TEST PLAY<>
112017<><>

WRC 7

Korzika... Tišinu mirnog aprilskog popodneva remeti rika 180 konja smeštenih ispod haube malene Fieste sa brojem 67 na krovu. Vozač se očigledno muči da održi pravac, prašeći vijugavim puteljkom koji se penje na lokalno brdo. Pogled oduzima dah – sa jedne strane se nalazi provalija i more koje udara u obalu, a sa druge strane raslojene stene i kamenjar koji svakog časa preti da se obruši na tlo. Takmičenje: juniorski šampionat sveta u reliju. Cilj: osvajanje što bolje pozicije i potpisivanje ugovora koji će naredne sezone obezbediti viši rang takmičenja.

WRC 7 je pickup&play igra zbog koje u stomaku osećate efekat slobodnog pada, kao da ste bez padobrana skočili sa Ajfelovog tornja.

Ukoliko ste zaljubljenik u reli šampionat i želite da provedete vreme zabavljajući se uz WRC 7 moraće da vam bude dovoljno to što igra ima potpuno novi fizički model, koji fino balansira između arkade i simulacije, kao i grafiku koja je na momente fantastična. Kylotonn Racing Games je ove godine prevazišao sebe i pred nama je njihovo ubedljivo najbolje ostvarenje. WRC 7 je pickup&play igra zbog koje u stomaku osećate efekat slobodnog pada, kao da ste bez padobrana skočili sa Ajfelovog tornja. Osećaj brzine je nestvaran, kontrole reske, automobili prikovani za tlo i spremni da poslušaju svaki zadatak na koji ih uputite. Osim komandi za usmeravanje automobila levo-desno, pažnju obraćate samo na gas i (ručnu) kočnicu. To je ovde sasvim dovoljno da vam podigne adrenalin, ali ne i da pokvari užitak nešto naprednijim vozačima. Za njih je namenjen nivo težine Simulation koji pored ručnog „šaltanja” brzina podrazumeva i izostanak pomoći prilikom kočenja, ali čini i da oštećenja nemaju samo vizuelni karakter već snažno deluju i na performanse automobila. Po definiciji, WRC 7 je ipak arkada – prokleto dobra arkada, koja zbog uključenih elemenata simulacije izlazi iz predviđenih okvira i zato je zanimljiva i onima koji ne veruju u NFS proročanstva.

Brzo savladavanje mehanike upravljanja, bilo da koristite kontroler ili volan, brzo će vas usmeriti ka pokušajima ostvarivanja što boljih vremena. Ono što može da vas zaustavi je fantastična grafika koja odvlači pažnju jer želite da upijete svaki specijalni efekat, svaku dobru teksturu i proučite svaki dostupan model automobila. Detalji su bitni, pa tako primećujete da se u prašini na putu vide šare guma, kamera koja prati akciju se prlja, vegetacija pored puta je neobičajeno detaljna, sunce se umiva u istopljenom snegu, a šlag na tortu predstavljaju različiti vremenski uslovi: magla, kiša, sneg... Njihovo smenjivanje nije moguće i to je minus, jer je isto postalo standard kada su trkačke igre u pitanju. S obzirom da sadrži sve iz svetskog reli šampionata za 2017. godinu, WRC 7 donosi 13 aktuelnih lokacija i ukupno 52 „staze”. Dizajn je, rekosmo, zaista na impresivno visokom nivou. Ipak, rastužilo nas je to što kvalitet nije konzistetnan. Tako su pojedine lokacije vrhunske i trasiraju trendove u ovom žanru, dok su druge mnogo izvedene slabije, kao da su bile u trećem planu ili da ih nije radio isti tim. Možda nije bilo dovoljno vremena da se sve preradi i prepravi u odnosu na prošlu godinu – kao što znate, rokovi u savremenom svetu su ubistveni.

Fantastična grafika odvlači pažnju od trke jer želite da upijete svaki specijalni efekat, svaku dobru teksturu i proučite svaki dostupan model automobila.

Ako ste pažljivo čitali, na početku smo rekli da će fantastična grafika i novi fizički model MORATI da budu dovoljni da vas zadrže ispred ekrana. Evo i zašto! Autori su potpuno zanemarili propratni sadržaj i WRC 7 je prazan poput novinarskog novčanika. Da, na raspolaganju je 55 oficijelnih timova, tu su automobili i vozači iz šampionata Junior WRC, WRC 2 i WRC i to je otprilike sve. Odiseja počinje izborom jednog od dostupnih timova, nastavlja se vožnjom, opravkom, vožnjom, ispunjavanjem sporednih zadataka, vožnjom, prelaskom u drugi tim, vožnjom... Prilično dosadno! Između etapa bavite se popravkom načinjenih oštećenja koja su podeljena u osam oblasti i za to imate ograničeno vreme. Verovali ili ne, ovo vam je jedina velika briga. Sporedni zadaci su krajnje trivijalni (nemoj da uništiš motor, zauzmi „to i to” mesto...) i benefite od njihovih ispunjavanja vidite tek na kraju sezone kada će se veći ili manji broj timova zainteresovati za vas. Nadogradnja automobila nije moguća, samim tim ne postoji ni R&D odeljenje, ne možete da zapošljavate ljude u timu i imate osećaj da ste samo voda koja teče kroz cev. Nije nam se svidelo ni to što u igri, sem nekoliko bonus automobila, nema klasičnih mašina koje su obeležile neke prošle i davno zaboravljene ere. Osim kampanje, možete da vozite šampionat po volji, pojedinačne relije, te da se okušate u online multiplayer okršajima. Pohvalno je što postoji i lokalni multiplayer koji pored split screen režima donosi i hot seat komplement gde se igrači naizmenično ređaju za upravljačem. To je odlična i, dodaćemo, staromodna stvar koja nam je nedostajala.

WRC 7 nas nije razočarao, naprotiv, autorima igre upućujemo najiskrenije čestitke za ono oko čega su se očigledno potrudili. Problem je u tome što ne možemo da se otmemo utisku da ovaj projekat nije završen. Da li je razvojni tim prosto nije imao dovoljno vremena, ili je uzrok za nedovoljnu ispoliranost nešto drugo, ostaje tajna. Zbog toga nam ostaje da čekamo narednu godinu i nadamo se da će Racing Games da napravi korak dalje, da odveze još nekoliko test krugova i utegne sve ono najvažnije što se našlo na to do listi. Bilo bi šteta da to ne učine, jer WRC 7 tako lepo odmara od ozbiljnih simulacija, a nije previše arkadan da pokvari zadovoljstvo vožnje. Najviše ćete ga igrati u društvu, „na gajbi” što kažu youngsteri, jer kampanja i ostali solo elementi jednostavno ne zadovoljavaju standarde na koje su nas navikli konkurenti Kylotonna koji ne spavaju, već neprestano usavršavaju svoje vožnje.

Vladimir PISODOROV

 
Middle Earth: Shadow of War
Project CARS 2
South Park: The Fractured but Whole
Cuphead
Hob
Gran Turismo Sport
Battle Chasers: Nightwar
ECHO
Forza Motorsport 7
RUINER
FIFA 18
Dungeons 3
ELEX
Blue Reflection
The Evil Within 2
Stable Orbit
Marvel vs. Capcom: Infinite
Heat Signature
Total War: WARHAMMER II
WRC 7
Šta mislite o ovom tekstu?
Vaporum
Pinball FX3
Real Farm
Darkest Hunters
Guild Wars 2: Path of Fire

Platforma:
PC, PlayStation 4, Xbox One
Potrebno:
Intel i3 četvrte generacije ili AMD A8 na 3 GHz, Nvidia GeForce GT 730 ili AMD Radeon HD 5600, 4 GB RAM
Poželjno:
Intel i3 šeste generacije ili AMD FX na 3 GHz, Nvidia GeForce GTX 780 ili AMD Radeon R9 290, 8 GB RAM
Veličina:
19,2 GB
Adresa:
www .wrcthegame .com

75
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera