TEST PLAY<>
112017<><>

Heat Signature

Od autora Gunpointa, iznenađujuće inteligentne 2D špijunske platformske šunjalice, dolazi nam igra sa značajnijim ambicijama, većeg obima i složenijeg dizajna. Heat Signature je proceduralno generisani roguelike koji vas stavlja u ulogu hi-tech provalnika/ubice koji vrši prepade na svemirske brodove koji jezde galaksijom, iz kojih krade naručenu robu, spasava zarobljenike, likvidira ciljane NPC-ove ili naprosto otima brodove i vozi ih do najbliže svemirske stanice. Igra je pravi sandbox na nekoliko nivoa, a sloboda eksperimentisanja koju daje igraču gotovo je apsolutna.

Heat Signature je proceduralno generisani roguelike u kom vodite hi-tech provalnika/ubicu koji prepada svemirske brodove.

Jedino čega ima samo u molekularnim tragovima jeste koherentni zaplet jer je on planski minimizovan i predstavljen u grubim crtama. Galaktičkim sektorom u kojem se igra odvija vladaju četiri surove imperije, a igrač, u ulozi plaćenika/borca za slobodu ima zadatak da oslobađa jednu po jednu svemirsku stanicu, čime ujedno otključava tehnologije koje mu olakšavaju dalji posao. Story misije su više izuzetak nego pravilo, a gro „mesa” igre sastoji se od proceduralno generisanih zadataka koje možete da obavljate proizvoljnim redosledom.

Tipična misija u igri jeste „krađa objekta × iz skladišta civilnog broda srednje veličine”. Zadatak počinjete u svemirskoj stanici, bazi operacija gde se možete natovariti oružjem i gadžetima koji će vam biti potrebni u skladu s misijom koju ste odabrali s oglasne table. Misije su rangirane od lakših ka težima, a neke od njih imaju dodatne modifikatore koji otežavaju posao, ali nude bolju novčanu nagradu. Tako, recimo, imate misije u kojima ne smete da ubijete nikoga, čak ni stražare koji otvore vatru na vas, već morate da se šunjate ili koristite oružje/gadžete za ošamućivanje. Neki zadaci vam daju neograničeno vreme za izvršavanje, dok su drugi ograničeni na svega nekoliko minuta, kod nekih ne smete da aktivirate alarm, a kod trećih imate stražare koji su imuni na municiju koja nema protivoklopni karakter, kod petih kapetan menja kurs broda čim vas straža primeti, dajući vam vrlo malo vremena da rešite misiju pre nego što pristanete u neprijateljsku stanicu i padnete u zarobljeništvo... Modifikatora je zaista mnogo, ali je opcija koje vam stoje na raspolaganju znatno više.

Igra je pravi sandbox na nekoliko nivoa, a sloboda eksperimentisanja koju daje igraču gotovo je apsolutna.

Kad se upoznate s parametrima misije i opremite u skladu s njima, sedate za komande invazione kapsule i zauzimate kurs za presretanje. Na ciljani brod se morate zakačiti kao krpelj, nišaneći airlock kombinacijom gasa, kočenja i manevrisanja, pazeći da ne uletite u zonu dejstva turelnih topova koji će vas oduvati s kursa i potencijalno odvaliti od života. Kad upadnete u brod, počinje akcija proper, koja na prvi pogled liči na Hotline Miami. Situaciju posmatrate iz ptičje perspektive sa prilično raskošnim nivoom zuma, kretanje vršite WSAD kombinacijom, a akciju u svakom trenutku možete pauzirati pritiskom na spejs. Tokom prepada na brod želećete da što duže ostanete neprimećeni jer dignuta uzbuna povlači razne nezgodne posledice – od navale svih stražara na vašu poziciju do startovanja tajmera nakon čijeg ćete isteka biti zarobljeni.

Najbolje strane igre jesu kombinatorika gadžeta i ad-hoc planiranje kojim ćete rešavati većinu misija. Najprostiji način za eliminaciju naoružane brodske posade jeste čučanje iza ugla sa sečivom u ruci i čekanje da vam protivnik upadne u zonu dejstva, kada ćete spejsom pauzirati akciju, mirno ga nanišaniti i ponovnim aktiviranjem akcije nabosti iz skoka. Svakim „blokom” misija situacija kreće da se progresivno komplikuje jer stražari počinju da patroliraju u grupama, nose generatore štita ili neprobojni oklop, brodovi počinju da dobijaju detektore pokreta, automatske turelne mitraljeze i druge odbrambene sisteme, ali uporedo s rastom i komplikovanjem njihovog arsenala i vi dobijate protivmere, to jest stičete pravo na njihovu kupovinu u svemirskim stanicama. U akciju ćete moći da nosite teleportere, skremblere turelnih sistema, daljinske klonere ključeva za pristup palubama, bacače granata idealne za čišćenje celih soba i mnoge druge gadžete koje ćete s uživanjem isprobavati u simulatoru pre upuštanja u akciju. Ponekada ćete upadati u zaista sumanute situacije, kada će, recimo, brod koji „rešavate” postati meta drugog velikog broda koji će krenuti da ga puni torpedima, praveći rupe na palubama i uništavati čitave sekcije. U takvim situacijama ceniće se vaša veština sirove improvizacije.

Za fanove onoga što se zove „emergent gameplay” trenutno ne postoji prava alternativa Heat Signatureu.

Ipak, koliko god da ste vešti i skloni sečenju ušiju radi krpljenja dupeta, povremeno će vam se dešavati da završite u hladnom svemiru gde će vas izbaciti straža ili ćete biti isisani usled rupe u oplati broda. Tada imate opciju da daljinski pilotirate svojom kapsulom i pokušate da uhvatite telo pre nego što vam nestane kiseonika. Ako to ne uspete, ginete i morate da odaberete novi lik koji će nastaviti kampanju, pri čemu gubite kompletan keš i inventar starog lika. Igra je prilično surov roguelike... Situacije kad aktivirate alarm, ali zadatak ne uspete da dovršite do isteka vremena još su gore jer ćete biti zarobljeni, tako da ponovo morate da odaberete novi lik (koji će u toku kampanje možda dobiti misiju oslobađanja vašeg prethodnog avatara). U svakom slučaju, retke su situacije kad će vam biti dosadno. Za fanove onoga što se zove „emergent” gameplay trenutno ne postoji prava alternativa Heat Signatureu.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Middle Earth: Shadow of War
Project CARS 2
South Park: The Fractured but Whole
Cuphead
Hob
Gran Turismo Sport
Battle Chasers: Nightwar
ECHO
Forza Motorsport 7
RUINER
FIFA 18
Dungeons 3
ELEX
Blue Reflection
The Evil Within 2
Stable Orbit
Marvel vs. Capcom: Infinite
Heat Signature
Šta mislite o ovom tekstu?
Total War: WARHAMMER II
WRC 7
Vaporum
Pinball FX3
Real Farm
Darkest Hunters
Guild Wars 2: Path of Fire

Platforma:
PC (Windows)
Potrebno:
Pentium 4 ili ekvivalent, 8 GB RAM, Intel HD 5000
Poželjno:
Intel Core2Duo ili ekvivalent, 8 GB RAM, GeForce 630 GT ili Radeon HD 6670
Veličina:
284 MB
Adresa:
www .heatsig .com
PEGI:
nema

83
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera