TEST RUN<>
092017<><>

Cribr 6.1

Resavska škola

Redakcija stvarno ne želi da bude odgovorna za varanje na testovima, ispitima i prepisivanje na prijemnom. Ali... Cribr je jednostavno previše dobar i koristan program za pravljenje „puškica” da bismo ga zaobišli. Mi se ne bismo ovoga setili, nadamo se ni profesori, a upravo u tome i jeste poenta. Ako ste slučajno profesor – ne čitajte dalje, ovo nije za vas!

Kako je zamišljeno varanje? Pomoću „puškica”, naravno, tu nema ništa originalno. Kako „puškice” izgledaju i gde ćete ih držati? Vrlo zanimljivo: na stolu, profesoru ispred nosa u obliku nekog uobičajenog i dozvoljenog proizvoda.

Kreator programa je znao da na stolu tokom ispita možete držati vodu, sok, korektor, pa čak i čokoladicu. Svaki od ovih i sličnih proizvoda ima deklaraciju na ambalaži ispisanu vrlo sitnim slovima ili sastav toliko sitno i neuredno ispisan da možemo lako pomisliti da proizvođač upravo i ne želi da obratimo pažnju na njega. Ko još čita (ili uopšte želi da zna) sastav gaziranih pića ili korektora? I upravo tu je mesto za dragoceni sadržaj: definicije, formule, značajne godine i ostale sitnice koje se ne daju zapamtiti.

U programu postoji nekoliko templejta, ali se oni svode na ambalažu za pakovanje korektora u više varijanti i nalepnicu za flašu koka-kole. Vi, naravno, možete pronaći, napraviti i importovati ambalažu bilo kog drugog proizvoda za koji mislite da će biti zgodan. Nalepnice koje su dostupne u templejtima, vrlo zgodno, imaju prazan prostor gde inače stoji sastav proizvoda, i to je u stvari mesto gde će stajati vaš tekst. Pravi posao je upakovati sve što vam treba na tako mali prostor, a Cribr ima gomilu alatki koje će vam u tome pomoći.

Interfejs je vrlo jednostavan, namerno dizajniran da podseća na MS Office 2010 (iako možete izabrati da okruženje liči i na MS 2003 i MS 2007) kako bi se korisnici lakše snašli, ali, sem uobičajenih alatki namenjenih obradi teksta, tu su i mnoge druge alatke isključivo namenjene „korišćenju puškica”. Već smo pomenuli dostupne templejte, a sem njih tu je i ugrađen pretraživač. Ako ukucate ključnu reč, dobićete već pripremljene tekstove za „puškice”, a ukoliko se tu ne pronalazite, uvek možete ubaciti svoj tekst. Posebna pogodnost je editor za formule. U njemu se nalaze skoro sve poznate matematičke oznake koje vam mogu biti potrebne u kreiranju formula, kao i nekoliko primera već spremnih, najčešće zastupljenih matematičkih i fizičkih formula. Sva slova grčkog alfabeta su vam na oku, spremna ako zatrebaju, kao i grafikoni i import slika ili tabela.

Kada je pakovanje teksta u ograničen prostor u pitanju, Cribr je obezbedio nekoliko alatki da bi vam pomogao da što više teksta ubacite u mali prostor predviđen za „puškice”. Pre svega, tu su male veličine fonta koje se u drugim programima ni ne prikazuju (iako postoje), zatim tu su Zoom i Spacing i naš omiljeni Compress Text. Svi oni zajedno, ako ih kombinujete, mogu pomoći da na veoma malom prostoru i krajnje neupadljivo spakujete sve što vam je neophodno. U meniju Size možete izabrati nekoliko opcija za veličinu nalepnice, a izdvojićemo Pen, koja predstavlja minijaturnu predefinisanu rezoluciju zgodnu da se zalepi na olovku.

Na kraju, bilo je zanimljivo raditi u ovom programu. Nikakvih problema u radu nismo imali, program je mali i ne opterećuje. Interfejs pregledan i veoma se lako i brzo dolazi do željenog rezultata. Najzabavnije je ipak to što imate osećaj da radite nešto što se ne sme. Pored svega, apelujemo na vas da učite, a ne da se oslanjate na „puškice”. Ipak, eto, kada baš ne ide, tu je Cribr. Ko nema u glavi ima Cribr!

Gordana RADOVIĆ

 
Elip 0.9.19 Beta
PhotoInstrument 7.6
USB Logger
AVS Document Converter 4.0
OpenToonz 1.1
CrystalDiskInfo 7.1
Argus Monitor 3.5
Website Insight 4.1
FotoJet Designer 1.1
Screen GIF 2017.3
digiKam 5.6
Avira Phantom VPN 2.9
PatchCleaner 1.4
atomiccleaner3 Pro
WinUSB 3.3
Superstring 2.8.9
Cribr 6.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Fisheye-Hemi 1.34
PDF to JPG 12.0
Sound Booster 1.8
Open Me Later! 1.1
Polar Projection
Win10 Widgets
winMoji 1.2
Save emails to PDF 1.1

Tip:
izrada „puškica”
Potrebno:
Windows
Veličina:
36,7 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .cribr .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera