TEST PLAY<>
102017<><>

Rock of Ages II: Bigger & Boulder

Pre tačno šest godina, čileanski ACE Team udružio je snage sa Atlusom i u etar pustio ćaknuti Rock of Ages (SK 10/2011), nesvakidašnju kombinaciju Atarijevog Marble Madnessa, antičkog Trailblazera koga se sećamo sa osmobitnih računara, te tower defense koncepta uz šačicu osnovnih RTS sastojaka. Dok je original pratio Sizifove dogodovštine, u nastavku kormilo preuzima nespretni Atlas. Baš kada je Bog dovršavao nebeski svod, Atlasu je u trenutku nepažnje zemaljska kugla skliznula sa ramena i tresnula, što je dovelo do cepanja kopna na kontinente. Kud će- šta će, Atlasu ne preostaje ništa drugo nego da se spusti na Zemlju i premlati brojne istorijske i mitološke ličnosti, jer... ni nama nije jasno ko je i zašto zavrljačio zdrav razum kroz prozor, ali je i prethodnu igru krasio stopostotno apsurdni humor.

Nastavak ćaknute igre Rock of Ages koju, takođe, krasi stopostotno apsurdni humor.

Igra u kojoj je glavna tema kotrljanje kamenčuge niz padinu verovatno deluje suludo, ali se njen šarm krije upravo u jednostavnoj ideji, čija je majstorska realizacija opasno zarazna. Naime, bojno polje je podeljeno na dve identične polovine, po jedna za vas i vašeg protivnika, a cilj je sprovesti džinovsku kuglu, odnosno stenu, do kapija protivničkog zamka. Stena k’o stena, teži tonu i kusur, te je upravljanje otežano i zahteva određeni period privikavanja. Početnička sreća je misaona imenica, pa je temeljno proučavanje staza imperativ, pogotovo kada se uzmu u obzir raznorazne terenske prepreke i zamke oličene u tankom ledu, živom pesku i sličnim sastavnim delovima svakog nivoa. U pauzi uoči napada, dok podanici ne isklešu novu stenu, pogled se premešta u ptičju perspektivu i tada imate jasan pregled svog dela „staze” na koji raspoređujete odbrambene jedinice i građevine, sa ciljem da otežate put protivničkoj steni ili da je u potpunosti eliminišete pre nego što se približi vašem zamku. Defanzivna mehanizacija nije besplatna i ima je u ograničenim količinama, pa valja dobro razmisliti i isplanirati raspored izgradnje. Međutim, vremena za razmišljanje je malo, jer (osim prve, tutorial bitke) sat neumorno otkucava i protivnik ne sedi skrštenih ruku. Ukoliko stena koju kotrljate upije previše udaraca, jednom, kada se približi kapiji, imaće manju količinu energije i samim tim će i učinjena šteta biti srazmerno manja. Sprave i živuljke za skakanje po živcima i zagorčavanje protivničkog života, maštovite su i brojne, od stada krava koje se lepe za stenu i usporavaju je, do kitova koji je usisavanjem nasilno vuku u svom pravcu.

Protivnici nisu ništa manje šaroliki, pa ćete odmeriti snage sa Herkulom, Jovankom Orleankom, Vilijamom Valasom, Don Kihotom, Ričardom III, dok sporedne uloge igraju Napoleon, Herodot i mnoge druge znamenite ličnosti. Svaki od pomenutih likova brani sebi svojstvenu vrstu teritorije, pa se tako okršaj sa Adamom i Evom odvija u Carstvu nebeskom, dok je jedan od nivoa smešten u um Salvadora Dalija, gde je suparnik čuvena „Žirafa u plamenu”. S vremena na vreme bićete u prilici da zaigrate i bonus misije sa posebnim zadacima, na primer, onu u kojoj „Misliocu” Ogista Rodena golotinjom odvraćate pažnju, sa namerom da mu uništite mozak. Pobeda, osim komične animacije koja prikazuje Atlasa kako razdragano skakuće po lešu protivnika, kao nagradu donosi i gromadu kojom se upokojeni suparnik koristio u prethodno završenom sukobu. Stene dolaze u svim oblicima, bojama i ukusima, a krase ih različite karakteristike, poput snage, brzine i ubrzanja, varijabilne težine i otpornosti na udarce protivničkih defanzivnih snaga, a pojedine primerke karakterišu i unikatne osobine u vidu višeg skoka ili „flekanja” bojnog polja uljanim baricama koje sprečavaju podizanje odbrambenih mehanizama na datoj lokaciji. U okviru kampanje, svaka pobeda vam daje zvezdicu, svojevrsni tip „valute” kojom se otključavaju nedostupni delovi strateške mape.

Kotrljanje kamenčuge niz padinu kao glavna tema igre verovatno deluje suludo, ali se njen šarm krije upravo u majstorskoj realizaciji te ideje.

U skladu sa vremenima, grafički prikaz je osvežen prelaskom sa Unreal 3 na četvrtu verziju ovog popularnog enginea. Autori su zavrnuli rukave i upregnuli Epicov „motor” na pravi način, pa Rock of Ages II izgleda sjajno, umiveno i moderno (izuzev retro površine svake staze koja ima „kariranu” teksturu, što je detalj „dignut” iz pomenutog Trailblazera), a i optimizacija je na veoma visokom nivou. Zaštitni znak je i dalje apsurdni pajtonovski humor, koji se najlakše primećuje u animiranim sekvencama između bitaka, a koje su očigledno inspirisane ranim radovima Terija Gilijama. Da je gospodin Gilijam bio glavni estetski uzor, jasno je već i na prvi pogled, jer je čak i logotip igre direktan odraz njegovih dela. Od mana tehničke vrste jedino vredi pomenuti nedostatak instant replay funkcije, kao i pojedine probleme sa AI rutinom, koji neretko dovode do toga da se kompjuterski vođeni protivnik zaglavi u nekoj terenskoj prepreci gde ostaje ukopan do kraja bitke, što u suštini nije ništa drugo nego unapred dobijena partija. Ipak, Čileanci ne spavaju na lovorikama, već marljivo plasiraju zakrpe koje se izbacuju gotovo na dnevnoj bazi.

Novo „rokanje” je pun pogodak za ACE Team i Atlus, generator iščašenog humora i urnebesne zabave za jednog ili više igrača, sve to po zaista skromnoj ceni od petnaestak evra, što je ponuda koja se ne odbija. Opsežna story kampanja držaće vas pred ekranom dovoljno dugo da se prijatelji i rodbina zabrinu za vaše mentalno zdravlje, a ukoliko vam ni to nije dovoljno, tvorci su igri produžili „radni vek” uvođenjem respektabilnog broja modova, među kojima se nađe za svakog po nešto, bilo da je reč o PvP mečevima u online, odnosno lokalnoj split screen izvedbi ili prostoj trci sa vremenom i ponosnom upisivanju svog imena na globalnu tabelu rezultata. Nadamo se da eventualni treći deo Rock of Ages serijala neće ponovo rezultovati šestogodišnjim čekanjem, a do tada – um caruje, snaga klade valja!

Jan ČMELIK

 
Divinity: Original Sin II
NBA 2K18
XCOM 2: War of the Chosen
Destiny 2
Agents of Mayhem
F1 2017
Pro Evolution Soccer 2018
Atomega
SteamWorld Dig 2
Rock of Ages II: Bigger & Boulder
Šta mislite o ovom tekstu?
Uncharted: The Lost Legacy
Dishonored: Death of the Outsider
Life is Strange: Before the Storm
Absolver
Tyranny: Bastard’s Wound
Tooth and Tail
Sonic Mania
Samurai Riot
Beat the Game
Stellaris: Synthetic Dawn Story Pack
Resident Evil: Revelations

Platforma:
PC, PlayStation 4, Xbox One
Potrebno:
dual core procesor na 2 GHz, GeForce GTX 560, 4 GB RAM
Poželjno:
quad core procesor na 4 GHz, GeForce GTX 760, 8 GB RAM
Veličina:
4,4 GB
Adresa:
www .rockofages2 .com

85
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera