LAKI PINGVINI<>
092017<><>

Latte Dock 0.6.2

Neću panel hoću dok

KDE je poznat kao okruženje u kojem je moguće promeniti i najmanju sitnicu. Iz verzije u verziju sve je više mogućnosti, ali je nemoguće svima ugoditi, pa će tako uvek biti nekoga kome će nešto nedostajati ili nekoga kome će biti previše opcija. Iako je instalacija drugih panela i dodatnih dokova sasvim normalna u ostalim okruženjima, kod KDE-a se to veoma retko radi, upravo zbog velikog broja podešavanja koje nudi. Panel ovog okruženja je moguće izmeniti do neprepoznatljivosti, tako da nema mnogo razloga za njegovu zamenu. Ali, sa dokom je već druga priča. Svima će verovatno prvo na pamet pasti Plank dok jer je najpoznatiji, ali zašto bismo mešali GTK u svoje Qt bazirano okruženje ako ne moramo. Jedan mlad projekat je ispred nas, a njegovo ime je Latte Dock.

Ono što ga na prvi pogled čini različitim jeste upotreba KDE Plasma frameworka, što ne znači da je rezervisan isključivo za ovo okruženje. Latte Dock se za sada nalazi u zvaničnom repozitorijumu jedino kod Arch Linuxa i Fedore, dok za ostale distribucije možete pronaći pakete u repozitorijumima koje održava zajednica. Više informacija o ovome potražite na GitHub profilu programa. Spomenuli smo ranije njegovu povezanost sa KDE-om, pa ako ga instalirate na neko drugo okruženje, znajte da će vam biti potrebne i dodatne KDE i Qt zavisnosti. Nakon instalacije, moguće je program pokrenuti iz menija i on se samim tim dodaje automatski u autostart aplikacije. Na prvi pogled ne nudi ništa drugačije od konkurencije. Nalazi se u donjem delu ekrana, centriran je i sa krupnim ikonicama. Kako mišem pređete preko neke od njih, one se povećavaju, a desnim klikom na ikonicu možemo je zakačiti ili otkačiti sa doka. Zanimljivo je da programi koji reprodukuju neki zvuk imaju dodatnu ikonicu zvučnika na sebi, te ga je moguće utišati, bilo da se radi o multimedijalnom plejeru ili internet pregledniku. Uz njih je moguće dodati i već instalirane plazma dodatke (widgets).

A šta je to što Latte dock izdvaja od ostalih? Desni klik na neku od ikonica nam donosi i mogućnost biranja šeme (layout). Postoje tri predefinisane, a moguće je napraviti i neku po svojoj želji. Pored standardne koja je u upotrebi, tu su i Plasma i Unity. Odabirom prve dok se pretvara u kopiju KDE panela sa icon only pregledom. Ovo i nije posebno primamljivo s obzirom na to da imamo upravo sam panel za takav izgled. Sledeće što isprobavamo je Unity šema. Dok se sam pomera u desnu vertikalnu stranu ekrana, a na gornjoj horizontalnoj strani dobijamo novi panel. Naravno, ovo ne može zameniti kompletno Unity iskustvo jer, primera radi, gornji panel nema padajuće menije aktivnih prozora, ali je i to moguće dobiti uz instalaciju dodatnih paketa i malo igranja. Podešavanja doka i pravljenje sopstvenih šema je veoma jednostavno, a program je pun opcija za prilagođavanje izgleda i ponašanja.

Možda KDE panel nudi više mogućnosti nego Latte Dock, ali u ovom slučaju nije potrebno lutati kroz podešavanja i eksperimentisati sa tim kako šta izgleda. Verujemo da će biti više predefinisanih šema kako bude dobijao na popularnosti, jer upravo tu leži njegova budućnost – u početnicima i ljudima koji ne žele da zalaze duboko u opcije, a žele da imaju nešto drugačiji i atraktivniji izgled radnog okruženja.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Samba alati
Latte Dock 0.6.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Stacer 1.0.7
Arduino: Termistori
Windows IoT Core

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
929 kB
Cena:
besplatno
Adresa:
github .com /psifidotos /Latte -Dock
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera