TEST PLAY<>
102017<><>

SteamWorld Dig 2

Iako se šuškalo da je u pitanju Switch ekskluziva, švedski studio Image & Form ubrzo je obradovao PC igrače, a i svoj bankovni račun, vešću da će se četvrta igra iz SteamWorld univerzuma pojaviti na Steamu dan nakon premijere na Nintendovoj najnovijoj mamipari.

Na radost poklonika prvog dela, ovo je stari dobri SteamWorld Dig, samo bolji, veći i šareniji.

Izletom u prostranstva svemira sa prošlogodišnjim indie hitom SteamWorld Heist, Image & Form je pokazao da je njihov steampunk svet robota-rudara plodno tle za uzgoj različitih žanrova. Međutim, ove godine su se odlučili na prosto kalemljenje već oprobane sorte i tako je nastao SteamWorld Dig 2.

U čast robotske rodne ravnopravnosti, uloga glavnog protagoniste u novoj igri prepuštena je Doroti, najboljoj prijateljici robota Rastija, kome se nakon borbe sa Voltbotom u završnici prvog dela igre gubi svaki trag. U nameri da pronađe izgubljenog drugara i uz to reši misteriju zemljotresa koji zagorčavaju život stanovnika obližnjeg rudarskog gradića, Doroti uzima kramp u ruke i počinje da kopa...

SteamWorld Dig 2 ne „izmišlja toplu vodu”, ali mu polazi za rukom da sa samo nekoliko izmena osveži provereni koncept i učini ga još zanimljivijim i zaraznijim.

Na radost poklonika prvog dela, ovo je stari dobri SteamWorld Dig, samo bolji, veći i šareniji. Jednostavan koncept koji podrazumeva kopanje u potrazi za rudom i draguljima, uz konstantno vraćanje u grad kako biste kod lokalnog nakupca unovčili plodove svog rada, na prvi pogled možda izgleda repetitivno, ali već nakon nekoliko tura, prepoznatljivi one more turn efekat stupa na scenu.

Iako robotska naseobina sada izgleda mnogo veća i bogatija sadržajem, u suštini se svodi na dve lokacije – onu na kojoj trgovac prodaje rudu i radionicu za prčkanje oko opreme. Bez alata nema ni zanata, pa ni Doroti neće daleko dogurati bez ulaganja novca u bolja oruđa. Kramp, svetiljka i rezervoar sa vodom repriziraju svoje uloge, ali ima i nekoliko debitanata, koji produbljuju mehaniku prvog dela, istovremeno čineći novu igru kudikamo lakšom. Prva na listi je svakako kuka za penjanje, pomoću koje možete dospeti do naizgled nedokučivih mesta i tako izbeći situacije u kojima bi ranije samouništenje bilo jedino rešenje. Tu su i lepljive bombe, veoma korisne za kopanje na visokim tavanicama i mestima koja vaš verni pijuk ne može da dosegne. Osim novčanim stanjem na računu, nivo opreme ograničen je i iskustvenim nivoom lika, koji opet dižete sakupljajući XP eliminacijom protivnika u dubinama rudnika. Podzemna menažerija sada je raznovrsnija i daleko aktivnija, pa većina neprijatelja neće samo gledati svoja posla već će se ustremiti ka vama čim vas nanjuše. Sitnica koju su mnogi smatrali najvećom manom prvog dela, nedostatak boss fajtova, takođe je ispravljena.

Sistem sa orbovima kao dopunskom valutom za kupovinu naprednih upgradeova je penzionisan, a njihovo mesto zauzeli su zupčanici koji funkcionišu na malo drugačiji način. Novi sistem dosta podseća na gemove koji se ugrađuju u oružje i oklop u role-play igrama, s tim što je ovde moguće istovremeno aktivirati više upgradeova na jednom komadu opreme. Dok većina postaje dostupna prostim levelovanjem opreme koju Doroti nosi sa sobom, postoje i upgradeovi koje je moguće aktivirati samo ako ste prethodno od profesora dobili nacrte u zamenu za određeni broj artefakata. Nažalost, poboljšanja koja donose su uglavnom mizerna, uz par veoma korisnih izuzetaka dostupnih u drugoj polovini igre. Rasporedom zupčanika možete slobodno eksperimentisati, jer ih u radionici možete izvaditi bez ikakve nadoknade.

Rudnici su načičkani pećinama koje funkcionišu kao zasebni podnivoi sa skrivenim predmetima poput zupčanika, dragocenih ruda ili artefakata. Ovi podnivoi su zamišljeni kao logičke glavolomke, gde pravilnim redosledom kopanja ili manipulacijom prekidača dolazite do nagrade. Istraživanje pećina je potpuno opciono, osim onih koje su vezane za glavnu priču i otključavaju novu opremu.

SteamWorld Dig 2 je strimlajnovana verzija prve igre, gde su hirurškom preciznošću odstranjeni svi zastoji koji narušavaju kontinuirani tok akcije. Dok ste u prvom delu često morali da stanete i razmislite o posledicama sledećeg poteza, ovde to nije slučaj. Ako i pored svih pomagala uspete da blokirate put ka površini, dovoljno je da nastavite da kopate jer ćete u narednih par minuta sigurno naleteti na stanicu sistema za instant putovanje, kojih ima bukvalno na svakom koraku. Ako i to nije dovoljno, kada otključate upgrade ranca za teleportovanje, od površine vas deli svega par klikova.

Pojam smrti u robotskom svetu dosta se razlikuje od onog kod organskih bića i kada vas bube rastave na delove jednostavno ćete se ponovo materijalizovati u gradu. Za razliku od prvog dela, gde ste popravku plaćali zlatnicima, a na mestu pogibije vas je čekala vreća sa lootom, ovde je sve besplatno, ali su sve dragocenosti koje ste imali kod sebe bespovratno izgubljene.

Igre studija Image & Form dobar deo svog šarma duguju humoru koji se provlači u konverzaciji sa likovima, pa ni SteamWorld 2 nije izuzetak. Iako El Makino kao centralni hab nema mnogo toga da ponudi, dovitljivi razgovori sa stanovnicima grada često će vam izmamiti osmeh na lice, posebno opaske i upadice misterioznog saputnika Fena. Traženje mana u ovom malom indie remek-delu spada pod sitničavost, ali, verovatno pod uticajem angažmana benda Steam Powered Giraffe u Heistu, očekivali smo malo upečatljiviji saundtrack.

Po treći put za nepune četiri godine Šveđani pogađaju pravo u centar i polako, ali sigurno postaju omiljeni razvojni tim svim zaljubljenicima u retro igre. SteamWorld Dig 2 ne „izmišlja toplu vodu”, ali mu polazi za rukom da sa samo nekoliko izmena osveži provereni koncept i učini ga još zanimljivijim i zaraznijim.

Darko MIHOKOVIĆ

 
Divinity: Original Sin II
NBA 2K18
XCOM 2: War of the Chosen
Destiny 2
Agents of Mayhem
F1 2017
Pro Evolution Soccer 2018
Atomega
SteamWorld Dig 2
Šta mislite o ovom tekstu?
Rock of Ages II: Bigger & Boulder
Uncharted: The Lost Legacy
Dishonored: Death of the Outsider
Life is Strange: Before the Storm
Absolver
Tyranny: Bastard’s Wound
Tooth and Tail
Sonic Mania
Samurai Riot
Beat the Game
Stellaris: Synthetic Dawn Story Pack
Resident Evil: Revelations

Platforma:
PC (Windows, Linux), Mac, PS4, Nintendo Switch
Potrebno:
Intel Dual Core ili ekvivalent, 1 GB RAM, 512 MB VRAM
Poželjno:
Intel Dual Core 2 GHz, 2 GB RAM, GeForce GTX 660 / Radeon 7870
Veličina:
350 MB
Adresa:
goo .gl /C6ZKwa

90
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera