TEST RUN<>
092017<><>

atomiccleaner3 Pro

Na nuklearni pogon

Iz nuklearnog reaktora kompanije Atomicware stiže atomiccleaner3. U pitanju je još jedan sistemski cleaner širokog spektra delovanja koji ne samo što napada đubre koje ostaje iza korisnika i samog operativnog sistema, već je brz kao da mu atomi unutar gradivnih komponenata ne daju mira.

Na našoj test mašini posao „dubokog skeniranja” obavio je za neverovatne 54 sekunde, otprilike za isto vreme koje Federeru treba da osvoji svoj servis gem kada je vrhunski motivisan. Prilikom postupka označio je čak 10.407 datoteka koje su na hard-disku zauzimale nimalo naivnih 1,29 gigabajta prostora. Verovali ili ne, možete da zatražite, i dobićete, spisak ama baš svih junk datoteka označenih u procesu, ali malo šta ćete moći da uradite sa njima. U pitanju je klasična lista na kojoj dominiraju adrese fajlova do njihovih fizičkih lokacija na hard-disku, bez ikakvih mogućnosti za sortiranje, pa čak i dobijanje smislenijih odgovora na pitanje zašto su se tu našle.

Iz pomalo nezgrapnog i arhaičnog glavnog menija možete da se razračunate sa markiranim datotekama. Posao se obavlja po principu „sipaj i ne misli”, pošto se, po pritiskanju tastera Full Clean, dešava upravo to. Atomiccleaner3 će krenuti redom i neće stati dok poslednji item sa liste ne bude poslat u večna lovišta. Za razliku od skeniranja, proces reciklaže (barem u slučaju većeg broja fajlova) i te kako ume da potraje. Situacija je do te mere ozbiljna da možete da čekirate opciju Shutdown When Finished i odete da radite nešto drugo. Izgledaće neverovatno, ali, u slučaju naših 10.407 datoteka, „pročišćavanje” je trajalo čak 14 minuta. Neverovatno! Ako je za utehu, tamo gde atomiccleaner3 prođe trava više ne raste, pa se čekanje i te kako isplati.

Naveli smo da program krasi širok spektar delovanja, a to znači da je u praksi sposoban da se razračuna sa gotovo sim rezidualnim datotekama. Korisniku je ostavljeno na raspolaganju da se pozabavi preciznim podešavanjem, odnosno da odredi koje će se komponente tretirati tokom procesa skeniranja. Na raspolaganju su tri oblasti: System, Web Browsers i Games, od kojih je ova poslednja svojevrsno iznenađenje. Naime, atomiccleaner3 može da zaviri u sadržaj Steam i Origin direktorijuma i obavi osnovno održavanje njihovih baza. Kada je reč o sekciji System, na raspolaganju je očekivani dijapazon mogućnosti. Tretira se sijaset različitih keš lokacija (za fontove, thumbnailove...), možete da se pozabavite Recycle Binom, Downloads folderom, Recent Documents komplementom, pa čak i instalacionim rutinama koje koriste Windows Installer. U slučaju internet pregledača, koji je smešten u sekciju Web Browsers, na nišanu se nalaze keš sadržaj, privremeni fajlovi, „kolačići”, History lista, podaci o otvorenoj sesiji i tome slično. Podržani su Internet Explorer, Edge, Chrome i Firefox i za svaki od njih je na raspolaganju drugačiji set mogućnosti.

Stvar koja nam se izuzetno dopala je mogućnost da korisnik samostalno odredi lokacije koje će se uključiti u proces skeniranja. S druge strane, stvar koja nam se nije dopala jeste to što ne postoji mogućnost podešavanja rada programa kada je u pitanju čišćenje đubreta koje ostaje iza third party aplikacija. Šta više, autori kažu da atomiccleaner3 prepoznaje više od sto programa, ali koji su u pitanju i kako se vrši čišćenje, nigde ne piše. S obzirom na to da se održavanje sistemskog dela može sasvim fino rihtovati prema svakodnevnim potrebama, ovo je svojevrsno iznenađenje. Inače, junk fajlovi ne moraju nužno da se brišu – možete da ih pošaljete u „zatvor”, što nalikuje onome što rade antivirusni programi potencijalno zaraženim datotekama. Ako nešto pođe po zlu, na jednostavan način možete da ih vratite na njihovo mesto. Kada su dodatne mogućnosti u pitanju, atomiccleaner3 ih nema mnogo, ali su korisne. Možete da se date u poteru za praznim folderima, da potražite duplikate fajlova, odnosno da obrišete datoteku koju operativni sistem formira pre odlaska u hibernaciju.

Atomiccleaner3 dobro radi posao za koji je namenjen i dopale su nam se njegove mogućnosti. Negativne stvari smo već pomenuli, a dodaćemo još da bi daleko povoljnije bilo da je upravljački interfejs nešto jednostavniji. Konačno, ako volite automatizaciju, ostaćete razočarani, jer atomiccleaner3 ne podrazumeva pokretanje procesa čišćenja bez naredbe korisnika.

Vladimir PISODOROV

 
Elip 0.9.19 Beta
PhotoInstrument 7.6
USB Logger
AVS Document Converter 4.0
OpenToonz 1.1
CrystalDiskInfo 7.1
Argus Monitor 3.5
Website Insight 4.1
FotoJet Designer 1.1
Screen GIF 2017.3
digiKam 5.6
Avira Phantom VPN 2.9
PatchCleaner 1.4
atomiccleaner3 Pro
Šta mislite o ovom tekstu?
WinUSB 3.3
Superstring 2.8.9
Cribr 6.1
Fisheye-Hemi 1.34
PDF to JPG 12.0
Sound Booster 1.8
Open Me Later! 1.1
Polar Projection
Win10 Widgets
winMoji 1.2
Save emails to PDF 1.1

Tip:
sistemski celaner
Potrebno:
Windows
Veličina:
5,74 MB
Cena:
17 funti, proba 15 dana
Adresa:
www .atomicware .co .uk /products /atomiccleaner3
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera