INTERNET<>
092017<><>

WWW vodič

NSIDC

Američki NSIDC (Nationla Snow & Ice Data Center) je jedna od značajnijih naučnih ustanova posvećenih proučavanju klimatskih promena, pre svega praćenjem snega i leda u polarnim regionima. Na delu njihovog sajta posvećenog satelitskim osmatranjima možete da pregledate osam interaktivnih hronoloških mapa koje su nastale saradnjom NSIDC i NASA. Mape prikazuju prosečne vrednosti temperature uz površinu zemlje, vodene pare, morskog leda, debljine snežnog pokrivača, vegetacije, starosti leda smrznutosti i otkrivenosti tla u arktičkom krugu.

nsidc.org/soac

Istraživači

Na sajtu A Race of Discovery naći ćete desetak mapa koja prikazuju putovanja slavnih istraživača, kao što su, na primer, Marko Polo i Kristifor Kolumbo. Naspram svake mape koja prikazuje originalno putovanje sa svim posećenim lokacijama i ukupnim trajanjem puta, stoji mapa na kojoj je prikazano koliko brzo bi se danas putovalo sa početne do krajnje tačke komercijalnim prevoznim sredstvima. Neke od impresivnih distanci, kao što su trgovačka kampanja kapetana He Ženga koja je trajala dvadeset osam godina, sada se pređu za manje od sedamnaest sati.

goo.gl/TZdzvx

BIA

Deca su po prirodi znatiželjna, a na internetu ima toliko znanja i informacija da je neophodno uputiti ih kako da pretražuju ta prostranstva na bezbedan način. Googleov projekat Be Internet Awesome posvećen je edukaciji najmlađih kako da izbegnu najčešće probleme na koje nailaze novi korisnici interneta. Na sajtu možete da preuzmete priručnik sa smernicama za pažljivo pretraživanje neta i osnovama izbegavanja prevara i virusa. Tu je i link ka edukativnoj igri Interland za mobilne platforme koja pretvara ove lekcije u zabavne nivoe.

goo.gl/AuxDeo

Munkovi kistovi

Norveški slikar i tipograf, ekspresionista Edvard Munk, najpoznatiji je po slavnoj slici „Krik”, a sva njegova dela karakterišu specifično izdužene i uvijene linije. Tokom pravljenja ovih dela Munk je koristio veoma specifične četkice, koje su od nedavno, na neočekivani način, postale dostupne širokom krugu perspektivnih umetnika. Na Adobeovom Assets sajtu, svi korisnici programa Adobe Photoshop i Sketch mogu besplatno da preuzmu digitalne varijante sedam specifičnih kistova koje je Munk koristio i da ih primene na svojim budućim delima.

goo.gl/vLna4g

Tipografija

Daleke 1998. godine, kompanija Jeremy Tankard je bila među prvima koje su nudile korisnicima bazu digitalnih fontova. Ova kompanija je nedavno ažurirala svoj stari sajt, kako bi pretraživanje njihove obimne biblioteke fontova bilo još jednostavnije. Svaki font može da se pregleda u okviru specijalnog alata na sajtu ili da se skine demo verzija sa watermarkom. Ukoliko vam se određeni font posebno dopadne, možete da ga kupite pojedinačno ili u okviru nekog od brojnih tematskih paketa koje ova kompanija ima u svojoj ponudi.

typography.net

Nosimo kulturu

Svaki komad odeće koji nosite ima iza sebe priču koja može da seže i vekovima u prošlost. Googleov sajt Arts & Culture otkriva te priče u okviru projekta „We Wear Culture”. Ovaj projekat pokriva više od 30.000 odevnih predmeta kroz 450 online eksponata. Možete da pretražujete registar po specifičnim komadima odeće, trendovima, dizajnerima ili slavnim modnim ikonama koje su popularisale određeni izgled. Uz tekst i obilje slika, tu su i tematski video klipovi, kao i prezentacije u virtuelnoj realnosti prilagođene za Google Cardboard.

goo.gl/fx5Z4j

Uluru

Smeštena u južnom delu Severne Teritorije u Australiji, stena Uluru je jedna od najprepoznatljivijih prirodnih atrakcija ovog kontinenta. U pitanju je stena sveta lokalnom aboridžinskom narodu Pitjantjatjara Anangu, a među zapadnim kolonistima je dugo vremena bila poznata pod imenom Ers rok. Google Street View sada sadrži virtuelni obilazak kroz nacionalni park Uluru-Kata Tjuta sa klasičnim panoramama na najznačajnijim lokacijama u parku, kao i u vidu navođene prezentacije praćene naracijom i pesmama aboridžinskih vodiča.

goo.gl/8fqmTu

Malta

Zahvaljujući hiljadama godina istorije i kulture, malo sredozemno ostrvo Maltu godišnje poseti više od dva miliona ljudi. Ako još uvek niste posetili Maltu uživo, a interesuje vas da vidite šta to propuštate, Google ima odličnu prezentaciju koja kombinuje njihove platforme Street View i Arts & Culture. Možete da se upustite u virtuelni obilazak od ulica Valete, preko katakombi ispod gradova, do megalitskih hramova Džgantije na ostrvu Goco. Obavezno posetite i palate i muzeje koji raspolažu impresivnim umetničkim delima i istorijskim artefaktima.

goo.gl/st5RjD

X stepeni

Verovatno ste čuli za teoriju o šest stepeni razdvajanja, koja navodi da se bilo koje dve osobe na planeti mogu povezati linijom od samo pet poznanika, ili bar za njenu najpoznatiju primenu – igru „Šest stepeni Kevina Bejkona”. Na sajtu Google Arts & Culture pojavio se interesantan eksperiment koji kombinuje ovu teoriju sa sistemom veštačke inteligencije za prepoznavanje sadržaja fotografije. Naime, dovoljno je da unesete bilo koje dve slike iz opsežne baze na ovom sajtu i dobićete niz umetničkih dela koji ih povezuje.

goo.gl/GmLUa0

Dragan KOSOVAC

 
Eksploatacija korisnika društvenih mreža
Bezbednost
Internet servisi kao javno dobro
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera