TEST RUN<>
072017<><>

WebSite X5 Professional 13

Svi za sajt, sajtovi za sve!

Ukoliko imate bilo kakav biznis, morate imati i svoj veb-sajt, jer ako vas nema na internetu, kao da vas nema uopšte. Svaki vlasnik se sreće sa odlukom da li će platiti nekog da mu napravi sajt ili će se u tu avanturu upustiti sam. WebSite X5 Professional vas nagovara da pokušate sami, jer uz malo truda i znanja možete napraviti sajt koji zadovoljava potrebe malog biznisa, online prodavnice, bloga ili čak veb-prezentacije vašeg venčanja.

Kreatori nas pozivaju da napravimo sajt u samo pet koraka. Mi smo probali i... pa, nije baš samo pet koraka. Ima tu da se hoda malo više, ali recimo da ima pet celina. Po otvaranju programa, X5 će vas pitati da li želite da kreirate novi projekat ili da editujete neki postojeći. Svi postojeći su uredno prikazani sa dovoljno krupnom ikonicom koja prikazuje prepoznatljivu glavnu stranu radi lakšeg snalaženja.

Prvi zvanični korak je definisanje nekih administratorskih odrednica, kakve su naziv sajta i njegov kreator, jezik koji će se koristiti, veb-adresa i slično, a u advanced sekciji se definišu pravila po kojima će funkcionisati blog ili prodavnica, ukoliko budu postojali, zatim neki sigurnosni protokoli, SEO i slično. Kad ste definisali ono što vam je potrebno, počinje prava zabava, a to je pravljenje i organizovanje veb-stranica od kojih će se sajt sastojati i njihov sadržaj.

U onome što su kreatori označili kao drugi korak, imate priliku da izaberete neki od templejta ili da sve sami definišete „od nule”. Čak i ako izaberete templejt i niste zadovoljni nekim njegovim elementom, sve možete promeniti i prilagoditi svojim potrebama, tako da templejt može imati samo ulogu u određivanju nekih grubih crta. Te crte bi se mogle ogledati u sledećim elementima: koju i kakvu sliku želite za pozadinu, raspored i dimenzije headera, footera, položaj i izgled menija i tako dalje.

Treći korak je razvijanje mape sajta, odnosno definisanje kako će strane biti raspoređene po glavnom meniju i padajućim menijima, kako će se zvati svaka od njih i da li će postojati neke specijalne stranice. Možete definisati i kratak opis svake od njih, kao i ključne reči. Već ovde je moguće ubacivati kodove, i to u PHP, HTML, JSP ili ASP. Zgodno, zar ne?

Četvrti korak je ubacivanje sadržaja u svaku postojeću stranicu. Ovaj korak je organizovan po drag and drop sistemu. Sa leve strane je simbolično predstavljena vaša izabrana strana, kojoj pre svega treba da odredite koliko će redova i kolona imati, a njih zatim popunjavate odabranim sadržajem, opet simbolički predstavljenim sa desne strane prozora. Od elemenata koje možete ubaciti tu su naravno tekstovi, slike, audio i video-materijal, ali i galerije slika, kontakt forme, šoping katalozi i posebni elementi gde se ubacuju samo kodovi. Pored toga, X5 podržava i Googleove mape, društvene mreže, pa čak i slike sa prikazom od 360 stepeni. Posebna pogodnost je to što svakoj strani možete uključiti responsive opciju, odnosno učiniti je lako preglednom za sve vrste i veličine ekrana.

Ovaj četvrti korak je, pretpostavljamo, korak kod koga će se svaki korisnik najviše zadržati čak i da ima savršeno spreman svaki delić sadržaja koji želi da ubaci. Svaki od navedenih elementa se po ubacivanju može dodatno „doterivati”, editovati kako će se prikazivati i sa kojim svojstvima. Ako ste početnik, to uopšte nije neophodno – ne dirajte ništa i samo terajte dalje, ali X5 Professional je obezbedio i advanced, pa čak i expert opcije koje pružaju mogućnost većim znalcima da primene ono što znaju i ne ostanu bez izazova u radu.

Poslednji, peti korak se odnosi na ono šta želite da uradite sa vašim završenim projektom. Pre svega, tu je opcija koja će analizirati svaku stranicu i utvrditi ima li grešaka, nedostataka i na koji način bi se one mogle ispraviti i generalno kako bi se ceo sajt mogao optimizovati, što je vredna pomoć pre uploadovanja sajta na internet. Ostale opcije u okviru poslednjeg koraka odnose se na izbor čuvanja čitavog projekta: sem prostog uploada, sajt možete sačuvati na hard-disku, na CD/DVD-u ili USB-u.

Cena programa nije baš skromna, ali Incomedia tim je osmislio i dve podverzije ovog programa koje su nešto skromnijih mogućnosti, ali su daleko pristupačnije. Recimo, ako vam je X5 potreban samo za jedan sajt, već za 20 evra možete sebi priuštiti Start verziju sa 50 besplatnih templejta i osnovnim alatkama koje smo opisali. Evolution verzija, koju kreatori preporučuju blogerima, na primer, jer je bogatija mogućnostima, košta 70 evra. Sve tri verzije rade po istom principu, imaju isti interfejs i osnovne alatke, ali X5 Professional jedini sadrži sve opcije, alatke, templejte, a naročito alatke za naprednije korisnike, i sve to bez ikakvih ograničenja.

Dakle, ukoliko ste ozbiljni u nameri da sami napravite svoj sajt uz vrlo malo muke, savladaćete X5. Veoma je važno da unapred znate šta želite da vaš sajt sadrži i kako želite da to izgleda. Iako X5 nije teško savladati, mi bismo ga ipak preporučili onima koji imaju kakvo-takvo iskustvo i znaju bar donekle u šta se upuštaju. Možda bismo ga najpre preporučili srednje iskusnim korisnicima, onima koji kreću u svet veb-dizajna, jer pored osnovnih elemenata koje program nudi, a od kojih se sastoji svaka veb-strana, nudi napredne opcije u vidu kodiranja, recimo, tako da se X5 može koristiti i kao osnova za neki dalji razvoj i učenje. Sam program je stabilan, nismo nailazili na probleme, ne opterećuje mašinu, a onih osnovnih pet koraka svakako odlično služi za orijentaciju i organizaciju rada. Skrenuli bismo pažnju na to da X5 na svakom koraku vodi računa o tome kako će se sajt pozicionirati na internetu tokom pretrage, tako da ne samo da radite na pukom izgledu i sadržaju sajta, već odrađujete i veoma važan deo posla usput, a to je SEO, koji je neizbežan deo svakog veb-sajta.

X5 ne spada u klasične drag and drop programe, ali nama se učinio zabavan i lak za rukovanje. Svašta zgodno smo videli i našli u ovom programu i gotovo sve nam se dopalo.

Gordana RADOVIĆ

 
Microsoft Visual Studio 2017
ConceptDraw Office 4
Autodesk EAGLE 8.2.1
Edraw Max 8.7
O&O FileDirect
Saladin
Avant Browser 2017
FreeDriveC 1.0.2
Cacheman 10.10
D3DGear 5.0
VidCutter 3.5.0
System Mechanic 16.5.3
WifiInfoView 2.25
Cdrtfe 1.5.7
WebSite X5 Professional 13
Šta mislite o ovom tekstu?
3D Shadow 2.0
Bootable USB Test 1.4.0
Fraqtive 0.4.8
Extensity 1.3.0
Harry’s Filters 4.10
QuickLook 0.2
Shutdown Logger
Start – A Better New Tab 3.8.2

Tip:
izrada internet prezentacija
Potrebno:
Windows
Veličina:
14,4 MB
Cena:
200 evra
Adresa:
websitex5 .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera