VREMENSKA MAŠINA<>
102017<><>

Franjo i Katrina

Broj 85, oktobar 1991.

Drugog oktobra Štefi Graf postaje najmlađa ženska teniserka koja je pobedila u 500 profesionalnih mečeva. Sedmog oktobra, avioni ratnog vazduhoplovstva JNA bombarduju kancelariju predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, ali ne uspevaju da ga pogode. Četrnaestog oktobra, Aung San Su Ći (Aung San Suu Kyi), legendarna opoziciona političarka iz Burme/Mjanmara, osvaja Nobelovu nagradu za mir.

 
„Dobro, bolje, 24 bita” naslov je teksta u kome predviđamo da će u narednom periodu Amiga nastaviti da bude primarni izbor za svakog kome je hi-end računarska grafika osnovni posao, navodeći da se očekuje nastavak njene dominacije na polju poslova gde je 16,8 miliona boja ključni pojam. Kratkoročno smo bili u pravu, ali dugoročno, PC je pojeo sve pred sobom. U ad-hoc rubrici „Kompjuterski kriminal”, trudimo se da približimo pojam novog tipa kršioca zakona, njegovog veličanstva hakera. Već u podnaslovu postavljamo veoma bitno pitanje – da li se zaista radi o kriminalcima?

U „Svetu igara” nema prevelikih potresa i trzavica. Pored detaljnog vodiča za Elite, delimično motivisanog pojavom igre za Amigu, pišemo i o veličinama kakve su Eye of the Beholder, Unreal (2D akciona igra, ne šuter koji je došao osam godina kasnije), Midwinter II i drugima.@Medjunaslov:Broj 169, oktobar 1998.

 
Sedamnaestog oktobra, u blizini mesta Džesi u Nigeriji, dolazi do eksplozije naftovoda kada gine 1200 žitelja obližnjih sela, za koje se sumnja da su prilikom krađe goriva nehotice izazvali eksploziju. Deset dana kasnije, posle teškog poraza na izborima, Helmut Kol daje ostavku na mesto kancelara Nemačke i nakon 16 godina silazi s vlasti. Dvadeset devetog oktobra, u misiji Spejs šatla „Diskaveri” učestvuje i 77-godišnji astronaut Džon Glen, čime postaje najstarija osoba koja je poletela u svemir.

U rubrici „Aktuelnosti” ponovo se bavimo kompjuterskim kriminalom, gde kažemo da je „nacrt novog krivičnog zakona SR Jugoslavije predvideo niz krivičnih dela iz oblasti kompjuterskog kriminala, ali pošto neće uskoro biti usvojen, domaći hakeri mogu da odahnu i ponašaju se u skladu sa krivičnim zakonom koji ta dela ne poznaje”. Jedan od prvih tekstova u rubrici „Test drive” je kraći test Apple iMac-a, kojim se kolega Stančević oduševljava. U nezasluženo malom tekstu, posle Mekintoša pišemo o procesoru Intel Celeron 300 sa keš memorijom, navodeći da je „sasvim druga priča” u odnosu na model bez keša.

 
Za igru meseca proglašavamo Dune 2000, a našlo se mesta i za opis legendi kakve su People’s General, Sanitarium i Settlers III.

Broj 253, oktobar 2005.

Petog oktobra, u odabrane američke knjižare tiho i neprimetno dolazi prvi roman iz serije „Twilight” spisateljice Stefani Mejer. Dvanaestog oktobra, u želji da napuste planetu na kojoj se čitaju romani o vampirima i vukodlacima koji su ujedno hipsteri, Kinezi lansiraju Shenzhou-6, svoj drugi svemirski brod sa ljudskom posadom. Devetnaestog oktobra u okupiranom Bagdadu počinje suđenje Sadamu Huseinu za zločine protiv čovečnosti.

 
64 bita za narod! Početak „Test drivea” zatiče nas u suočavanju procesora Intel Celeron D 336 i AMD Sempron 64 2800+, prvih 64-bitnih procesora koji su cenovno postali dostupni najširim narodnim masama. U rubrici „Aktuelnosti” i tekstu pod naslovom „Borba za informacije”, bavimo se temom koja postaje sve aktuelnija – kako kompanije i njihovi podaci preživljavaju uragane? Tada je bila aktuelna Katrina koja je opustošila Nju Orleans i okolinu. Tadašnji rezultati su bili porazni, a za današnje još ne raspolažemo relevantnim podacima.

Ovomesečno izdanje „Sveta igara” donosi podjednaku dozu blistavih i opskurnih momenata. Za igru meseca proglašavamo Dragoshard, što definitivno spada u ove druge, ali odmereni opisi Earth 2160, Blizkrieg 2, Gothic II definitivno vade stvar. U rubrici „Domaća scena” prenosimo iskustva mladog domaćeg freelancepixel artista” u radu za strane kompanije. Kapitalizam je jedna divna stvar...

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 PRIMENA
Kraj misije za sondu Cassini

 NA LICU MESTA
IFA 2017, Berlin, Nemačka
Samsung pres-konferencija, IFA 2017
LG pres-konferencija, IFA 2017
Lenovo launch keynote, IFA 2017
Sony pres-konferencija, IFA 2017
Huawei Road Show
BalCCon 2k17

 KOMPJUTERI I FILM
Blade Runner 2049
Geostorm
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Katedra za animaciju u inženjerstvu, FTN Novi Sad

 VREMENSKA MAŠINA
Franjo i Katrina
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Inovacija mahinacije
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera