TEST RUN<>
082017<><>

ESET Internet Security 10

Internet umesto pameti

ESET je jedna od vodećih kompanija na antivirusnoj sceni u prethodnih petnaestak godina i pored proizvoda na koje smo se odavno navikli (NOD32 i Smart Security), u proizvodnoj gami ima još jedan manje poznat naslov – Internet Security. Njegovo postojanje opravdava se željom ljudi iz kompanije za pokrivanjem kompletnog tržišnog opsega i nuđenjem različite funkcionalnosti i nivoa zaštite u zavisnosti od cene.

Tako je Internet Security dobio zaduženje da zastupa srednji segment tržišta, za donji segment je zadužen NOD32, dok je na vrhu ESET Smart Security Premium. Zanimljivo je da se na sajtu proizvođača može pronaći informacija da je Internet Security zamena za Smart Security, pa postojanje pomenutog Smart Security Premium lako može korisnika dovesti u zabunu. Jednostavno, radi se o nešto oslabljenoj varijanti pomenutog Premiuma, samo pod drugim imenom i sa nižom cenom.

Program tokom instalacije na ekranu kreira ikonicu pod nazivom ESET Banking & Payment protection, čija je funkcija da u pozadini aktivira proces koji štiti pregledač interneta od eventualnog presretanja. Klikom na nju završavamo na sajtu ESET-a, gde možemo pročitati da ovu opciju treba da koristimo isključivo za obavljanje bankarskih transakcija. Po rečima proizvođača, program automatski prepoznaje određeni broj veb-adresa povezanih sa radom sa novcem i konsekventno aktivira režim zaštite.

Još smo u prethodnoj verziji programa Smart Security imali priliku da se upoznamo sa modulom Home Network protection, čiji je zadatak da vrši monitoring lokalne mreže i da prijavljuje svakog novog korisnika tog resursa. Pri tome, on nudi jasan grafički prikaz računara priključenih na mrežu u okviru tri logička prstena. Prvi prsten se odnosi na računar sa kojeg pristupamo mreži i osim njega prikazuje glavni lokalni gateway. U drugom prstenu su svi ostali uređaji koji su trenutno na mreži, dok je treći prsten zadužen za čuvanje podataka o istoriji priključivanja onih uređaja koji trenutno nisu deo mreže. U slučaju da je došlo do blokiranja saobraćaja, pored ikonice uređaja, biće postavljen i narandžasti znak upozorenja. Klikom na njega prelazimo u modul za rešavanje konflikata sa ugrađenim firewall podsistemom. Može se desiti da neki od programa ili servisa ima probleme sa mrežnim saobraćajem i ovo je mesto na kome se oni rešavaju. Kada smo već pomenuli firewall, treba reći da on na rudimentarnom nivou egzistira u okviru programa Internet Security, sa znatno manjim mogućnostima od onih koje smo gledali kod verzije Smart Security.

Nova verzija uvodi dodatni stepen zaštite, kada su u pitanju skripte pisane za PowerShell podsistem, kao i skripte pisane na jeziku JavaScript. Videvši trend da su mnogi korisnici interneta počeli da na svoje veb-kamere lepe svakojake zaštitne trake, programeri ESET-a su odlučili da uvedu modul za onemogućavanje automatskog uključivanja kamere bez odobrenja korisnika.

Od ostalih stvari koje razlikuju Internet Security od jeftinijeg NOD32, tu je još i modul za takozvanu roditeljsku kontrolu, koji sprečava da deca budu izložena neželjenim sadržajima sa interneta. Ta opcija je skrivena u okviru menija Security Tools, mada se to može i razumeti, pošto joj i nije mesto da bude u prvom planu. S druge strane, stvari koje nedostaju ovom programu, a nalaze se kod njegovog starijeg brata Smart Security Premium, su zaštita od krađe (tačnije, praćenje ukradenog računara), menadžer lozinki i nova opcija pod nazivom Secure Data, koja omogućava šifrovanje podataka na lokalnom hard-disku ili na nekom eksternom nosaču memorije, tako da ne mogu biti pročitani u slučaju eventualne krađe.

Jedna od vrlo važnih stvari, kada su antivirusni programi u pitanju, jeste uticaj na resurse sistema. Kod svih verzija softvera koje izdaje ESET koristi se ista tehnologija zaštite od štetnih sadržaja, pa su i rezultati zauzeća resursa, u odnosu na većinu konkurentskih, praktično na istom niskom nivou. Rečeno jezikom brojeva, to znači da zauzeće procesora u standardnom režimu rada retko prelazi dva procenta, dok je zauzeće memorije manje od 50 megabajta. Prilikom punog skeniranja diska u našem slučaju zauzeće procesora u pojedinim trenucima je išlo i do 40 procenata, ali je većinu vremena variralo u opsegu od pet do deset procenata. Naravno, ovo treba uzeti sa rezervom jer zavisi od sistema na kome se program izvršava.

Korisnici ESET produkcije znaju da se nakon instaliranja (ukoliko korisnik ne odluči suprotno) obavlja prvobitna provera sistema na postojanje malvera i da taj posao zna dobro da uspori računar. Ovaj put smo bili veoma prijatno iznenađeni brzinom obavljanja tog procesa, kao i malim zauzećem sistemskih resursa. Očigledno su se ESET-ovi programeri potrudili da obave posao kako treba, pa sada i skeniranje celog sistema traje znatno kraće.

Testovi nezavisnih antivirusnih laboratorija pokazuju ono što je već odavno trend, a to je da su ESET-ovi programi tradicionalno pri samom vrhu, ali da im se sa vremena na vreme dešava da ne uspevaju da zaustave manji broj virusnih zaraza. Obično se nivo zaštite kreće u opsegu od 98 do 100 procenata otkrivenih opasnosti. Treba imati na umu da je ESET kompanija čiji proizvodi istorijski imaju najviše titula za ostvareni 100-postotni učinak, po testovima časopisa Virusbulletin.

Cena ove verzije ESET zaštite iznosi 60 dolara, što je između 40 dolara za NOD32 i 80 dolara za Smart Security Premium. Da je malo, nije, ali je u skladu sa ponudom ostalih glavnih rivala na tržištu. Za ovaj novac se dobija kvalitetan antivirusni program sa nešto slabijim firewallom. Nova verzija je donela dosta noviteta po pitanju brzine skeniranja i smanjenja potrošnje sistemskih resursa, što je za svaku pohvalu.

Igor S. RUŽIĆ

 
Core Temp 1.9, GPU Temp, Hard Disk Sentinel 5, SpeedFan 4.52, CPUID HWMonitor 1.31, Open Hardware Monitor 0.8.0 Beta
ESET Internet Security 10
Šta mislite o ovom tekstu?
Krita 3.1.4
fman 0.5.4
CheckDrive 2017
MyPC 9.5
NPS Image Editor 3.1
Black Bird Image Optimizer
MetaX 2.60
XRECODE3 1.62
MediaPortal 2.1
Blaze Media Pro 10
Corel Website Creator 2017
Gilisoft Video Converter 10
3D Maker
PingGUI 1.1
TextAloud 3.0
Chrome Delight
Edge & Frame Galaxy
Thumbico 1.5
XMeters
EZ Mask 3.0

Tip:
antivirusni paket
Potrebno:
Windows
Veličina:
760 MB
Cena:
60 dolara godišnje
Adresa:
eset .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera