TEST PLAY<>
092017<><>

Sniper Elite 4: Deathstorm

Pored gomile kozmetičkih DLC paketa, kojima je poslednja Sniper Elite uzdanica obogaćivana u mesecima nakon premijere (dodatni skinovi za likove, režimi co-op i multiplayer igranja, novi težinski nivo i gomile dodatnog oružja), paralelno je izlazila i mini-kampanja od tri nivoa po nazivom Deathstorm. Šta su italijansko-nacistički okupatori ovog puta priredili američkom super-snajperisti Karlu Feirburnu, i da li će dotični uspeti da im ponovo pomrsi konce, čitajte u nastavku ovog uzbudljivog opisa!

Mini kampanja za Sniper Elite 4 koja je dodavana igri kroz nekoliko DLC paketa.

Radnja novog seta misija odvija se u nekom periodu nakon završetka osnovne kampanje, i tiče se Karlove potrage za misterioznim paketom neidentifikovane namene, koji figurira u izveštajima iz savezničkih misija. Neočekivani sadržaj paketa će našeg glavnog junaka odvesti put univerziteta Niroli gde će se sresti sa atomskim inženjerima Rajha, koji spremaju nešto gadno saveznicima na dan pretpostavljenog iskrcavanja u Normandiji, da bi se cela priča završila duboko u nemačkoj teritoriji sa ultimativnim zadatkom da se uništi nuklearni reaktor kao i nacistički planovi za masivni preokret u dotadašnjem toku rata.

Deathstorm se, kao što rekosmo, sastoji od svega tri nivoa, koji su, međutim, daleko veći i širi u odnosu na standardne nivoe iz bazne igre. Prvi nivo/mapa Inception odvija se unutar ogromnog kompleksa nacističke luke Rocco sul Mare na severu Italije u toku savezničkog bombardovanja i okupatorskog otpora u vidu paljbe iz ogromne lučke topovske baterije. Mapa se odvija u zimskom periodu, među gomilom hangara, osmatračnica, ukotvljenih razarača, razvaljenih brodskih i podmorničkih olupina, bunkera ukopanih u obližnja brda i ostalog. Infiltration se odvija pod okriljem noći i predstavlja tihu (ili bilo kakvu drugu) infiltraciju(!) u pomenuti univerzitet, smešten unutar zidina ogromnog srednjevekovnog zamka, preuređenog u nacistički glavni štab. Nivo krasi uverljiva arhitektura i zamršen koloplet uličica, prolaza, terasa, trgova, zidina i osmatračkih kula, koji bi u nekom drugom slučaju predstavljali idealnu turističku destinaciju. Poslednji deo Deathstorm slagalice, Obliteration, odvija se u (izmišljenom) pitoresknom nemačkom seocetu Štejgerloh, u očekivanom bavarskom miljeu koji pleni svojom lepotom i realističnim prikazom, ali i donosi najviše opasnosti i predstavlja ultimativni izazov za ubojitog protagonistu.

Deathstorm se sastoji od svega tri nivoa, ali oni su daleko veći od standardnih nivoa iz bazne igre.

Mehanika igranja i način kompletiranja nivoa nisu menjani ni na koji način, i ponovo se baziraju ili na pažljivom šunjanju i korišćenju svih dostupnih opcija u ovakvom pristupu (prigušena paljba, izviđanje dvogledom, korišćenje mnogostrukih izvora buke za sakrivanje pucnjeva i sl.), ili na preživljavanju agresivnih nasrtaja neprijatelja jednom kada „mirniji” način padne u vodu. Veštačku inteligenciju neprijatelja, na žalost, i pored svih apdejtova, redizajniranja i ostalog, ponovo krasi predvidiva tupavost (istrčavanja, konstantni napadi na igrača, iako ste upravo pokosili desetine kolega na identičnom mestu, jurnjava da se pomogne palim saborcima, iako ih to čini lakim metama), koju tek sporadično prekida neki smisleniji postupak (bacanje bombi, povlačenje i retko pronalaženje alternativnih ruta kako bi vam prišli). Neprijatelji su vidljivo brojniji na novim mapama, što se naročito odnosi na nezgodne snajperiste koji su razbacani po većini visinskih kota po nivoima, odlično pokrivajući veće površine i spremni da trenutno kazne neoprezno virenje iza ćoškova ili nepotpuno osmatranje terena.

Multiplayeru, na koji se onomad nismo osvrnuli prilikom inicijalnog opisa igre, takođe je posvećena dužna pažnja. Osim modova koje nije potrebno posebno predstavljati (deathmatch, capture the flag i control), tu su i novi-stari režimi koji na odličan način iskorišćavaju samu tematiku igre vezanu za snajperske okršaje. U Distance Kingu, na primer, pobedu odnosi tim koji ima najviši skor baziran na najvećim udaljenostima sa kojih su plasirani pogoci, No Cross između zavađenih timova postavlja nepremostivu razdvajajuću liniju, klanac ili kakvu drugu prepreku, dok u Eliminationu uspešnim odstranjivanjem neprijatelja oživljavate (u ograničenoj meri) sopstvene pale borce. Podjednako interesantan je i kooperativni play koji donosi mogućnost prelaženja osnovne single player kampanje u društvu, Survival mod u kojem preživljavate talase nadirućih neprijatelja, kao i odlični Overwatch na posebnim, tematskim, mapama koje čak dolaze i sa sopstvenim setom collectablesa, nedostupnim u bilo kom drugom režimu. Ovde dvojica igrača preuzimaju različite uloge, sa fokusom na sinhronizovanom timskom radu u kojem obojica igrača podjednako doprinose (Snajperista je opremljen, je li, snajperskom puškom i služi da, pre svega, odstreljuje udaljenije mete, kao i da pokriva kolegu Operativca, koji nosi samo oružje za blisku borbu, ali i dvogled kojim taguje neprijatelje svom partneru, odnosno služi kao mamac kada želite da izvučete protivnike na čistinu).

Zaokružena, bogata celina, idealna za sve vaše snajperaške potrebe u okruženju Drugog svetskog rata.

Uz osam misija iz osnovne igre, dodatnog nivoa za iživljavanje nad Hitlerom i tri koja nam donosi Deathstorm, Sniper Elite 4 konačno, uz svu silu ostalog dodatnog sadržaja (i veliku pažnju posvećenu komponenti za multiplayer igranje), predstavlja zaokruženu, bogatu celinu, idealnu za sve vaše snajperaške potrebe u okruženju Drugog svetskog rata. Sa druge strane, u nekom izglednom nastavku, autori bi mogli da porade na obogaćivanju samog dizajna igre, jer se sve pre ili kasnije svede na mukotrpno čišćenje nivoa od nasumično posejanih protivnika, što bi moglo lako da nepovratno istopi mukom zarađeni kredit kod ljubitelja serijala (najviše zbog odličnog trećeg dela).

Aleksandar DINIĆ

 
LawBreakers
Sudden Strike 4
Pyre
The Long Dark
Ken Follet’s The Pillars of the Earth – Book 1: From the Ashes
Aporia: Beyond the Valley
StarCraft Remastered
>OBSERVER_
Hellblade: Senua’s Sacrifice
Immortal Planet
CMS 2018: Car Mechanic Simulator 2018
Strike Vector EX
Phantom Trigger
Sniper Elite 4: Deathstorm
Šta mislite o ovom tekstu?
Graceful Explosion Machine
Darkwood
Nidhogg 2
Solstice Chronicles: MIA
The Original Journey

Platforma:
PC, Xbox One, Playstation 4
Potrebno:
Intel Core i3-2100 3,1 GHz/AMD FX-4100, 4 GB RAM, NVidia GeForce GTX 660/AMD Radeon HD 7870
Poželjno:
Intel Core i7-3770 3,4 GHz/AMD FX-8370, 8 GB RAM, NVidia GeForce GTX 970 4GB/AMD Radeon RX 480/4 GB
Veličina:
68 GB
Adresa:
www .sniperelite4 .com /en

86
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera