TEST PLAY<>
102017<><>

F1 2017

U malenom Hasu se ni u najluđim snovima nisu nadali da će već na drugoj trci sezone, u Kini, biti u prilici da se bore za najviše mesto na postolju. Nakon odličnog, šestog, mesta na premijernoj trci sezone u Australiji, drugi vozač ekipe – VladEl, nalazi se na prvoj poziciji. Poslednjih 15 krugova trpi strašan pritisak Kimija Raikonena i Maksa Ferštapena, koji se smenjuju na drugoj poziciji i konstantno su na oko sekund iza Hasovog asa. Poslednji stint kao da ne funkcioniše i VladEl je primoran da vozi defanzivno, koristeći svaki milimetar staze da se odbrani. Krug i po pre kraja, iz boksa stiže gotovo dramatična naredba: „Prebaci se na najslabiju (Lean) smešu goriva, mislimo da nećeš imati dovoljno da završiš trku ako to ne učiniš!”. „Ako vas poslušam, neću moći da odbranim poziciju!” odgovara VladEl, čvrsto rešivši da ne posluša savet ekipe. Tri krivine pre kraja, bolid sa brojem 44 ostaje bez snage, što Kimi i Maks koriste i u brišućem letu prolaze napred. Bolid se još uvek „kotrlja”, zaglavljen u trećoj brzini, pa prolaze redom Fetel, Perez i Niko Hulkenberg – opet šesto mesto, ali moglo je da bude i gore...

F1 2017 nije savršena, ali je ubedljivo najbolja simulacija Formule 1 koja je ugledala svetlost dana.

Woooooshhh! Iskoristivši idealan tajming, početak trkačkog vikenda u Belgiji na legendarnoj stazi Spa, Codemasters je na tržište izbacio F1 2017. Ne savršenu, ali ubedljivo najbolju simulaciju Formule 1 koja je ugledala svetlost dana. Iako je u velikoj meri zasnovana na prošlogodišnjem modelu, nova verzija nudi apsolutno sve čemu su se igrači nadali. Fantastična kampanja koja realistično oslikava obaveze igrača tokom sezone, ali i mnoštvo propratnih modova, držaće vas ispred ekrana mesecima. Trideset dana letnje pauze u šampionatu „najbržeg cirkusa na svetu” bio je dugačak period i emocije su naglašene, ali F1 2017 je spremna da ih zadovolji sve.

Na početku potpisujete ugovor sa željenim timom i dobijate informacije o tome šta se od vas očekuje tokom sezone. Krećete kao drugi vozač, ali vam menadžer(ka) obećava da će biti prilike da se to promeni ako se budete pokazali. Shvatate da je razvoj bolida potpuno u vašim rukama, jer sve zarađene R&D poene možete da koristite onako kako mislite da je najbolje. Research & Development „drvo” je razgranato kao baobab i nudi usmeravanje pažnje na aerodinamiku, snagu, izdržljivost i šasiju. Unapređenjima treba vremena da postanu spremna, a u svakom momentu možete da vidite kako se kotirate u odnosu na druge timove. Ekipa od vas očekuje mnogo i nema šanse da ćete moći da propustite P1, P2 i P3 i odmah skočite na kvalifikacije. Moraćete da se upoznajete sa stazom, prolazeći putanjom koju vam tim propiše, da završavate krugove za određeno vreme ne trošeći pneumatike i gorivo, ali i testirate trkački setup, držeći tempo koji je potreban za zacrtani plasman. Više uspeha u izvršavanju zadataka znači više R&D poena, a to pak omogućava brži razvoj bolida. Prvi protivnik vam je klupski kolega i svaka akcija se računa da bi se odredilo ko je u prednosti. Na red će doći i napredovanje po gridu, ali i mogućnost da se preselite u neku drugu ekipu. Između trka očekuju vas pozivni eventovi u kojima ćete imati priliku da se nađete za upravljačem nekog od legendarnih bolida iz prošlosti koji su se vratili na velika vrata.

Osećaj brzine je zastrašujući, a igra pokazuje pravo lice tek kada poisključujete sve dostupne pomoći.

Klasični bolidi dostupni su i iz drugih igračkih režima, a čak je dozvoljeno da pokrenete i šampionat u kojem oni vode glavnu ulogu. Ukupno ih je 12, od Meklarena MP4/4 iz 1988. godine, preko Ferarija 412 T2 iz 1995. godine, pa sve do Red Bula RB6 iz 2010. godine. Ovo je sjajan dodatak koji će naježiti sve okorele ljubitelje F1 cirkusa. Inače, roster igračkih režima je nestvaran i, pored karijere i šampionata, možete da se oprobate u pozivnim eventovima, vožnji brzih krugova, pojedinačnim trkačkim vikendima i, naravno, multiplayer okršajima. Nažalost, oni ovog puta prolaze bez offline komponente, odnosno bez mogućnosti igranja u split screen režimu, što će mnoge razočarati.

Osećaj brzine je zastrašujući, a igra pokazuje pravo lice tek kada poisključujete sve dostupne pomoći. Iako donosi potrošnju pneumatika i goriva, ima odličan damage sistem i koristi benefite dinamičnih vremenskih uslova, F1 2017 nije čistokrvna simulacija. Nećemo je nazvati ni simkadom, jer ovo što su napravili u Codemastersu ipak više od toga. Osećaj je u većini situacija izuzetan i možemo da konstatujemo da fizika neće pokvariti povoljan utisak koji F1 2017 ostavlja na svakom koraku. Zapravo, ne na svakom, jer su autori okupirani radom na igračkom sadržaju i modelu kretanja automobila potpuno zaboravili na tehničke karakteristike. Zvuk je još i dobar (pogotovo se moćno čuju klasični bolidi koji se „vrte” na 18.000 obrtaja), ali grafika... Kao da je ostala zaglavljena u 2012. godini. Pojedini modeli oko staze vrište za detaljima i, iako su bolidi sasvim OK, stiče se utisak da je to moglo bolje. Najgore u svemu prošli su članovi pit-ekipe, modeli vozača i pratećeg osoblja – festival zombija bi ih rado pustio da gostuju i stvarno ne znamo kako je Codemasters dozvolio ovakav propust. Ovaj segment igre uvek je kaskao za ostatkom sadržaja, a sada je to još izraženije. Inače, optimizacija je odlična i dozvoljava da i na starijim mašinama igrate na višim podešavanjima, ali to neće promeniti rečeno. Na kraju ostaje samo da preporučimo F1 2017 kao jednog od glavnih pretendenata za trkački naslov sezone. Sve to se dešava u godini u kojoj nas još očekuju Project CARS 2, Forza Motorsport 7 i Gran Turismo Sport. Vode iz bokala Codemasters, vode iz bokala!

Vladimir PISODOROV

 
Divinity: Original Sin II
NBA 2K18
XCOM 2: War of the Chosen
Destiny 2
Agents of Mayhem
F1 2017
Šta mislite o ovom tekstu?
Pro Evolution Soccer 2018
Atomega
SteamWorld Dig 2
Rock of Ages II: Bigger & Boulder
Uncharted: The Lost Legacy
Dishonored: Death of the Outsider
Life is Strange: Before the Storm
Absolver
Tyranny: Bastard’s Wound
Tooth and Tail
Sonic Mania
Samurai Riot
Beat the Game
Stellaris: Synthetic Dawn Story Pack
Resident Evil: Revelations

Platforma:
PC, PlayStation 4, Xbox One, Mac
Potrebno:
Intel Core i3-530 ili AMD FX-4100, Nvidia GTX 460 ili AMD Radeon HD 5870, 8 GB RAM
Poželjno:
Intel Core i5-4690 ili AMD FX-8320, Nvidia GTX 1070 ili AMD Radeon RX 480, 8 GB RAM
Veličina:
31,8 GB
Adresa:
www .codemasters .com /game /f1 -2017

89
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera