TEST DRIVE<>
102017<><>

TP-Link Talon AD7200

Brzina kratkog daha

Gledamo kroz prozor klinca iz obližnje škole kako otvara čokoladu. Kao da je u pitanju neka koju još nije probao. Laganim pokretima skida omot, trudeći se da ne bude previše brzoplet i da uživa u otvaranju. Kad ju je konačno otvorio, oči mu zasjale. Nakon prvog zalogaja, napravio je kez od uveta do uveta i nastavio dalje...

Shvatamo da smo upravo i mi to isto uradili otvarajući kutiju najnovije uzdanice iz TP Linka. U pitanju je prvi ruter po 802.11ad standardu, koji smo željno iščekivali još od januara 2016. godine, kada je standard najavljen, i sada nam je konačno pao šaka. U masivnoj kutiji nas je sačekao uređaj koji nas je iz stanja euforije vratio u déja vu. Ruter je izgledom identičan modelu Archer C5400 (SK 5/2017). Smatramo da prvi ruter dostupan na tržištu po najnovijem standardu zaslužuje novo kućište.

Standard 802.11ad je još 2009. godine najavila Wireless Gigabit Alliance (WiGig). Prešao je dug put do realizacije i prvog uređaja na tržištu. (U međuvremenu je razvoj od WiGig-a preuzela Wi-Fi alijansa.) Po specifikaciji, uređaji po 802.11ad standardu zadržavaju kompatibilnost sa prethodnim standardima, što znači da će raditi bez problema sa uređajima na 2,4 i pet gigaherca. Novost je treći frekventni opseg na čak 60 gigaherca (tzv. milimetarski V-Band), koji omogućuje transfer brzinom do sedam gigabita u sekundi, što je, recimo, 11 puta više od 802.11n standarda. Signal na ovako visokoj frekvenciji ima slabiju mogućnost prolaska kroz zidove i uopšte slabiji domet, tako da se u tom slučaju koristi više puta pominjana beamforming tehnologija, pomoću koje se signal koncentriše ka povezanom uređaju, ali se frekvencija po potrebi smanjuje na niži opseg. Možemo iz ovoga da zaključimo da su uređaji po ovom standardu sposobni za über brzine prenosa podataka, ali na kratke staze. Za domet su zaduženi sporiji frekventni opsezi.

Vraćamo se Talonu. Nakon početnog efekta „već viđenog”, skoncentrisali smo se na crnu kutiju koja, iako već poznata, krije u sebi ipak veliki napredak u tehnologiji. Naime, Talon AD7200 koristi identično kućište već pominjanog Archer C5400 rutera, sa sve osam antena po obodima koje uspravljene podsećaju na pomenuti monolit. Isto kao i na C5400, AD7200 se može koristiti i sa sklopljenim antenama zarad kompaktnosti, ali na uštrb dometa i kvaliteta signala. U okviru ovih osam fizičkih antena kriju se čak 32 antene neophodne za transfer na 60 gigaherca. Pored spoljnih antena, postoji još jedna u samom uređaju. Svi otvori za ventilaciju su tu, kao i skup LE dioda na levoj strani. Tasteri na desnoj su zadržani, što se pokazalo kao praktično rešenje. Da se podsetimo, u pitanju su LED on/off, WPS i Wi-Fi on/off. Sa zadnje strane vidimo promenu u vidu dva USB 3.0 slota, u odnosu na C5400 gde je jedan bio 2.0. Takođe, tu su četiri LAN i jedan WAN port, i svi su gigabitni. Možemo reći da je TP-Link na ovom uređaju „odvio slavine do kraja”.

Ruter u oznaci nosi brojku 7200, što sugeriše na zbirnu brzinu sva tri benda, s obzirom da je protok na 2,4 gigaherca 800 Mbit/s, na pet gigaherca do 1733 Mbit/s, dok je na 60 gigaherca protok čak 4600 Mbit/s, što je osetno manje od maksimalne prema specifikaciji za 802.11ad standard (7 Gbit/s). I pored toga, Talon je sposoban za ozbiljne protoke podataka bežičnom vezom. Prema tvrdnji proizvođača, uređaj povezan na Talon preko opsega na 60 gigaherca može da prebaci fajl od jednog gigabajta za samo tri sekunde. Brzo, zaista brzo. Napomenućemo da, usled nedostatka odgovarajućih (klijentskih) kartica i adaptera, mi nismo mogli da testiramo mogućnosti ovako brzih razmena podataka. Koliko god domet na 2,4 i pet gigaherca bio veliki, na 60 gigaherca se vrlo lako može završiti sa prvim zidom, tj. na najbržem opsegu će upotrebljiv signal vrlo verovatno biti samo u istoj prostoriji, odnosno sa što manje prepreka između povezanih uređaja.

TP-Link je Talon natrpao skoro svim dostupnim tehnologijama. Pominjana MU-MIMO tehnologija u verziji 2.0 zadužena je da se u svakom trenutku opslužuju tri uređaja. Na ovaj način se smanjuju kašnjenja i povećava protok. Da se podsetimo, na C5400 su mogla četiri. Dinamička Wi-Fi pokrivenost se odnosi na frekventni opseg od 60 gigaherca, gde će se povećati brzina, a smanjiti smetnje, dok će se pritom starati za stabilnost nižih frekventnih opsega. Beamforming je, kao što znamo, koncentrisanje signala ka povezanom uređaju. U specifikaciji primećujemo da nema Smart Connect funkcije, što je možda i jedini (ali ipak ozbiljan) nedostatak Talona. Iz tog razloga će se prijavljivati sa tri zasebna SSID-a i potrebno je ručno odabrati na koji bend ćemo povezati određeni uređaj. U praksi, ako imamo prenosni uređaj koji može da radi na 60 gigaherca i povezani smo sa ruterom na taj opseg, uživaćemo u brzom prenosu. Ali ako se udaljimo dovoljno od rutera, signal slabi i opet je potrebno da se ručno povežemo na neki niži opseg. TP-Link je najavio dodavanje Smart Connect funkcije u nekoj budućoj nadogradnji firmvera.

„Pod haubom” je i ovaj put ozbiljna i proverena hardverska snaga, koju sačinjavaju dvojezgarni CPU na 1,4 gigaherca sa 512 megabajta RAM-a i 256 megabajta ROM-a, i vidimo da je, u odnosu na upoređivani model, memorija duplirana. Kao i kod C5400, i ovde su prisutni posebni koprocesori za svaki frekventni opseg. Hlađenje je dobro rešeno, sa dosta sitnih otvora za ventilaciju. Za vreme provedeno kod nas, Talon je bio tek neznatno mlak.

Upravljanje ovim ruterom je moguće preko Tether aplikacije dostupne za Android i iOS uređaje. O ovoj aplikaciji smo više puta pisali. Naravno, najlakši pristup opcijama je putem veb GUI-a. Verzija GUI-a je ona koju smo nalazili kod „jačih” modela koji nam dolaze od ovog proizvođača. Tu je osnovna podela na Quick Setup, Basic i Advanced. Setovi opcija su značajno različiti između osnovne i napredne podele, gde je osnovna namenjena manje naprednim korisnicima. U okviru nje su dostupna samo najosnovnija podešavanja, kao što je dodela lozinki za svaki SSID, pravljenje mreže za goste, podešavanje USB-a i roditeljska kontrola. Napredni set opcija ima sve ovo u širem obliku i sa mnogo više parametara, plus QoS, NAT Forwarding, VPN Server, podešavanja u vezi sigurnosti i sistemska podešavanja, kao i praćenje raznih statističkih parametara.

Talon je krajnje zanimljiv i ozbiljan uređaj, čiji će se pun potencijal videti tek kad se pojave WiFi kartice i adapteri po 802.11ad standardu. Frekventni opseg na 60 gigaherca jednostavno nije vidljiv na uređajima koji za to nemaju podršku. Iz tog razloga smatramo da je kupovina ovog uređaja sada možda malo preuranjena, tim pre što ovaj Talon ima lepu cenu.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Radeon RX Vega 56
Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming
LC-Power Gaming 991B Lighthouse
Kingston KC1000 480GB M.2 NVMe SSD
WD Green i Blue SSD-ovi
Ugreen US192 Bluetooth Adapter
Aorus ATC700
Dell S2218M i S2718H InfinityEdge
Asus VivoBook Max (X541NA-G0134)
Logitech Craft Advanced Keyboard
Benq MH534
Kingston MobileLite Duo 3C Reader
Sony VPL-PHZ10
Epson WorkForce DS-310
Aruba IAP-207
TP-Link Talon AD7200
Šta mislite o ovom tekstu?
TP-Link Archer T4UH

Osnovno:
IEEE 802.11ad 60 GHz 4600 Mbit/s + IEEE 802.11ac/n/a 5 GHz 1733 Mbit/s + IEEE 802.11b/g/n 2,4 GHz 800 Mbit/s
Spoljašnjost:

10/100/1000 Mbit/s WAN, 4 × 10/100/1000 Mbit/s LAN; 2 × USB 3.0; tasteri WPS/Reset, Wireless On/Off, Power On/Off, LED on/off; 8 high-performance antena
Funkcije:
Enable/Disable Wireless Radio, WMM, QoS, Wireless Statistics, 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK encryption, Bandwidth Control, Dynamic IP/Static IP, PPPoE, PPTP/L2TP (Dual Access), Access Control, Local Management, Remote Management, Server, Client, DHCP Client List, Address Reservation, Virtual Server, Port Triggering, UPnP, DMZ, DynDNS, NO-IP, Parental Control, Local Management Control, Host List, Access Schedule, Rule Management, Supports IPv4 and IPv6, Support Samba(Storage) FTP Server Media Server Printer Server, OpenVPN
Dimenzije:
230 × 230 × 43 mm
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera