TEST RUN<>
102017<><>

FreeVimager 7.0

Retro pogledi

Iz kompanije koja se bavi softverom za video-nadzor stiže nam i jedan foto-editor. Baš zbog toga što se kreatori bave softverom za nadzor, hteli smo da vidimo kako su izveli softver za prikazivanje i editovanje fotografija. Priznajemo da nismo bili iznenađeni svedenošću i skromnošću, mada smo se zapitali da li je izlet u vesele devedesete, kada je interfejs u pitanju, nameran ili slučajan.

Pre svega, nacešćemo da je pripremanje programa za rad brzo i jednostavno, a da je EXE fajl „težak” manje od dva megabajta. Već po tome možemo da zaključimo da ovo neće biti softver zadivljujućih mogućnosti. Prvi susret sa interfejsom nas je vratio u doba Photoshopa 2.0. Znaćete o čemu pričamo samo ako ste dovoljno stari da se sećate kako je to izgledalo ili ako ste ljubitelj softverskih rariteta i antikvarnih izdanja. Ukoliko još uvek nismo uspeli da dočaramo, ukratko: interfejs je pregledan i lak za snalaženje, ali estetski ne predstavlja nikakvu atrakciju.

Kako je na sajtu kreatorskog tima FreeVimager najavljen kao editorski softver (tačnije kao softver i za editovanje i za pregledanje slika), očekivali smo klasičan toolbar sa poznatim alatkama. No, ništa od toga. FreeVimager ne dopušta izmene na delovima slike, kao što je dodavanje teksta ili brisanje. Toolbar postoji, ali se sastoji od samo nekoliko elementarnih alatki, kao što su resize, crop, zoom i rotate. Ne postoje alatke pomoću kojih biste mogli da pristupite nekom iole ozbiljnom editingu.

Najkorisniji deo toolbara je alatka kojom možete podešavati kontrast, osvetljenje, zasićenost boja i slično. To je uvek zgodno ako imate neku tek snimljenu sliku, a nije ispala baš kao što ste očekivali. Izdao vas je mobilni telefon, kamera je loša, ali uz malo podešavanja boje i kontrasta može da se izvuče maksimum. Za ta manja podešavanja FreeVimager je dobar. Takođe, možete da importujete slike koje ste skenirali, kao i da štampate, ukoliko za tim ima potrebe. Izdvojićemo još dve funkcije. Jedna je čuvanje fotografije u PDF formatu, a druga „hvatanje” screenshotova. Obe ove funkcije mogu biti korisne u svakodnevnim kancelarijskim poslovima.

Sem navedenih opcija i alatki, a sve su ponuđene na vidljivom delu interfejsa, malo šta se krije u padajućim menijima. Da ne bismo prerano osudili ovaj program, prošetali smo po svim menijima da bismo videli sve raspoložive alatke i pronašli smo opciju za Batch Processing, zatim za uklanjanje efekta „crvenih očiju” i dodavanje ramova na slike.

Druga glavna funkcija ovog programa je pregledanje slika. Duplim klikom na otvorenu sliku prelazite na fullscreen koji radi besprekorno, i taj deo programa je stvarno za preporuku. Iako niste izabrali da otvorite više od jedne slike, FreeVintager vam dopušta da pregledate sve slike iz tog foldera. Fullscreen je lako dostupan i nema nikakvih dodatnih informacija ili opcija koje bi smetale pregledanju, a in i out se postiže duplim klikom.

Lako može da se primeti da nismo oduševljeni ovim programom. Jedino nam se sviđa kao pregledač fotografija, ali ne možemo da ga izdvojimo u odnosu na neke druge, popularnije pregledače. Možete ga staviti kao default program za pregledanje slika, a onda se obradovati kad vam zatreba neki minimalan i brz editing. Ali, opet, pod uslovom da možete da pređete preko vrlo ružnog interfejsa.

Gordana RADOVIĆ

 
NASA’s Eyes 5.4
Camtasia Video Editor 9.0
Ashampoo Music Studio 7
PassMark MonitorTest 3.2
VideoInspector 2.12
Spriter 11
FreeVimager 7.0
Šta mislite o ovom tekstu?
StaxRip 1.6
GOM Cam
Resonic Player 0.8.9b
Novabench 4.0.1
DiskMax 6.01
ExtractNow 4.8.3
Bandicut 2.8
UninstallView 1.13
69 Photoshop Actions 9
Clipdiary 5.1
FxSound Enhancer 13
Elementor 1.7.3
Greater Than Gatsby
MeterWeather 1.75
WriteYours 0.15 Beta 5
Noisli 1.0.10

Tip:
editor slika
Potrebno:
Windows
Veličina:
4,83 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .contaware .com /freevimager .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera