PHONE ZONE<>
102017<><>

(Huawei) Honor 9

Svetlucavi istočnjak

Letnji period se za Huawei pokazao kao više nego uspešan jer je kineski gigant po prvi put pretekao Apple i izborio se za drugo mesto na listi proizvođača po broju prodatih telefona. Treba uzeti u obzir da je Apple tek u septembru predstavio novu generaciju iPhone modela, te će Huawei imati dosta problema da tu poziciju zadrži preko jeseni i početka zime, kada na američkom tržištu tradicionalno biva prodato najviše novih uređaja. Ipak, očigledno je da Amerika zapravo više ne igra toliku ulogu u ukupnom procentu prodatih telefona kao ranije, jer dobar deo uređaja iz Huawei ponude tamo uopšte nije ni dostupan – konstantni rast prodatih uređaja Huawei može da zahvali globalnom tržištu, pre svega, Evropi i Aziji.

Honor 9, nova perjanica među uređajima namenjenim onima koji žele da izvuku maksimum za uloženi novac, nedavno se pojavio i na našem tržištu, a interesantno je to što će, po svemu sudeći, biti dostupan isključivo u Evropi i Aziji. Na prvi pogled, odluka da se Honor brend izdvoji od Huaweia nas je začudila jer ekonomski nema previše smisla – nauka i praksa kažu da je daleko isplativije i jednostavnije graditi jedan brend koji će svima biti prepoznatljiv, nego ulagati u promovisanje više njih. Međutim, ovo se pokazalo kao dobar potez jer pri pominjanju Honor telefona korisnici tačno znaju šta mogu da očekuju: uređaj sa puno mogućnosti, a opet daleko prihvatljivije cene od onih uređaja koji su po specifikacijama slični konkurencijskim modelima.

Nasuprot trendu korišćenja legura metala u izradi kućišta telefona, Honor 9 dolazi u vizuelno veoma primamljivoj izvedbi koja podrazumeva korišćenje stakla za kompletno oblaganje uređaja. Pored teget modela koji imamo na testu, telefon je dostupan i u tamno sivom izdanju, a oba karakterišu leđa izrađena od Gorilla Glass 3 višeslojnog zakrivljenog stakla, koje stvara veoma zanimljive efekte prelamanja svetlosti. Različiti uglovi pod kojima svetlo pada na telefon čine da na momenat jednobojna leđa dobiju sjaj i preliv koji će svakako privući pažnju. Ram telefona jeste izrađen od metala, ali je iste boje kao i ostatak telefona, pa, iako svetlucavi efekti privlače pažnju, sve je i previše teget i nedostaju detalji koji bi razbili plavetnilo. Iako staklo i zaobljene ivice teoretski ne obećavaju puno, telefon veoma dobro leži u ruci i ni u jednom momentu nismo osetili nesigurnost i bojazan da će iskliznuti iz prstiju, za šta je „cena” brzo musavljenje stakla. Dakle, kao i u slučaju ovogodišnjih Samsung flegšipa, ukoliko želite da zadržite svetlucavost, često brisanje ekrana vam ne gine...

Klasični 3,5 mm izlaz za slušalice je, na opštu radost, prisutan i smešten pored USB tip C konektora za punjenje na donjoj strani telefona, što se možda nekima neće dopasti, ali je i dalje bolje nego korišćenje raznoraznih adaptera kako bi se dobio zvuk na žičnim slušalicama. Kao i na većini modernih telefona, tu je mogućnost rada sa dve kartice, ali drugo SIM ležište je ujedno predviđeno za microSD memorijska proširenja tj. nema mogućnosti da koristite dve kartice i više memorije u isto vreme. Kao i na ranijim modelima, Honor 9 koristi ekran baziran na LTPS IPS tehnologiji, a veličina je pomalo nestandardnih 5,15” uz Full HD rezoluciju. Sa osvetljenjem od preko 500 nita, ekran veoma dobro podnosi korišćenje na dnevnom svetlu, čak i po sunčanom vremenu, a krase ga veoma dobar kolorit i kontrast. Jedino je dubina crne nešto manja, jer, očekivano za IPS panel, nije moguće dobiti savršenu crnu i ujedno zadržati visok nivo osvetljenja kakvi su mogući na ekranima AMOLED tipa. Home taster je smešten ispod ekrana i kapacitivnog je tipa bez fizičkog hoda, a ujedno ima ulogu čitača otiska prsta, koji se pokazao pouzdanim i brzim u radu. Brzina je svakako veoma važna stavka kada je rad mobilnog telefona u pitanju, a Huawei ovde nije nimalo zakidao, te Honor 9 pokreće moderni Kirin 960 SoC, koji je razvio sam Huawei, koji se sastoji od osmojezgarnog procesora u 4+4 konfiguraciji (četiri brža Cortex A73 jezgra i četiri štedljivija A53). Veoma brz procesor ispraćen je sa čak šest gigabajta RAM i solidnim Mali-G71 osmojegarnim grafičkim čipom, koji bi u teoriji trebalo da garantuju zavidan nivo performansi. Očekivano, najnoviji hardver je ispraćen svežim softverom, te se ispod EMUI 5.1 intefeja krije Android 7.0. Sam interfejs podrazumeva odsustvo fioke za aplikacije i smeštanje ikonica na više početnih ekrana, poput iOS operativnog sistema, dok je ostatak, osim šminke i zgodnije rešene fioke za notifikacije, manje-više bez drastičnih izmena. Osim Phone Manager aplikacije, koja prestavlja antivirus skener i alatku za čišćenje memorije i suvišnih fajlova, kao i Swift tastature, nepotrebnih aplikacija na telefonu nema. Kada se odbije prostor koji zauzima operativni sistem, korisniku je od 64 gigabajta dostupno oko 46 gigabajta skladišnog prostora.

U realnom radu telefon radi u skladu sa našim očekivanjima, tj. brzo. Bilo da su u pitanju složene internet strane, 3D igre ili rad sa više aplikacija u isto vreme, Honor 9 sve odrađuje savršeno glatko i za vreme testiranja nismo imali nikakvih usporenja niti blokadi u radu, osim nešto većeg zagrevanja posle dužeg igranja igara. Baterija kapaciteta 3200 mAh izdržava oko 8,5 sati korišćenja, te traje od jutra do mraka uz intenzivno korišćenje. U skladu sa trendom, Honor 9 ima kameru sa dva sočiva, 20 MPix crno-belim i kolornim rezolucije 12 MPix, čije se vrednosti kombinuju zarad dobijanja kvalitetnije slike. Po dnevnom svetlu rezultati su veoma dobri, slika je detaljna i punih boja, ali nedostaje optička stabilizacija slike, što daje nešto lošije rezultate kada je snimanje video-materijala u pitanju. Po mraku ISO osetljivost skače u nebo i, iako se predmet fotografije vidi, šum je previše izražen za naš ukus. Sama aplikacija za fotografisanje je zaista sjajno urađena. Ima pregršt mogućnosti, od podešavanja nivoa osetljivosti, ekspozicije, preko nivoa blende, do tipa autofokusa. Zvučni segment uređaja reklamiran je kao čudo tehnike namenjeno 3D sound audiofilima, ali se to sve zapravo odnosi na Huaweijevu varijaciju na dobijanje 3D zvuka i efekata prostornosti. Klasičan audio bez efekata je pristojnog kvaliteta, ali izlazu nedostaje snaga, te ne možemo da kažemo da po bilo čemu odudara od konkurencije. Gledano kao celina, Huawei je i sa Honor 9 modelom uspeo da napravi izuzetno dobar i zaokružen proizvod primamljivog dizajna, odlične brzine, a činjenica da sa cenom od oko 400 evra košta gotovo duplo manje od najboljih modela konkurencije, sigurno će doprineti njegovoj popularnosti.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Samsung Galaxy Note 8
Nokia 8
Motorola Moto Z2 Play i Force
Sony Xperia XZ1
(Huawei) Honor 9
Šta mislite o ovom tekstu?
LG Q6
Tinycards by Duolingo
On Second Thought SMS
Control Center IOS 11
Fluenty
Reverse Dictionary
Pronounce
Do!
DreamLab
Tennis Fitness
Home Workouts – No Equipment
Life Hacks: Make Your Life Easier

Operativni sistem:
Android 7.0
Dimenzije:
147,3 × 70,9 × 7,5 mm / 155 g
Ostalo:
HiSilicon Kirin 960 čipset (4x ARM Cortex A73/2,4 GHz + 4x ARM Cortex A53/1,8 GHz CPU + Mali-G71 MP8 GPU), 5,15” IPS (1920 × 1080, 428 ppi), 6 GB RAM, 64 GB interne memorije, FM Radio, 4G/LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, NFC, IR daljinski, A-GPS, USB-C (host podrška), 3,5-mm audio konektor, senzor otiska prsta, 20 MPx AF dual-tone LED primarna kamera, 8 Mpix LED prednja kamera, Li-jon baterija 3200 mAh
Performanse:
AnTuTu: 144248, Geekbench: 1832 (Sigle-Core), 6420 (Multi-Core)
Proizvođač:
Huawei
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera