TEST RUN<>
092017<><>

digiKam 5.6

Sirova obrada

Pronašli smo softver posvećen pre svega ljubiteljima fotografije. Bez obzira na to da li se bavite fotografijom profesionalno ili amaterski, neophodno je da svoje fotografije prebacujete sa fotoaparata na neki nosač podataka, da ih raspoređujete po albumima, tagujete, organizujete na način koji vam odgovara, a onda i malo doterate. Sve to sada možete da uradite u jednom programu, zahvaljujući dobroj volji programera koji su se postarali da digiKam bude i kvalitetan i besplatan.

DigiKam je namenjen naprednijim korisnicima, a čak i njima preporučujemo da pročitaju uputstvo za upotrebu, ne zato što mislimo da je nemoguće snaći se bez toga, već da ne propustite neku korisnu alatku i da biste bili sigurni da znate šta sve digiKam može. Ne želimo da opišemo ovo parče softvera samo kao program za organizaciju fotografija i import/eksport, jer postoji dosta dodatnih sjajnih opcija, no, krenimo redom...

Interfejs nije namenjen početnicima. Iako je program multifunkcionalan i ima obilje alatki i inkorporiranih editora, interfejs je prilično prezasićen. Ako ste koristili neki sličan softver, uz malo traganja i snalaženja savladaćete i ovaj, ali ako niste, biće vam potrebno mnogo vremena da upoznate i savladate sve što digiKam nudi. Meniji se pružaju horizontalno na vrhu prozora, ali i vertikalno (zahtevajući krivljenje glave) sa obe strane. Uz to, neke opcije, poput editovanja ili kreiranja kalendara, otvaraju se u zasebnim prozorima i sadrže svoj set menija i alatki.

Pomenuli smo organizaciju fotografija kao jednu od osnovnih funkcija. Uređivanje velikog broja fotografija može zadati glavobolju i nikako ne preporučujemo da se posebno bavite svakom fotografijom: dajete joj ime, datum, opis ili bilo šta što smatrate bitnim. Neki od tih podataka se već nalaze u skupu metadata podataka koje dodaje kamera ili fotoaparat, ali neke želite i sami da dodate. Batch Queue Manager tu čini čuda, jer možete označiti ceo album ili više njih, dodati sve podatke koje želite ili promeniti postojeće, a onda, nakon što ste dodelili sve željene podatke fotografijama, možete ih pretraživati po sličnosti, boji, sadržaju, lokaciji datumu i tako dalje.

Da to nije sve dokazuje niz dragocenosti koje se mogu pronaći u padajućem meniju Tools. Tu ćete naći pre svega pomenuti Batch Queue Manager, ali i Image editor, koji se takođe otvara u posebnom prozoru i sadrži čitav niz kako osnovnih opcija za poboljšanje fotografija, tako i nekih sa kojima se možete igrati i eksperimentisati. DigiKam je opremljen i odličnim Light Tableom, koji je nezaobilazan u odabiru najboljih RAW fotografija, ali i alatkama za kreiranje panorama, HTML galerija ili kalendara. Svi oni se otvaraju u posebnim prozorima i nude sopstveni set alatki i podešavanja.

Postoji i veliki broj eksport opcija. Ne mislimo na formate u koje možete prebaciti RAW fotografije, već na mesto gde vaše tako besprekorno organizovane i editovane albume možete sačuvati online. To naravno zavisi od toga šta volite i koristite, ali ponuđeni su recimo Google Drive, DropBox, Facebook, Imgur, Flickr i slični.

Iako nismo pronašli veće mane ili iskusili probleme u radu, ostajemo pri tome da je interfejs pomalo nelogičan i preopterećen. Pored toga, program ume da bude spor ili čak i da ignoriše naredbu. Istina, obično to bude zato što digiKam smatra da mu dugujete neko objašnjenje ili neki finalni OK ili Cancel. Pored toga, ume malo i da „zakuca” kada se upusti u izvršavanje grupnih komandi.

Kad podvučemo crtu, te mane su stvarno zanemarljive u odnosu na sve alatke i funkcije koje digiKam nudi i koliko realno olakšava dosadan deo posla. DigiKam je zaista velikodušan, tako da korisnici nemaju mnogo razloga da se žale.

Gordana RADOVIĆ

 
Elip 0.9.19 Beta
PhotoInstrument 7.6
USB Logger
AVS Document Converter 4.0
OpenToonz 1.1
CrystalDiskInfo 7.1
Argus Monitor 3.5
Website Insight 4.1
FotoJet Designer 1.1
Screen GIF 2017.3
digiKam 5.6
Šta mislite o ovom tekstu?
Avira Phantom VPN 2.9
PatchCleaner 1.4
atomiccleaner3 Pro
WinUSB 3.3
Superstring 2.8.9
Cribr 6.1
Fisheye-Hemi 1.34
PDF to JPG 12.0
Sound Booster 1.8
Open Me Later! 1.1
Polar Projection
Win10 Widgets
winMoji 1.2
Save emails to PDF 1.1

Tip:
foto-editor
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
408 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .digikam .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera