TEST RUN<>
072017<><>

Edraw Max 8.7

Maksimalno crtanje

Praktično svi korisnici računara, a posebno oni koji ih koriste u poslovne svrhe, u manjoj ili većoj meri imaju potrebu za crtanjem raznih vrsta grafikona. Oni manje zahtevni najčešće su zadovoljni onim što nudi paket MS Office, dok oni čiji su zahtevi veći uglavnom koriste neki od brojnih specijalizovanih programa, među koje spada i poznati Microsoftov program Visio. On ima jedan prilično ozbiljan nedostatak, a to je cena. Program Edraw Max možemo posmatrati kao pokušaj firme Edrawsoft da za sebe prigrabi jedan deo tržišnog kolača iz ruku moćnog konkurenta iz Redmonda.

Interfejs programa je očigledno rađen po look&feel obrascu, koji je ustanovio MS Office još od verzije 2013, a još tačnije, očigledni uzor je bio program Visio. Čak je i izbor opcija u glavnom meniju i njihov logički raspored pravljen tako da korisnik koji je navikao na rad u jednom, na lak način može da započne sa korišćenjem drugog programa.

Na prvom ekranu nas dočekuje dijalog za izbor nekog od brojnih ponuđenih šablona razvrstanih u 20 kategorija. Pri tome, imamo mogućnost da izaberemo samo šablon koji će uticati na izbor elemenata za crtanje, ali će nam ostaviti potpuno prazan radni prostor ili pak dozvoliti da započnemo rad menjajući neki od ponuđenih primera vezanih za taj konkretni šablon, a koji se pojavljuju u donjem delu ekrana, zavisno od našeg izbora.

Kada krenemo sa radom, dočekaće nas okruženje koje će biti poznato svima koji su koristili Visio. Centralni deo je namenjen kreiranju sadržaja, dok se sa leve strane nalaze paneli sa gotovim elementima koje jednostavno prebacujemo na crtež. Glavna vizuelna razlika u odnosu na Visio sastoji se u postojanju panela sa desne strane koji je zadužen za promene svojstava objekata i koji je ovde prisutan od samog početka, dok se u slučaju Visia pojavljuje naknadno, izborom opcije Format Shape. Upravo za ovaj panel moramo reći da je ostavio prijatan utisak, pošto ima veliki broj svakojakih podešavanja vezanih za svaki pojedinačni objekat, kao i još neke dodatne stvari koje ne postoje kod konkurenta.

U slučaju da među ponuđenim elementima ne možemo da pronađemo ono što nam je potrebno, panel sa leve strane sadrži manji ekranski taster koji se nalazi pored polja za pretraživanje i preko kojeg možemo da uključimo sve one stvari za koje smatramo da nam mogu biti od koristi. Za lakše pronalaženje elemenata po nekom zadanom pojmu, koristi se polje za pretraživanje koje smo prethodno pominjali.

Što se tiče kategorija za izradu dijagrama, našlo se mesta za poslovnu grafiku, baze podataka, veliki broj kvalitetnih grafikona, crtanje planova enterijera i pravljenje šema za izlaz u vanrednim situacijama, elektriku i elektroniku, algoritme i dijagrame toka, računarske mreže, industrijsku automatizaciju, geografske karte, organizacione karte, upravljanje biznis projektima, dizajniranje softvera i za još mnogo toga. Mesta se našlo i za neke stvari koje po našem mišljenju ne pripadaju jednom ovakvom paketu, a tu bismo mogli da izdvojimo šablone za kreiranje jednostavnih vizitkarti i sadržaja vezanih za svet mode. Iako nekome mogu biti od koristi, moramo da konstatujemo da ovi moduli daleko zaostaju za onim što nude specijalizovani programi iz tih oblasti.

Pošto je jasno da se radi o svojevrsnom Visio klonu, postavlja se pitanje u čemu se sastoje osnovne razlike u odnosu na taj program. Generalno, Visio je podesan za profesionalne namene i crtanje dijagrama sa velikim brojem konekcija, zahvaljujući naprednijoj alatki za kreiranje veza. Osim toga, Visio na raspolaganju ima veliki broj raznoraznih biblioteka kreiranih od trećih lica. Edraw Max takođe ima svoje vrline, od kojih je svakako najvažnija ona koja se odnosi na jednostavnost korišćenja. Njegove biblioteke broje preko 12.500 elemenata, što je dosta više od onoga čime raspolaže Visio, ali, kao što rekosmo, konkurent ima veliki broj dodatnih biblioteka elemenata koji su izdale mnoge kompanije. Edraw Max poseduje mogućnost uvoza crteža koje je kreirao Visio, kao i grafike u SVG formatu. Sam proizvođač napominje da kompatibilnost nije stoprocentna, ali da će u većini slučajeva da posluži. Dodatno, moguće je vršiti eksport fajlova u Visio.

Reč je o programu koji ostavlja prijatan utisak. Jednostavan je za rad i u velikom broju poslova je vrlo solidna alternativa programu Visio. Sa cenom koja je skoro trostruko manja od one koju traži Microsoft za svoj proizvod, oni kojima je potrebno sredstvo za kreiranje ovakvog vida grafike, treba da ga uzmu u obzir.

Igor S. RUŽIĆ

 
Microsoft Visual Studio 2017
ConceptDraw Office 4
Autodesk EAGLE 8.2.1
Edraw Max 8.7
Šta mislite o ovom tekstu?
O&O FileDirect
Saladin
Avant Browser 2017
FreeDriveC 1.0.2
Cacheman 10.10
D3DGear 5.0
VidCutter 3.5.0
System Mechanic 16.5.3
WifiInfoView 2.25
Cdrtfe 1.5.7
WebSite X5 Professional 13
3D Shadow 2.0
Bootable USB Test 1.4.0
Fraqtive 0.4.8
Extensity 1.3.0
Harry’s Filters 4.10
QuickLook 0.2
Shutdown Logger
Start – A Better New Tab 3.8.2

Tip:
izrada dijagrama
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
732 MB
Cena:
179 dolara, proba 30 dana
Adresa:
edrawsoft .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera