VREMENSKA MAŠINA<>
092017<><>

Smells like teen spirit

Broj 84, septembar 1991.

Šestog septembra, nakon 67 godina, Lenjingrad je ponovo postao Sankt Petersburg. Četiri dana kasnije Nirvana izbacuje „Smells like teen spirit”, pesmu koja je definisala bend i globalnu grandž scenu. Sedamnaestog septembra Severna i Južna Koreja, Estonija, Letonija, Litvanija, Maršalska Ostrva i Mikronezija pristupaju Ujedinjenim nacijama. Istog dana, prva verzija Linux kernela (0.01) je puštena na internet.

U tekstu „Naša računarska malokrvnost” donosimo poražavajuću statistiku računarske pismenosti i opremljenosti republika u poslednjim danima SFRJ, navodeći da ćemo sa osamdesetog mesta potonuti kudikamo dublje kada se otcepi Slovenija, u kojoj se nalazi 50% jugoslovenskih računara. Za utehu, oduševljavamo se konfiguracijom opremljenom procesorom 486 na 25 megaherca i objašnjavamo zašto bi svako, jednog lepog dana, svoju 286/386 mašinu trebalo da zameni moćnom „četiriosamšesticom”. U tekstu „Dva računara i štampač” prikazujemo preklopnik za paralelni port, čudo tehnike koje je omogućilo da dva (neumrežena) računara dele jedan printer. LAN je nekada bio egzotika...

„Svet igara” prepun svega. Donosimo rešenja za Secret of Monkey Island i Bill & Ted’s Excellent Adventure, a pišemo i o biserima kao što su Star Control, Toki, Prehistorik i Chuck Rock. Donosimo i profesionalnu analizu specijalnih efekata u filmu „Terminator II”.

Broj 168, septembar 1998.

Četvrtog septembra u Menlo Parku u Kaliforniji Lari Pejdž i Sergej Brin, dva studenta sa Univerziteta Stanford, osnovala su kompaniju Google, Inc. Istog dana u Letoniji se zatvorila Skrunda-1, poslednja radarska stanica iz bivšeg SSSR-a, čime era pretraživanja sa analogne simbolično/ironično prelazi u digitalne sfere. Dvadeset četvrtog septembra iranski predsednik Mohamed Katami povlači „fatvu” protiv Salmana Ruždija, autora kontroverznog romana „Satanski stihovi”.

U rubrici „Nove tehnologije” pišemo o reciklaži starih računara koji su se na razvijenom Zapadu manje reciklirali, a više slali na siromašna tržišta poput našeg, gde su ipak pomogli kompjuterskom opismenjavanju. „Pentium za svakog” bio je komercijalni slogan jedne domaće firme koja je na domaćem tržištu prodala desetine hiljada (vrlo) upotrebljivih starudija. U ovom broju imamo i premijerni mini-test procesora Intel Celeron, koji će ubrzo učiniti deplasiranim razmišljanje o tim polovnjacima: Intel je konačno sišao u narod.

 
Ovomesečni „Svet igara” donosi opise nekoliko vanserijskih legendi, kao što su Mech Commander, Final Fantasy VII, Commandos: Behind Enemy Lines i Jazz Jackrabbit 2 (igra meseca), a pišemo i o naslovima kao što su Reah, Judge Dredd Pinball, Heart of Darkness, Deathtrap Dungeon i Vangers: One for the Road, uvrnutom sleeper hitu iz Rusije, kojeg se sećaju samo sladokusci.

Broj 252, septembar 2005.

Sedmog septembra u Egiptu su se održali prvi multipartijski parlamentarni izbori, koje su od početka do kraja ispratile brojne optužbe za neregularnost. Trinaestog septembra američka TV serija „Supernatural” debituje na Warner Bros Television Networku. Tridesetog septembra u danskim novinama Jyllands-Posten bivaju objavljene kontroverzne karikature Muhameda koje uzrokuju gnev muslimana širom sveta.

U ovomesečnom „Test driveu” mahom se bavimo matičnim pločama, među kojima se ističe GA K8VT890-9, jedna od poslednjih ploča sa VIA čipsetom koje smo testirali (daleko im lepa kuća). U rubrici „Phone zone” pišemo o Nokiji 7100, Symbian telefonu koji je mnogo godina pre Samsung Galaxy Note serije pokušao da se zavuče pod kožu poslovnim korisnicima kombinacijom „velikog” ekrana i olovčice. U rubrici „Servis” bavimo se sabiranjem potrošnje pojedinačnih komponenti PC računara i potragom za napajanjem koje je potrebno i dovoljno da ih podmiri, a da ne bude novčani overkill.

„Svet igara” je prepun kurioziteta. Igra meseca je Dungeon Siege II, a tu su i opisi Bloodrayne 2, rimejka Powerdromea za PC, PS 2 i Xbox, kao i opskurne tenkovske simulacije T-72: Balkans on Fire, koja se bavila avanturama ruske dobrovoljačke tenkovske posade u vojsci Republike Srpske Krajine.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Tehnologije koje preuzimaju poslove od ljudi (2)

 TRŽIŠTE
Digitalna transformacija

 KOMPJUTERI I FILM
Kingsman: The Golden Circle
LEGO Ninjago Movie
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Istorija nosača zvuka

 VREMENSKA MAŠINA
Smells like teen spirit
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Dijamanti iz prašine
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera