TEST PLAY<>
092017<><>

Phantom Trigger

Šta se zgodi kad se tumor rodi – ovo pitanje postavlja novo delo ruskog dvojca Bread Team (izgleda da od golubova i hleba u svim oblicima nema bežanja), koji je publici poznat po igri Divide By Sheep, solidno popularnoj logičkoj zavrzlami za mobilne platforme. Igra vas smešta u um momka po imenu Sten, razmaženog pripadnika srednje klase koji je zapatio misterioznu bolest koja ga polako, ali sigurno vuče u smrt, te su on i supruga mu suočeni sa trilemom: ignorisati, sedeti pod drvetom i mirisati cveće i čekati sigurnu smrt, sprečiti (hirurškom intervencijom kvalifikovanog eksperta) ili lečiti eksperimentalnim metodom koja bi trebalo da bude ultraefikasna, ali sa sobom vuče i visok rizik pogoršanja mentalnog stanja, koje je već katastrofalno. Naravno, Sten u maniru tipičnog Balkanca pušta zdrav razum niz vodu i odlučuje se za poslednju varijantu što rezultuje napadima koji Stena uvlače i zarobljavaju u njegov sopstveni um. U tom unutrašnjem svetu Sten se pretvara u superheroja koji seče i sahranjuje masu grozomornih kreatura iz najgorih noćnih mora – tačnije, bori se protiv samog sebe.

Phantom Trigger je galimatijas različitih žanrova, od akcione avanture sa roguelike elementima, preko klasičnog dungeon crawlera, do standardnog tabadžijskog slashera.

Phantom Trigger predstavlja galimatijas različitih žanrova, od akcione avanture sa roguelike elementima, preko klasičnog dungeon crawlera u kome je kompas vredniji od zlata (jer ga nema ni za lek), do standardnog tabadžijskog slashera, nalik igri Devil May Cry (doduše, u dvodimenzionalnoj izvedbi i bez prekomernog sevanja trbušnjacima). Igru krasi napredan kombo sistem potpomognut imobilizacijom neprijatelja i kajtovanjem većih grupa. Sten bitku započinje sa šilom za led kojim se služi u bliskoj borbi i bičem za dovlačenje protivnika u stilu Scorpiona iz Mortal Kombata, a on takođe služi i za manipulaciju predmetima i za rešavanje jednostavnih logičko-prostornih zagonetki, koje podsećaju na one davno viđene u Sokobanu. Udarci koji se svrstavaju u obične izvršavaju se brzo, ali nisu preterano efikasni i jedva da će okrznuti metu, dok izvođenje onih koji skidaju veći komad protivničke energije ume da se otegne kao gladna godina, što Stena ostavlja bespomoćnim i čini ga mnogo ranjivijim na protivnički kontranapad. RPG je sveden isključivo na otključavanje složenijih komboa i upgradeovanje oružja (da ne bude zabune, ovo nisu dve suštinski različite kategorije – poboljšanje naoružanja ne podrazumeva i veću jačinu, već širi izbor kombinacija), a kasnije će na raspolaganju biti i zanimljivije varijante, poput vatrene pesnice, „boksera” i različitih tipova ličnog naoružanja koje proizvodi specifičan elemental damage. Osim toga, levelovanje ne donosi nikakve posebne bonuse, osim prostog produžetka Stenove energetske skale. Poseban taster odvojen je za dash, koji je i te kako od koristi, jer vam ne dišu svi protivnici za vrat, već postoje i oni koji otvaraju paljbu ka vama sa suprotnog kraja ekrana, pa je od ključne važnosti pravilno kombinovanje svih raspoloživih tehnika – šamaranja oči u oči, skakanja sa jednog ćoška na drugi i dalekometnih napada. Igra se sastoji od pet svetova, a svaki od njih je krcat karakterističnim setom neprijatelja koje treba potamaniti. U stvari, Sten je samom sebi najveći neprijatelj, jer su sve hodajuće prepreke na koje nailazi produkt njegovog uma. Pojedini podnivoi su krcati logičkim problemima koje valja rešiti pod neprestanom neprijateljskom paljbom ili pak mini-igrama, čije uspešno rešavanje donosi nagradu u vidu posebnih predmeta. Ukoliko vam pomenuti izlet na moždanu olimpijadu ne leži, nema brige, jer vam igra uglavnom pruža izbor između dve različite putanje kojima možete krenuti.

Za svaku pohvalu je implementacija lokalnog kooperativnog moda za dva igrača koji, logično, udvostručuje količinu napravljene štete (i gužvu ispred monitora ili TV-a). Da bi stvari ostale fer, u ovom režimu balans se održava jedinstvenom energetskom skalom koju dele oba igrača, što iziskuje visoki nivo koordinacije među saigračima. Pomoć će vam svakako biti potrebna, jer je izostavljen bilo koji vid tutorijala. Takođe, pošto borba u Phantom Triggeru traži natprosečno brze reflekse, slobodno odložite tastaturu i miš i preventivno se rešite nepotrebnog nerviranja jer, bez propisnog gamepada, nećete daleko dogurati. Povrh svega, u ovom naslovu ćete istinski uživati jedino ako spadate u malobrojnu grupu nadljudi koji broje pojedinačne frejmove u borilačkim igrama – memorisanje frejmova animacije neprijatelja i pravovremeni kontranapad jesu jedini recept za preživljavanje u ovom košmarnom svetu. Phantom Trigger je odličan primer za to kako kvalitetna pixel art izvedba treba da izgleda (izgleda da je Unity ipak dobar za nešto), što u sprezi sa prvoklasnom muzičkom podlogom stvara jedinstvenu i upečatljivu atmosferu, mada je zbog specifičnog dizajna ponekad teško razaznati slobodan prolaz jer se površine preko kojih je moguće preći stapaju sa zidovima, odnosno sa delovima pozadinske grafike. Protivnici su atraktivno i maštovito dizajnirani, a posebno se ističe tip neprijatelja koji besciljno baulja po nivoima sa klasičnim CRT televizorom na ramenima umesto glave.

Borba u Phantom Triggeru traži natprosečno brze reflekse, pa bez propisnog gamepada nećete daleko dogurati.

Phantom Trigger ne donosi ništa epohalno, ali moramo priznati da je krajnji rezultat veoma impresivan, pogotovo kada uzmemo u obzir da se radi o delu mikro-tima koji broji svega dva člana. Od krupnijih mana valja pomenuti repeticiju, odnosno manjak raznovrsnosti u svakom pogledu, kao i podatak da je za kompletiranje Phantom Triggera, uključujući i otključavanje svakog od četiri različita završetka, potrebno siromašnih sedam do osam sati.

Jan ČMELIK

 
LawBreakers
Sudden Strike 4
Pyre
The Long Dark
Ken Follet’s The Pillars of the Earth – Book 1: From the Ashes
Aporia: Beyond the Valley
StarCraft Remastered
>OBSERVER_
Hellblade: Senua’s Sacrifice
Immortal Planet
CMS 2018: Car Mechanic Simulator 2018
Strike Vector EX
Phantom Trigger
Šta mislite o ovom tekstu?
Sniper Elite 4: Deathstorm
Graceful Explosion Machine
Darkwood
Nidhogg 2
Solstice Chronicles: MIA
The Original Journey

Platforma:
PC, Nintendo Switch
Potrebno:
dual core procesor na 2 GHz, GeFirce GT 650M ili Radeon R9 M375, 2 GB RAM
Poželjno:
core i5 ili ekvivalent, GeForce GTX 750 ili Radeon R7 360, 4 GB RAM
Veličina:
536 MB
Adresa:
www .phantomtrigger .com
PEGI:
nema

69
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera