TEST RUN<>
102017<><>

Spriter 11

Što je brzo, nije kuso

Uvek nas obraduju programi za animaciju primenljivu u game developmentu. Jedan od njih je Spriter, program za 2D animaciju. Mnogi autori igara su već bili u prilici da ga primene i, kako čujemo, vrlo su zadovoljni, pa smo odlučili da ga predstavimo i vama.

Program je relativno mali i lagan za softver ovog tipa, i veoma lako se „pušta” u rad. Interfejs je iznenađujuće neopterećen, ali „ispod svake Mire sto đavola vire”. U toku procesa animacije mnoga prilagođavanja i dodatne opcije se mogu otkriti samo klikom na animaciju, lejer, frejm i slično. Tih opcija nema ni u jednom padajućem meniju ili toolbaru.

Prostor za manipulisanje nacrtanim junakom, naravno, zauzima centralno mesto na ekranu, dok su sa leve strane lejeri sa delovima vaše trenutne animacije. Možete imati uvid u Z-order, što znači da su svi lejeri jedan ispod drugog, što ih čini preglednim i daje uvid u to kako su poređani. Ako stvarno želite da vidite do detalja međuzavisnost i povezanost svih lejera, prebacićete se na Hierarchy koji prikazuje sve delove i način na koji su povezani sa kostima i međusobno.

Sa desne strane su nešto kompleksnije alatke. Tu možete videti biblioteku sa svim dostupnim fajlovima koje možete upotrebiti. Zatim, tu možete i da označavate pivot tačku svakom delu karaktera koji ćete formirati i gde možete vršiti zamenu jednih delova drugim, što će vam olakšati animaciju. Tu je i poseban widget koji daje uvid u sve animacije (nije neophodno da imate poseban fajl za svaku animaciju koju radite), kao i alatke za kloniranje, brisanje i dodavanje novih animacija.

U donjem delu se nalazi timeline koji na prvi pogled deluje skromno, jer prikazuje samo jedan lejer i to se ne menja, ma koliko lejera da dodajete na radnu površinu. Da izgled vara, uverićete se ako pokušate da proširite taj deo, jer su po defaultu lejeri skriveni.

Ono što će vam svaki zadovoljni korisnik Spritera reći jeste da je ovaj program neverovatno brz, a kad to kažemo ne mislimo na brz rendering (iako se eksportovanje odvija takođe brzo), već da od nule do gotove animacije možete stići veoma brzo. Spriter je brz jer ne služi za crtanje karaktera, već je neophodno da imate gotov lik, i to sve njegove delove, kao što su glava, telo, ruke, noge, a u zavisnosti od toga koliko je karakter kompleksan, možda i šake, stopala, ogrtač i slično. Te delove, naravno, možete sami nacrtati u nekom drugom programu ukoliko ste tome vični, ali ako niste, to vas ipak neće sprečiti da ipak izvedete animaciju. Možete se odlučiti da nađete neki besplatan lik online ili da, možda, kupite neki od art packova koji donose, ne samo karakter, već i neke pripremljene, a vrlo korisne efekte koje možete koristiti u animaciji.

Dodatno ubrzanje vašeg rada omogućava opcija automatskog animiranja. Da pojasnimo: ako na početnom frejmu postavite junaka u neku pozu ili veličinu, a na, recimo, 500. frejmu tom liku izmenite pozu, veličinu ili vidljivost (alpha), Spriter za vas određuje sve frejmove između prvog i 500. To se dešava odmah, bez dodavanja motion ili bilo kakvih Tweenova ili drugih komandi.

Kada dovedete svog junaka na radni prostor da biste mu omogućili pokrete, trebalo bi da mu dodate kostur koji će povezati delove tela i olakšati animaciju logičnim pokretima. Ovim procesom smo bili naročito zadovoljni, sve ide jednostavno i glatko: ’Alt’ i klik mišem su dovoljni za novu kost, a taster ’B’ za dodeljivanje koščice svakom delu tela. Evo, junak je spreman za hodanje, trčanje, skakanje ili bitku, što da ne.

Spriter dozvoljava import zvuka i to ne samo zvučnih efekata, već i glasa. U potonjem je vrlo zgodna opcija Papagaj koja služi za prilagođavanje mimike junaka dok „izgovara” reči. Formiranjem mape lika, svaki deo možete jednim klikom zameniti nekim drugim. Time vrlo brzo možete lik „presvući” ili mu zameniti oružje, dodati ili oduzeti nešto od opreme.

Ne, Spriter nije svemoguć, ima i nekih, uslovno rečeno, nedostataka. Recimo, može vam zasmetati što ništa ne možete da docrtate, ni jedan oblik ne možete svojeručno dodati. Nema nijedne alatke koja bi to omogućila. Ne možete ni običnu crtu da povučete, sve mora da bude funkcionalno importovano.

Međutim, ono što nam je najviše zasmetalo kod Spritera, jeste što je on besplatan, ali sa začkoljicom. U toj verziji je naravno moguće sklapati lik i animirati ga, čuvati i eksportovati animaciju u GIF, ali sve zabavne opcije nisu dostupne. Ukoliko stvarno želite da se dugoročno oslanjate na ovaj program, preporučujemo vam da se odlučite za Pro verziju kako bi vam bile dostupne sve opcije koje vam dodatno olakšavaju i ubrzavaju rad. Sa njom dolaze i neke dodatne opcije kao i art packovi – paketi materijala, kao što su neki gotovih protagonisti za buduće animacije ili igre, pozadina, delovi okruženja i slično. Sve ovo će dodatno ubrzati rad. Ipak, ono što smo morali da primetimo jeste da je ovaj program relativno jednostavan, sa samo jednom namenom i realno samo jednom sposobnošću: da gotove i pripremljene delove na brzinu oživi i animira. Ono što dobijete na kraju, ukoliko se bavite profesionalnim radom jeste opet poluproizvod i zahteva dalju obradu u nekim drugim programima.

Viđali smo video-igre koje su se pomogle Spriterom i priznajemo da nam se dovitljivost i kreativnost kreatora dopada. Spriter nam se, takođe, dopao i kao animator za početnike, jer svojom jednostavnošću lako uvodi u svet animacije i one koji tome nisu bili vični, ali ga nikako ne smemo staviti u isti koš sa onim programima koji se mogu pohvaliti sposobnošću da obave celokupan posao: od formiranja karaktera, okruženja, animiranja i uklapanja, do krajnjeg proizvoda u vidu, recimo, dugometražnog filma. Spriter je sa druge strane odličan kad su kratke animacije u pitanju i vrlo brzo možete da vidite rezultate.

Gordana RADOVIĆ

 
NASA’s Eyes 5.4
Camtasia Video Editor 9.0
Ashampoo Music Studio 7
PassMark MonitorTest 3.2
VideoInspector 2.12
Spriter 11
Šta mislite o ovom tekstu?
FreeVimager 7.0
StaxRip 1.6
GOM Cam
Resonic Player 0.8.9b
Novabench 4.0.1
DiskMax 6.01
ExtractNow 4.8.3
Bandicut 2.8
UninstallView 1.13
69 Photoshop Actions 9
Clipdiary 5.1
FxSound Enhancer 13
Elementor 1.7.3
Greater Than Gatsby
MeterWeather 1.75
WriteYours 0.15 Beta 5
Noisli 1.0.10

Tip:
2D animator
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
119 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
brashmonkey .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera