TEST PLAY<>
102017<><>

Pro Evolution Soccer 2018

Dok Mbapeom „vučete” loptu sredinom terena, već vidite da su Nejmar na levom krilu i Kavani u srcu šesnaesterca zauzeli svoja mesta i dižu ruke tražeći loptu. Uz desnu aut-liniju Draksler se rve sa protivničkim „flasterom” i treba mu još vremena. Zastajete štiteći loptu pritiskom na desni „rameni” taster i doživljavate fleš! Prohladno novembarsko veče je, zaglušujuća buka 100.000 navijača na stadionu Kamp Nou vam ledi krv u žilama, ali vas to ne sputava. Plasman u eliminacionu fazu Lige šampiona već osećate u vazduhu, samo da pronađete pravi put do gola. Preplavljeni adrenalinom, spoljnim delom stopala hrabro šaljete loptu u prazan prostor gde je, kod same korner zastavice, sustiže Draklser, koji se u međuvremenu oslobodio pratioca. Upućuje upotrebljiv centaršut ka petercu, Kavani skače i lopta je još jednom u mreži Ter Štegena. Ježite se, jer je novi PES fantastičan: kao kakav iskusni lopov ukrao je esenciju fudbala i spakovao je u džep, samo da bi vas ubedio da ste na terenu, a ne ispred monitora. Dobrodošli u budućnost, dobrodošli u next-gen fudbal u 4K rezoluciji, dobrodošli u Pro Evolution Soccer 2018!

Najiskusnije igrače razočaraće podatak da je PES 2018 još bliži mainstream miljeu nego ranije.

Prvih deset sati u igri proleće kao jedan dah, ostavljajući vam želju za još jednim dokazivanjem, za još jednim golom u protivničkoj mreži, za još jednom kombinacijom iz udžbenika koja publiku dovodi do ludila. Da, sve to je na PC-ju koji je konačno primljen u prvu ligu i dobio je verziju kakvu zaslužuje. Fantastična grafika, 3D publika, TV scene najboljih poteza i akcija i odlična optimizacija, tu su da biste se vi radovali. Akcija klizi tempom od 60 sličica u sekundi i zastaje samo kada se ponovljeni snimci okupaju grafičkim filterom koji ih čini lepšim od živog prenosa. Mašina ni da secne, ni da štucne, dok osvajate teren nemilosrdno „daveći” protivnika kao zmija žabu. Sve što imaju konzolne verzije igre, sada ima i PC i šok za igrače će utoliko biti veći.

„Konzolašima” PES 2018 neće predstavljati epohalno otkriće, jer se igra u velikoj meri oslanja na prošlogodišnje izdanje koje je, setite se, čitalo misli i ubeđivalo vas da je svaki igrač iz tima u „sajkik” vezi sa vama i vašim kontrolerom. Ono što su PC igrači imali prilike da igraju lane je bućkuriš na koji više nećemo trošiti ni jednu jedinu reč. Zli jezici će reći da je PES 2018 zapravo samo PES 2017.5, i možda će biti u pravu, ali ovo je trenutno najbolja simulacija fudbala, možda još od pojave kultnog PES-a 5. Za nju su urađene potpuno nove animacije pokreta igrača, kontakt igra sada podrazumeva impact sa tri različita dela tela, rutina koja upravlja golmanima je produbljena, baš kao što su i grafička rešenja dobila nove detalje i scene. Emocije na licima igrača su jasnije, AI je konkretniji, a na raspolaganju je i novi 3 vs 3 co-op online režim. Pitate šta je sa Real Touch + tehnologijom, novom fizikom lopte i kako taj grudi-stomak-butine proces kontrole prijema lopte funkcioniše. Verujte, postaje sve teže i teže proniknuti u sve male izmene koje autori igre prave, jer one nisu osmišljene da donesu prevagu na terenu u pojedinačnim slučajevima, već da se čitav gameplay pomeri za jedan korak unapred. Baš to je najveća vrlina novog PES-a i to će vas pokretati da učite nove poteze i ovladate kontrolom igrača na terenu.

Gameplay je još jednom pobedio, a on je u novom PES-u moderan, realističan i vraški zarazan.

Najiskusnije igrače razočaraće podatak da je PES 2018 još bliži mainstream miljeu nego ranije. Utakmice na sredini težinske skale (i niže) su festivali golova, gde AI rutina ne može da parira, makar varala više nego što se to očekuje. Tek na poslednja dva težinska nivoa stvari dobijaju željenu konotaciju i utakmice postaju tvrde, napete i na granici incidenta. Pozitivan utisak donekle kvare dodavanja koja kao da su downgradeovana u odnosu na prošlu godinu. Ne možemo da se otmemo takvom utisku, ma šta drugi pričali. Da li je to korak ka realističnosti ne znamo, ali smo svedoci pojave previše grešaka, čak i u situacijama kada vam se saigrači nalaze pred nosom. Onaj „sajkik” link koji smo pomenuli u uvodu kao da je oslabio i, iako pravilno usmeravate „pečurkice” na upravljaču, lopta u ključnim momentima kao da ima odvojenu svest i neće da pođe željenim putem. S druge strane, AI prilikom dodavanja gotovo da ne greši, a to je kobno u onim najtežim i najvažnijim utakmicama. Golove primate nakon neverovatnih akcija, nakon hirurški preciznih dodavanja i šuteva, čak i u slučajevima kada ste u odbrani sve dobro obavili. Ne nasedajte na provokaciju – AI provereno vara! Isto tako, kada bude sateran u ćošak, digitalni protivnik ume najednom da pronađe izgubljenu formu i iza leđa nemoćnog golmana „zavuče” par komada za samo nekoliko minuta. Nemo ćete posmatrati kako vas tempom lomi, ali se nećete predavati.

Golmani su priča za sebe. Novi pokreti im omogućavaju parade od kojih foto-reporterima zastaju knedle u grlu, a vama mame uzdahe i aplauze na otvorenoj sceni. U većini slučajeva brane zadovoljavajuće, ali su slabi na šuteve izdaleka i skloni su ka odbijanju lopte na peterac. Centaršut sa krila, skok, udarac glavom po sredini – direktno u golmana, lopta se odbija do peterca, nailazi drugi igrač i BAM! Lopta je u mreži. Kao na nekakvoj traci. Ne smeta dok igrate sa slabijim protivnikom, ali kada su koplja približno jednake veličine, kontroler hoće da poleti ka zidu. Možda smo samo mi u pitanju, jer očekujemo previše, ali kada pred sobom imate takvu rapsodiju kao što je PES 2018, onda i najmanja nedoslednost lako izlazi na videlo.

Sve što imaju konzolne verzije igre, sada ima i PC.

Stvar koja nas je OPET razočarala jesu licence. Šta li Konami radi po tom pitanju nikome, pa ni nama nije jasno. Da li uopšte nešto rade? Kad jedan Real iz Madrida nije deo rostera ili kad se na spisku stadiona ne nalazi Park prinčeva, šta očekivati za sitnu boraniju? Čast timova iz okruženja brani Dinamo iz Zagreba, dok ni Zvezde ni Partizana nema. Kako Konami drži licencu za takmičenje u Ligi Evrope, dolazimo u komičnu situaciju da pola timova (među njima i naših) nema na spisku. Čemu onda licenca? Zbog uvodnih animacija? Nemojte da mislite da smo samo mi i Madriđani oštećeni, pitajte klubove iz Engleske kako su prošli ili najskupljeg – Nejmara. Jadničak je jedno vreme (dok greška nije ispravljena Live Updateom koji fino funkcioniše), u isto vreme igrao i za Barselonu (koja je specijalni partner) i za PSG u koji je letos prešao. U Konamiju, opet, čekaju da igrači urade njihov posao, što će se u slučaju PC-ja i desiti, ali to nije to! Nikad i nije bilo. Inače, ako ništa drugo, tu je bar reprezentacija Srbije, ali sa timom sastavljenim od izmišljenih igrača: Đurović, Balaban, Strugar...

Nažalost, ili na sreću, zavisi iz kog ugla se posmatra, Konamijevci nisu podlegli hypeu, pa PES 2018 nema personalizovani karijerni mod kao sve nove sportske igre. Nećete se slikati i modelovati da biste se prebacili na teren i nećete imati priliku da pratite priču u kojoj od mlade lokalne nade napredujete ka zvezdama. Umesto toga, na raspolaganju je nebrojeno puta viđeni dijapazon igračkih režima, od kojih se ne zna koji je predvidljiviji i dosadniji. Pomenuti 3 vs 3 co-op je dašak svežeg vazduha, ali se i pored njega davimo u zagušljivoj prostoriji. Uz rostere, ovo je najveća mana novog PES-a, mada moramo da priznamo da nas situacija nije iznenadila, pošto znamo koliko Konamiju treba vremena da prihvati standarde koje su svi ostali odavno usvojili.

Zli jezici će reći da je PES 2018 zapravo samo PES 2017.5 i možda će biti u pravu, ali ovo je trenutno najbolja simulacija fudbala, možda još od pojave kultnog PES-a 5.

PES je ove godine i u verziji za PC skup kao otrov. Ipak, njegova kupovina biće nešto najbolje što ste ove sezone učinili i sigurnija je nego šut Darka Pančeva sa „bele tačke” u finalu Kupa evropskih šampiona protiv Olimpika iz Marseja u Bariju daleke 1991. godine. Naravno da nije sve idealno, i pri tom ne mislimo samo na stvari koje smo pomenuli. Konami je ostavio sijaset otvorenih tema i pitanja za sledeću godinu, jer Konami nije isto što i Kalašnjikov. Znaju ljudi da treba dozirati, a ne odmah sastaviti idealnih 11 i potući konkurenciju. To se najbolje vidi na i dalje truntavim igračima koji se posle duel igre teško oporavljaju ili na kašnjenju koje se javlja prilikom prebacivanja sa jednog igrača na drugog. To je moglo da bude izmenjeno još u alfa fazi testiranja, ali, eto, ostalo je za neke od narednih izdanja. Autora ovih redova izuzetno nervira i fizički model mreže, koja je i dalje kao malo jača paučina, ali i to što igrom ne defiluju prave sudije, što se igranje rukom ne sankcioniše, što nema ženskih timova...

Konzervativni Konami je konačno uspeo da slomi konkurenciju i ne vidimo šta to EA Sports može da ponudi u novoj FIFI sledećeg meseca da bi se stvari promenile. Prošle godine smo bili „vrat uz vrat” i FIFA je samo zahvaljujući personalizovanom karijernom režimu izborila produžetke. Poslednjih 15 minuta je počelo i osim, ako sa klupe ne uvedu neku novu zvezdu, smeši im se poraz. PES 2018 je dragulj sportskih igara i pored svih mana, koje i dalje ima, zaslužio je da se o njemu pišu hvalospevi. Opet imamo situaciju da je gameplay pobedio, a on je u novom PES-u moderan, realističan i vraški zarazan. Iskoristićemo priliku i ovim putem pozdraviti Džima Beglina i Pitera Drurija, najomraženiji dvojac „sportskih komentatora”, koji je prodefilovao kroz sportske igre. Ne njihovom krivicom, komentari se ponavljaju, izveštačeno se nadovezuju jedan na drugi i, što je najgore od svega, kao da su usemplovani ubogim Amiginim 8-bitnim mono-semplerom.

Vladimir PISODOROV

 
Divinity: Original Sin II
NBA 2K18
XCOM 2: War of the Chosen
Destiny 2
Agents of Mayhem
F1 2017
Pro Evolution Soccer 2018
Šta mislite o ovom tekstu?
Atomega
SteamWorld Dig 2
Rock of Ages II: Bigger & Boulder
Uncharted: The Lost Legacy
Dishonored: Death of the Outsider
Life is Strange: Before the Storm
Absolver
Tyranny: Bastard’s Wound
Tooth and Tail
Sonic Mania
Samurai Riot
Beat the Game
Stellaris: Synthetic Dawn Story Pack
Resident Evil: Revelations

Platforma:
PC, PlayStation 4 / 3, Xbox One / 360
Potrebno:
Intel Core i5-3450 na 3,1 GHz ili AMD FX-4100 na 3,6 GHz, Nvidia GTX 650 ili AMD Radeon HD 7750 sa 2 GB VRAM, 8 GB RAM
Poželjno:
Intel Core i7-3770 na 3,4 GHz ili AMD FX-4170 na 4,2 GHz, Nvidia GTX 660 ili AMD Radeon HD 7950 sa 2 GB VRAM, 8 GB RAM
Veličina:
19,3 GB
Adresa:
www .konami .com /wepes

90
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera