TEST RUN<>
082017<><>

CheckDrive 2017

Dijagnostika za početnike

Nagledali smo se kojekakvih alatki za održavanje sistema u tip-top formi, ali za CheckDrive 2017 možemo da kažemo da je ubedljivo najjednostavniji. Zapravo, on je toliko sveden da čim ga otpakujete iz ambalaže možete da počnete sa korišćenjem i da pri tome zaboravite na sekciju Settings i eventualne neugodnosti proistekle nedostatkom tehničkog znanja. Kao što mu ime sugeriše, CheckDrive je specijalizovan za „nadgledanje” hard-diskova i ni pinkicu više od toga.

Po rečima autora, borba počinje kod redundantnog korala, odnosno kod deponije đubreta nastale nepravilnim isključivanjem računara i eventualnim „padovima” sistema. Na meniju je dvoslojna zaštita. Na jednu zaštitu nemate nikakav uticaj, dok drugu pozivate po potrebi. U sekciji First Impression se nalaze S.M.A.R.T. podaci iščitani odmah po pokretanju programa. Možete da ih bistrite pojedinačno, ali i ne morate, jer čak i u slučaju da se neka greška pojavi, na njeno ispravljanje ne možete nikako da utičete. Pokretački algoritam će apostrofirati sve važne parametre i one u granicama dozvoljenog će označiti zelenom bojom i otkačiti, dok će kod parametara koji izlaze iz okvira funkcionalnog staviti znak uzvika i obojiti ga žutom bojom. Crvena boja znači da ste obrali bostan, s obzirom na to da je ovaj deo CheckDrivea više osmišljen kao dijagnostička, nego kao radna alatka.

U drugoj fazi, skeniranje se obavlja prilično hitro i bez ikakve interakcije sa korisnikom. Nemate uvid u to šta se, kako se i gde se radi, a nije vam ostavljena ni bilo kakva kontrola nad radnim procesom. Po obavljanju posla, možete da otvorite svojevrsni sažetak u kojem se nalazi opis stanja tretiranih particija. Ako se odvažite na „duboko skeniranje”, imajte na umu da ono zahteva restart računara, jer se tada skenira površina odabranog hard-diska u potrazi za lošim sektorima. Čini nam se da CheckDrive ovde koristi alatku sistemski i da više služi kao nekakav most preko kojeg se do nje dolazi lakše i brže.

Sledeća stvar koju CheckDrive može jeste davanje grubih informacija o svakoj detektovanoj particiji. Prvo u oči upada logo kompanije koja je izradila hard-disk, a odmah potom i grafička prezentacija zauzetog prostora. Na uvid ćete dobiti i pun naziv diska, oznaku particije i njenu veličinu, kao i podatke o aktivnom fajl-sistemu. Verovali ili ne, to je sve što program nudi i ovde se knjiga zatvara. Međutim, ako autorima uplatite deset evra, otvara se sekcija Task Scheduler, koja, između ostalog, donosi mogućnost nadgledanja radnih parametara hard-diskova u realnom vremenu, ali i opciju „zakazivanja” njihovog skeniranja u željenim vremenskim intervalima.

CheckDrive je lepo upakovan i kao stvoren za početnike. Niti mogu šta da zabrljaju, niti imaju neki uticaj na rad programa. Downside je što njegovom upotrebom ništa živo nećete saznati o ustrojstvu posla i njegovim tajnama. Sve je servirano na tacni i obavijeno velom tajne. Za mnoge je ovo idealno rešenje koje su čekali i nadali mu se.

Vladimir PISODOROV

 
Core Temp 1.9, GPU Temp, Hard Disk Sentinel 5, SpeedFan 4.52, CPUID HWMonitor 1.31, Open Hardware Monitor 0.8.0 Beta
ESET Internet Security 10
Krita 3.1.4
fman 0.5.4
CheckDrive 2017
Šta mislite o ovom tekstu?
MyPC 9.5
NPS Image Editor 3.1
Black Bird Image Optimizer
MetaX 2.60
XRECODE3 1.62
MediaPortal 2.1
Blaze Media Pro 10
Corel Website Creator 2017
Gilisoft Video Converter 10
3D Maker
PingGUI 1.1
TextAloud 3.0
Chrome Delight
Edge & Frame Galaxy
Thumbico 1.5
XMeters
EZ Mask 3.0

Tip:
održavanje hard-diskova
Potrebno:
Windows
Veličina:
9 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
goo .gl /4e9Ubk
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera