PHONE ZONE<>
102017<><>

LG Q6

Lepotan za plići džep

Posle traljavo sprovedenog eksperimenta sa modularnim dizajnom modela G5, LG se ove godine vratio u mejnstrim vode i ponudio klasičan pametni telefon koji je publika primila mnogo srdačnije u odnosu na prethodnika. Ohrabreni pozitivnim kritikama modela G6, Koreanci su predstavili „mini” varijantu u srednjoj klasi, „pljunutu” kopiju velikog brata po više nego dvostruko nižoj ceni. Zarad uštede žrtvovane su performanse i neke druge napredne funkcije, ali i pored takvih kompromisa, Q6 sa puno optimizma gleda u budućnost.

LG Q6 je uži i niži, ali i nešto deblji od G6-ice i zato udobno leži na dlanu i lakše se koristi jednom rukom (u pitanju je jedan od najkompaktnijih telefona sa ekranom dijagonale 5,5 inča). Kućište je napravljeno od ojačane legure aluminijuma (serija 7000, koju uglavnom viđamo na skupljim uređajima), a na metalnu šasiju sa prednje strane naslonjen je ekran sa Gorilla Glass 3 zaštitom, doduše bez „2,5D” zakrivljenja na ivicama. Staklo koje prekriva zadnju stranu modela G6 ovde je zamenjeno sjajnom plastikom koja je pravi magnet za otiske prstiju i koja je veoma osetljiva na grebanje (ako telefon nosite u torbici ili džepu pored ključeva, svakako nabavite futrolu). Pored Gorilla stakla i tvrdog aluminijuma, i sama konstrukcija telefona je takva da će on lako odoleti izazovima svakodnevnog korišćenja (pritiskanje, savijanje i uvrtanje), a neće „poginuti” ni ako ga slučajno ispustite na beton (obezbeđena je kompatibilnost MIL-STD-810G standardom američke vojske). Primerak koji smo testirali nismo baš gulili po asfaltu, ali vrhunski kvalitet izrade i garancija proizvođača na kvalitet materijala zaista zvuče uverljivo.

Telefon se isporučuje u tri varijante koje se razlikuju po količini radne i interne memorije: Q6a (2 GB / 16 GB), Q6 Plus (4 GB / 64 GB) i standardni Q6 (3 GB / 32 GB), koji smo i testirali. Fabrički je instaliran Nougat v7.1.1 sa sigurnosnim ispravkama s početka jula, a proizvođač jemči i ažuriranje na Oreo. Korisničko okruženje je identično onom kod modela G6, što podrazumeva interfejs sa ili bez fioke za aplikacije, minimum (ne)potrebnih aplikacija i lepo dizajniran i animiran grafički interfejs. Veći broj aplikacija može da radi simultano na simetrično ili asimetrično podeljenom ekranu (npr. gledate Youtube dok prelistavate forum „Sveta kompjutera”). Nedostatak čitača otiska prsta svakako nije mali propust, dok mogućnost otključavanja telefona skeniranjem kontura lica nije opcija kojoj se naročito radujemo (mogućnost da vam neko, ako ne koristite spori „Advanced Face Recognition” režim, otključa telefon skeniranjem fotografije ne zvuči veselo). Minus pišemo i na konto nedostatka signalne LED lampice za propuštene poruke i pozive, a lepo bi bilo i da je micro USB zamenjen Type-C portom.

Sve opcije za povezivanje su na broju, s tim da je izostala podrška za brzi Wi-Fi na pet gigaherca, dok GPS modul nije naročito brz (ali jeste precizan i pouzdan). Kvalitet zvuka u slušalici je odličan, mikrofon takođe, a jedino se u handsfree režimu primećuje slabi eho. Zvučnik je jasan i glasan, ali je postavljen sa zadnje strane kućišta, što je daleko od idealne pozicije za gledanje filmova. Ekran sa tankim rubom (FullVision) uključuje IPS panel proporcija 18:9 (kao kod G6) sa veoma uverljivom crnom bojom, koja obezbeđuje kontrast na nivou AMOLED ekrana. Sa reprodukcijom boja i čitljivošću na dnevnom svetlu takođe neće biti problema, dok je za čitanje bez naprezanja predviđeno čak četiri comfort režima sa filterima plavog svetla, uključujući i monohromatski prikaz. Senzor osvetljenja reaguje brzo i precizno, pa automatsko štelovanje osvetljenosti radi besprekorno.

Za razliku od skupljeg rođaka, Q6 nema dvostruku kameru, već samo jedan senzor površine 1/3” (veličina piksela je 1,12 µm) sa otvorom blende f/2,2 i rezolucijom od 13 megapiksela. Prednja kamera ima senzor od 1/5” i rezoluciju od pet megapiksela. Glavna kamera obezbeđuje odličnu oštrinu u centru, ali se ona vidno smanjuje prema perifernim delovima slike – rezultati će biti bolji ako se fotografije snimaju u nekoj od rezolucija sa razmerom slike 4:3 (takve fotografije bolje izgledaju u štampi). Još jedna boljka kamere je usporen rad u mračnom ambijentu, zbog čega će vam za oštar snimak biti potrebna ruka iskusnog neurohirurga. Kvalitet video-zapisa je sasvim pristojan, uz iznenađujuće efikasnu opciju za softversku stabilizaciju. Prednja kamera ima i širokougaoni režim u kome kamera zahvata ugao od 100 stepeni, što će vam pomoći da smestite više nasmejanih lica u kadar. Kvalitetom prednje kamere smo pomalo razočarani, jer se često javlja problem sa pikselizacijom, gubitkom boja i oštrine (ruku na srce, postoje jeftiniji telefoni sa boljom kamerom za „selfije”).

Sa softverske strane, sve funkcioniše kako treba, a kao naročito koristan izdvaja se režim podeljenog ekrana, koji omogućuje simultano snimanje i pregledanje snimljenih fotografija radi boljeg uklapanja (praktična opcija za kolažne i panoramske slike).

Najosetljivije pitanje u vezi sa Q6-icom odnosi se na performanse. Koliko god da su nam Snapdragon platforme iz serije 4xx drage zbog svoje robusnosti i štedljivosti, činjenica je da Snapdragon 435 nudi tek jednu trećinu procesorske snage kojom raspolaže G6. Ovaj zaostatak nije uočljiv tokom uobičajenih operacija, kao što su otvaranje i zatvaranje aplikacija, prebacivanje između aplikacija u multitaskingu, navigacije kroz menije i skrolovanje ekrana. Međutim, kompleksnije aplikacije, grafički opterećene veb lokacije (naročito one sa HTML5 sadržajima), zahtevnije igre i grafičke aplikacije iziskivaće više vremena za pokretanje, a i radne performanse će biti vidno slabije (npr. Asphalt 8 će raditi glatko samo na najnižem stepenu kvaliteta). Više razloga za zadovoljstvo imali bismo da su performanse bar za 30 odsto bolje, što bi se verovatno postiglo nekim novijim Snapdragonom serije 6xx (625, na primer), tim pre što njihov izbor ne bi imao značajniji uticaj na krajnju cenu. Pri većem opterećenju ne dolazi do značajnijeg zagrevanja ni degradacije performansi, a za određeno poboljšanje efikasnosti grafičkog čipa u igrama može da posluži režim Game Battery Saver, koji snižava rezoluciju ekrana i tako štedi bateriju. Autonomija je standardna za ovaj tip uređaja, uz zanimljivu činjenicu da je potrošnja energije u stanju mirovanja veća, a pod opterećenjem manja od očekivane (u poređenju sa sličnim modelima).

Neodoljiva estetika kućišta, vrhunski kvalitet izrade i fenomenalan ekran sa tankim rubom su, po našem mišljenju, sasvim dovoljni razlozi da LG Q6 ozbiljno konkuriše za ulogu glavnog telefona umereno zahtevnog korisnika. S druge strane, kada se popišu svi kompromisi (procesor, kamere, čitač otiska prsta, signalne lampice, USB Type-C...), preovladava utisak da je LG ovom prilikom ipak više „ošišao” performanse nego cenu, ne ostavivši mnogo prostora za borbu sa uređajima koji za sličan novac nude više.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Samsung Galaxy Note 8
Nokia 8
Motorola Moto Z2 Play i Force
Sony Xperia XZ1
(Huawei) Honor 9
LG Q6
Šta mislite o ovom tekstu?
Tinycards by Duolingo
On Second Thought SMS
Control Center IOS 11
Fluenty
Reverse Dictionary
Pronounce
Do!
DreamLab
Tennis Fitness
Home Workouts – No Equipment
Life Hacks: Make Your Life Easier

Operativni sistem:
Android 7.1.1
Dimenzije:
142,5 × 69,3 × 8,1 mm / 149 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 435 (Octa-core, 8x1,4 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 505 GPU), 5,4” IPS LCD (1080 × 2160, 442 ppi), 2/3/4 GB RAM, 15/32/64 GB interne memorije, microSD do 256 GB, Bluetooth v4.2 A2DP/LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot/Direct, GSM/HSPA/LTE, micro USB 2.0, USB On-The-Go, 13 MP f/2,2, 1080p@30 fps / 5 MP 1080p f/2,2, nano-SIM, kompatibilan sa MIL-STD-810G, Li-Ion baterija 3300 mAh
Performanse:
AnTuTu: 43627; Geekbench: 644 (Single-Core), 2098 (Multi-Core)
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera