TEST RUN<>
102017<><>

Ashampoo Music Studio 7

Razvodnjenost kao vrlina

Šta su nam to ovog puta spremili iz kuhinje nemačkog softverskog studija Ashampoo? Da li je u pitanju neka nova „rezalica”, „obrađivač” zvuka ili „štampalica” za sve i svakog? Verovali ili ne, Music Studio je sve od navedenog i veoma nam je teško da ga žanrovski odredimo.

Glavni meni je natrpan opcijama, bolje reći prečicama do programskih modula koji ujedno predstavljaju i poslove koji pod skutima programa mogu da se obave. Možda ćemo skakati sa teme na temu, ali idemo redom kojim su nam mogućnosti privlačile pažnju.

Među prvim mogućnostima za oko nam je zapala sekcija Mix Tape. Reč je o alatki za izradu muzičkih kompilacija sastavljenih iz proizvoljnog broja numera. Osim što možete da ih učitavate pojedinačno ili „na gomili” iz nekog direktorijuma, možete i ručno da im menjate redosled, kao i da pozovete ugrađenu Shuffle funkciju. Dužina trajanja crossfade efekta podešava se preko naročite skale, a tu je i aktiviranje Fade In/Out efekta. Program na ulazu vidi odabrane formate zapisa, među kojima su: MP3, FLAC, APE, WMA, OGG, WAV, OPUS i AAC. Četa mala, ali odabrana! Bez obzira na to šta se našlo na ulazu, Music Studio na izlazu materijal može da „pretaba” u bilo koji od pomenutih formata ili da ga prilagodi korišćenju na Windows Phone, Android ili iOS mobilnim uređajima. Dozvoljeno je da tweakujete i sample/bitrate i da na kraju kreaciju snimite u direktorijum po želji.

Pandan sekciji Mix Tape je DJ Mix Tape, koja donosi identičan set koraka, ali i jedan mali twist. Naime, program iščitava tempo svake učitane pesme, računa srednju vrednost i potom prilagođava brzinu reprodukcije svake numere toj srednjoj vrednosti.

Music Studio sadrži i mogućnost ripovanja audio-CD-ova. Informacije o pesmama automatski se „povlače” sa interneta, mada je ostavljena i opcija njihovog ručnog unosa. Nakon što izaberete pesme koje želite da „iščupate” sa CD-a i editujete tekstualno zaglavlje, sledi odabir brzine čitanja podataka, te podešavanje izlaznog formata koje se vrši na identičan način kao u slučaju Mix Tape sekcije. Direktno iz programa, ripovan ili bilo koji drugi muzički materijal može da se nareže na optički medijum, a možete da birate da li će to da bude obična MP3/WMA kompilacija, audio-disk ili ćete da se upustite u kopiranje audio-CD-a.

Mesta se našlo i za alatku za ekstrahovanje audio-zapisa iz video-datoteka, mada nam se njeno ustrojstvo nije svidelo. Umesto da sve bude automatizovano, proces je zakomplikovan davanjem previše manevarskog prostora. Audio-komponenta ne mora da se „čupa” u celosti, već je dozvoljeno odsecanje neželjenih delova, ubacivanje „tišine”, te apliciranje Fade In/Out efekta. Do zvuka možete da dođete i snimanjem, koje može da se obavi preko mikrofona ili u „snimi sve što čuješ” stilu. Na taj način može da se „pokupi” zvuk sa nekog YouTube klipa, iz video-igre, filma koji se reprodukuje u multimedijalnom plejeru i tome slično. Iznenadilo nas je što se u moru opcija našla i ona za izradu plej-listi, pa tako kad „razbacate” materijal po radnoj formi, pruža vam se mogućnost izrade kontrolnog fajla u M3U, M3U8, PLS, WPL, XSPF i CUE formatu.

Na početku smo pomenuli štampanje i nismo se šalili. Music Studio na jednostavan način nudi kreiranje omota za CD-ove. Podjednako dobro se snalazi sa tankim i običnim kutijama, kao i sa nalepnicama za same diskove. Potreban materijal može da se skine automatski sa interneta, slike možete da učitavate i sa hard-diska, a tu su i opcije za rad sa tekstom, tabelama, odnosno unapred pripremljenim grafičkim temama. Mana ovog dela programa jeste što je sve krajnje pojednostavljeno i kao da je napravljeno za korišćenje u nuždi. Ruku na srce, uz malo strpljenja i umeća stvorićete sasvim solidne kreacije, pogotovo ako ne baratate baš najbolje Corelom ili Photoshopom, koji će vam dati daleko više mogućnosti na ovom polju.

Ako će napredni korisnici smatrati da je izrada omota gubljenje vremena i prostora, šta tek možemo da kažemo za ugrađeni organizer? On služi samo za dve stvari: da učitane numere premesti u neki drugi folder na hard-disku ili da kreira novi set datoteka sa drugim nazivima. Pa zar za to ne služi običan fajl-menadžer?

Za kraj opisa ostavili smo obradne alatke koje se kriju iza sekcije Modify. Zvezda večeri je Music Editor, koji, osim seckanja, nudi nekoliko korisnih mogućnosti. Možete da aktivirate desetokanalni grafički ekvilajzer, da promenite tempo i brzinu reprodukcije, da ubacite „tišinu” i potom sve snimite na hard-disk u jednom od podržanih formata. Numere mogu i da se segmentiraju korišćenjem automatske rutine za tu namenu. Na raspolaganju je i funkcija Normalize, editor tagova, te audio-konverter koji koristi izlaznu matricu koja se provlači kroz čitav program.

Music Studio daleko bolje zvuči na papiru nego u praksi. Sve je tako lepo upakovano i prezentovano da vam se čini da je autorski tim sa mnogo pažnje pristupio odabiru i realizaciji mogućnost. Ipak, kada krenete da koristite program, vrlo brzo shvatate da ste sve to mogli da obavite daleko jednostavnije i brže iz alternativnih, pojedinačnih rešenja koja pritom nude daleko više manevarskog prostora. Music Studio je zato kao bogom dan za početnike kojima je najbitnije to da se sve nalazi na jednom mestu i da za korišćenje ne zahteva diplomu nuklearnog fizičara. Sa te strane Ashampoov proizvod ispunjava sve uslove i njegovoj univerzalnosti nema šta da se zameri. Iskoristite probni period od deset dana da sami donesete zaključak vredi li cela frka vašeg novca ili ne.

Vladimir PISODOROV

 
NASA’s Eyes 5.4
Camtasia Video Editor 9.0
Ashampoo Music Studio 7
Šta mislite o ovom tekstu?
PassMark MonitorTest 3.2
VideoInspector 2.12
Spriter 11
FreeVimager 7.0
StaxRip 1.6
GOM Cam
Resonic Player 0.8.9b
Novabench 4.0.1
DiskMax 6.01
ExtractNow 4.8.3
Bandicut 2.8
UninstallView 1.13
69 Photoshop Actions 9
Clipdiary 5.1
FxSound Enhancer 13
Elementor 1.7.3
Greater Than Gatsby
MeterWeather 1.75
WriteYours 0.15 Beta 5
Noisli 1.0.10

Tip:
obrada muzike
Potrebno:
Windows
Veličina:
123,1 MB
Cena:
40 dolara, proba 10 dana
Adresa:
goo .gl /CmPYVV
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera