TEST RUN<>
082017<><>

Blaze Media Pro 10

Pusti – obradi – konvertuj!

Ovaj svaštojed je retka zverka među multimedijalno orijentisanim programima. Bićete zbunjeni kada ga prvi put budete pokrenuli, pošto nikako nećete moći da zaključite čemu je zapravo namenjen. Neodoljivo podseća na nekakav audio-plejer s obzirom na to da dominira uobičajen set opcija za kontrolu toka reprodukcije, ispod kojih se čak nalazi i plejlista. Pri vrhu radne forme „parkiran” je zaseban segment koji hostuje klasičan pull-down meni, dok je skroz desno vertikalna paleta alatki na kojoj se nalazi mnogo više opcija nego što ih običan audio-plejer ima. Pri tome, veličina radnog prostora ne može da se menja i sve se uklapa u minimalističku priču iz života jednog prosečnog audio-plejera.

Međutim, vratimo se na vertikalnu paletu alatki. Ona je zapravo sedište akcije i otkriva da je Blaze Media Pro uzletna pista sa koje se lansiraju dodatni programi koji omogućavaju obavljanje širokog dijapazona akcija. Ispostavlja se da je audio-plejer o kojem smo do sada pričali tu samo kao podrška, odnosno da omogući reprodukciju muzike dok se bavite drugim, važnijim poslovima.

Prva opcija na meniju je audio-konverter koji donosi mogućnost batch procesiranja i „pretabavanja” numera u neki od deset podržanih formata. Manevarskog prostora nema puno, ali možete da odaberete sample/bitrate, format zvuka i ostale uobičajene stvarčice koje variraju od formata do formata. Do numera u željenom obliku možete da dođete i „čupajući” sadržaj sa Audio-CD-ova, uz obavezno koketiranje sa online bazom podataka iz koje se povlače informacije o pesmama. Kad smo već kod toga, tu je i jednostavan ID3 tag-editor, koji omogućava da upišete osnovne informacije o pesmama, kao što su naziv izvođača, žanrovska pripadnost, godina izdanja i tome slično. Pesme mogu i da se spajaju preko jednostavnog mergera, a na raspolaganju imate i snimač zvuka koji sa nekog od dostupnih izvora zvuk beleži u jednom od podržanih formata (MP3, OGG, WAV i WMA). Pripremljen sadržaj možete direktno iz programa narezati na CD/DVD u obliku data ili audio-kompilacija. Konačno, autori su u miks ubacili i punokrvni wave editor, iz kojeg odsecate neželjene delove iz numera, aplicirate Fade In/Out efekat, vršite normalizaciju zvuka, ubacujete eho, menjate tempo reprodukcije i tako dalje.

Sve što može sa audio, Blaze Media Pro izvodi i sa video-datotekama. Audio-plejer se za tili čas pretvara u video-plejer, mada nešto siromašnijeg dijapazona mogućnosti. Pre svega, nedostaje puna podrška za različite formate zapisa, pa nećete biti u mogućnosti da radite sa MKV fajlovima, a nedostatak je i to što ne postoji podrška za učitavanje tekstualnih datoteka koje sadrže prevode. Video-klipići mogu da se konvertuju, dozvoljeno je da ih obrađujete, odnosno spajate u jednu celinu. Tu je i mogućnost ripovanja DVD-ova, „čupanja” audio-komponente, posebna Capture oblast za snimanje video-sadržaja sa eksternih izvora, kao i mogućnost narezivanja sadržaja na optičke medijume. Iako na papiru deluje bogato, sa video-funkcijama na našoj test mašini imali smo problem do problema. Komponente su povremeno odbijale da se pokrenu, dolazilo je do značajnih usporenja pri radu, pa čak i do „padanja” programa i izbacivanja na desktop.

Jedan od glavnih razloga za mušičav rad je nasleđe programa sa kojim autori još uvek nisu raskrstili. I to je velika šteta! Naime, Blaze Media Pro još uvek podržava Windows 98 SE, što može da se vidi i po delovima interfejsa koji bukvalno dolaze iz prošlog veka. Program zvanično fercera i pod Windowsom 10, ali se u modernom okruženju ne snalazi najbolje. Tu leži i najveća prepreka, razlog zbog kojeg paket ne možemo da preporučimo bez ozbiljne zadrške. Problem sa kompatibilnošću je do te mere izražen da na pojedinim mašinama nećete moći da koristite sekciju za narezivanje sadržaja na optičke medijume, pošto Blaze Media Pro ne može da prepozna rezač. Isto tako, program je okrenut ka formatima zapisa koji se danas ne koriste u tolikoj meri, a tu prvenstveno mislimo na video-odeljak. Izostanak MKV podrške i parcijalna podrška za MP4 format mnogima može da bude kap koja će preliti čašu.

Ako prethodno rečeno ostavimo po strani, Blaze Media Pro je odlično organizovana alatka koja nudi mnoštvo mogućnosti i veliki manevarski prostor. Svideo nam se minimalizam i to što se bez puno „čačkanja” stiže do željenih rezultata. Naravno, sve ovo nije namenjeno naprednim korisnicima, već uglavnom početnicima, ali to nije toliki problem. Konačno, izdvojiti 50 dolara za proizvod u ovakvom pakovanju nije nešto što mirne savesti možemo da preporučimo. Opet, šteta...

Vladimir PISODOROV

 
Core Temp 1.9, GPU Temp, Hard Disk Sentinel 5, SpeedFan 4.52, CPUID HWMonitor 1.31, Open Hardware Monitor 0.8.0 Beta
ESET Internet Security 10
Krita 3.1.4
fman 0.5.4
CheckDrive 2017
MyPC 9.5
NPS Image Editor 3.1
Black Bird Image Optimizer
MetaX 2.60
XRECODE3 1.62
MediaPortal 2.1
Blaze Media Pro 10
Šta mislite o ovom tekstu?
Corel Website Creator 2017
Gilisoft Video Converter 10
3D Maker
PingGUI 1.1
TextAloud 3.0
Chrome Delight
Edge & Frame Galaxy
Thumbico 1.5
XMeters
EZ Mask 3.0

Tip:
multimedijalna obrada
Potrebno:
Windows
Veličina:
89,8 MB
Cena:
50 dolara, proba 15 dana
Adresa:
www .blazemp .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera