje imaju vezu sa traženim pojmom. Kada smo već kod biblioteke, da ne zaboravimo i uvođenje podrške za online indeksaciju komponenti, koja će da vodi računa o tome da naša biblioteka sadrži najnovije verzije elemenata, što je u prošlosti korisnicima stvaralo velike glavobolje.

U okviru modula za dizajniranje štampane pločice, klikom na opciju pod nazivom MCAD započinje se proces prebacivanja sadržaja koje je kreirao EAGLE do servisa na adresi ecad.io, gde se vrši konverzija električne šeme u trodimenzionalni crtež. Treba reći da servis nije namenjen samo ovom programu, već da podržava i veliki broj drugih poznatih naslova slične namene. Proces nije u potpunosti automatizovan i zahteva od korisnika da, u slučaju da je program u nedoumici, izabere neku od komponenata iz priloženog spiska, što ne predstavlja veći problem. Rezultat rada su fajlovi koji se mogu snimiti u šest podržanih formata i zatim koristiti u nekom od brojnih CAD programa, uključujući i SolidWorks, Autodeskov Inventor i Fusion 360.

Za one koji nisu ranije radili sa ovom alatkom, napomenućemo da je potrebno istovremeno držati otvorene prozore sa prikazom šeme i izgleda štampane pločice, pošto su oni međusobno povezani i promene na jednom se odražavaju na onom drugom. U slučaju da je jedan od ta dva modula isključen, dobijamo upozorenje u obliku žuto-crne trake pri vrhu ekrana i izmene neće biti sačuvane.

A sada ćemo pojasniti sistem licenciranja koji Autodesk forsira. Dok su ranije korisnici kupovali proizvod po određenoj ceni i bili u prilici da ga koriste doživotno, sada su se stvari radikalno promenile. Od ove verzije Autodesk insistira na plaćanju putem pretplate, odnosno, sada su korisnici u obavezi da na mesečnom i godišnjem nivou uplaćuju odgovarajuću sumu. Ovo se mnogima nije svidelo, ali će suštinski pogoditi samo one korisnike koji imaju veće zahteve ili program koriste profesionalno. Osim pomenutih besplatnih verzija, Autodesk nudi dve komercijalne varijante pod nazivima Standard i Premium. Verzija Standard poseduje ograničenje na 99 šematskih listova, četiri signalna sloja i pločice do veličine od 160 kvadratnih santimetara. Premium verzija je praktično bez ikakvih ograničenja, ali je maksimalan broj šematskih listova 999 uz 16 signalnih slojeva i neograničene su dimenzije štampane pločice.

Krajnji utisci su ipak pozitivni. EAGLE zasigurno može da evoluira u instrument za ozbiljnu profesionalnu upotrebu, ali će to opet negativno delovati na korisnike kojima je potrebna jednostavna alatka za dizajniranje štampanih pločica. Deo starih korisnika će razočarano otići na neku alternativnu besplatnu platformu, ali će se pojaviti i novi, kojima će se dopasti ono što nudi Autodesk. Kao i ranije, EAGLE i dalje ostaje jedno od najjednostavnijih sredstava za dizajniranje štampanih pločica na tržištu.

Igor S. RUŽIĆ

 
Microsoft Visual Studio 2017
ConceptDraw Office 4
Autodesk EAGLE 8.2.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Edraw Max 8.7
O&O FileDirect
Saladin
Avant Browser 2017
FreeDriveC 1.0.2
Cacheman 10.10
D3DGear 5.0
VidCutter 3.5.0
System Mechanic 16.5.3
WifiInfoView 2.25
Cdrtfe 1.5.7
WebSite X5 Professional 13
3D Shadow 2.0
Bootable USB Test 1.4.0
Fraqtive 0.4.8
Extensity 1.3.0
Harry’s Filters 4.10
QuickLook 0.2
Shutdown Logger
Start – A Better New Tab 3.8.2

Tip:
dizajniranje štampanih pločica
Potrebno:
Windows
Veličina:
400 MB
Cena:
100 dolara godišnje
Adresa:
www .autodesk .com /products /eagle
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera