TEST PLAY<>
112017<><>

Vaporum

Žanr koji je pre skoro tri decenije spadao među najpopularnije, dungeon crawler, tokom proteklih nekoliko godina doživljavao je renesansu. Izvrsni Legend of Grimrock (SK 5/12) je povukao nogu, potom je usledio još bolji nastavak (SK 11/14), svoje mesto pod suncem našao je i sasvim solidan Might & Magic × (SK 3/14), uz gomilu amaterskih indie naslova koji uglavnom nisu vredni pažnje. Sada je red došao na slovački tim Fatbot Games i Vaporum, čija je namera da pomrači slavu pomenutima, ali se na kraju sve ipak svelo na pucanje u prazno. Zaplet počinje buđenjem glavnog junaka na steni usred mora, sa akutnim gubitkom pamćenja. Iznenada, pred njim se ukazuje ogromni čelični toranj, te on hrabro odlučuje da uđe unutra jer, Bože moj, da je bio pametan i trčao (odnosno plivao) glavom bez obzira u suprotnom pravcu, igre ne bi ni bilo. Ako vam misteriozni identitet protagoniste i sama lokacija na kojoj se budi pri početku igre ne upale lampicu ispod koje piše BioShock, sveprisutna voda, para, steampunk okruženje i priča koja se odmotava preslušavanjem brojnih audio-logova sigurno hoće.

Vaporum je, kao i većina ostalih dungeon crawlera, RPG za jednog igrača sa borbama u realnom vremenu i grid-based kretanjem.

Vaporum je, kao i većina dungeon crawlera, RPG za jednog igrača sa borbama u realnom vremenu i bez slobodnog kretanja. Vaš avatar se pomera u okviru predefinisanih polja, odnosno mreže (otud i termin grid-based). Za razliku od Eye of the Beholder serijala i sličnih igara na koje se ugledao Grimrock, u Vaporumu ne vodite četvoročlanu ekipu, već samo jednog lika (po tom elementu najviše podseća na Stonekeep, ako ga se iko seća). Klase, u standardnom smislu te reči, u ovoj igri zamenjene su izborom jednog od tri zaštitna odela. Combat rig daje permanentne bonuse na statistike koje su relevantne za borbu, heavy umanjuje pretrpljena oštećenja, dok thauma rig (čitaj: mag) daje tehnološke bonuse. Vitalne statistike se dalje bruse kačenjem električnih kola na rig, što je zapravo sistem perkova, za baratanje tupim oružjem, oštricama, pištoljima (tačnije, kuburama), puškama i slično. Što se municije za vatreno oružje tiče, ona je univerzalna za sve tipove pucaljki, pa nema vatrenih, ledenih, otrovnih i sličnih strela na koje smo navikli u igrama fantasy miljea. Takođe, nema potrebe za ručnim reloadom, već se sve obavlja automatski, dokle god imate džebane u inventaru. Vaš rig dalje možete da opremate gedžetima (do četiri istovremeno) koji su u suštini specijalke za bafovanje sopstvenog lika, odnosno ofanzivne „magije” za napadanje izolovanog protivnika ili AoE-a. Gedžeti troše zasebnu energetsku skalu koja se regeneriše vremenom i čija dopuna može da se ubrza konzumiranjem regen kanistera (u praksi ih nikada nije dosta). Iskustveni poeni prekršteni su u fumium, materiju oko koje se vrti priča Vaporuma i koja se, logično, skuplja uništavanjem protivnika, kao i upotrebom retkih (i uglavnom dobro skrivenih) fjumijumskih kondenzatora. Osim gotovo neprestane borbe, bićete u prilici i da rešavate rudimentarne prostorne zagonetke koje su, u skladu sa tradicijom žanra, uglavnom „uključi skriveni prekidač, pa baci ciglu na polugu i vidi šta će da se desi” tipa.

Nivoi težine uglavnom utiču na jačinu protivnika i dužinu borbe, skrojeni tako da će svako naći sebi odgovarajući, a i njihovi nazivi jasno govore o tome šta podrazumevaju: casual, easy, normal, hard i brutal. Pored određivanja nivoa težine, srećemo se i sa dodatnim opcijama koje po želji mogu da se aktiviraju pred početak partije – old-school mod isključuje automatsko mapiranje terena, što zahteva upotrebu pravog papira i olovke u slučaju da vam orijentacija u prostoru nije jača strana; elite mod onemogućava „ručno” snimanje pozicije (igra će napraviti jedan jedini autosave na početku svakog nivoa); movement type je nepotrebna opcija isključivo estetske vrste i odnosi se na njihanje glave protagoniste dok se kreće kroz prostor. Šta bismo bez toga.

Misteriozni identitet protagoniste, sama priča, kao i steampunk okruženje ekstremno podsećaju na BioShock.

Pošto igru pokreće Unity, unapred znate da možete da očekujete slabu optimizaciju bez obzira na jačinu konfiguracije. Vaporum je još jedan u nizu predstavnika umetničkog pravca „crnci u tunelu”, jer je veći deo okruženja umotan u gustu pomrčinu. Za razliku od većine srodnih igara, glavni junak ne ćuti kao zaliven, ali bi možda bilo bolje da je ostao mutav. Bezimeni gospodin zvuči skroz nezainteresovano, a njegovo uporno ponavljanje kako mu je „potreban ključ” ćete ubrzo i sami početi da recitujete dok nervozno lupate čelom o astal. Pored toga, upravo se zbog učestalog brbljanja već na samom početku lako prokljuvi njegov identitet, te misterija, kao verovatno jedini (ali mršavi) povod za igranje, pada u vodu. Nivoi su mahom „ukrašeni” hidraulikom, vlagom i rđom. Jednolični su, a isto važi i za protivnike, koji ubrzo počinju da se ponavljaju (menažerija se mahom sastoji od mutiranih ljudi, mehanizovanih protivnika i „kiselih” bubašvaba koje pljuckaju kiselinu u vašem pravcu). Monotonija preovladava i u borbenom segmentu, koji je bezrazložno otegnut, jer je neprijateljima potrebna pisana molba u pet primeraka ne bi li konačno otegli papke, za šta su delom zaslužna i arhaična pravila koja kao da podrazumevaju da vaš lik pati od Parkinsonove bolesti, te redovno maši na pljuvomet udaljenu nepomičnu metu. Često snimanje pozicije je neophodno, jer u slučaju pogibije bivate vraćeni na sam početak nivoa, odnosno sprata unutar tornja.

Za dvadesetak evra dobićete trinaest nivoa (za prelazak svakog potrebno je oko pola sata, uključujući i sporedne secrete), ali ne i šarm, atmosferu, pa ni produkciju jednog Grimrocka. Vaporum u žanr ne unosi ništa novo niti privlačno, osim settinga, a i to je pitanje ličnih afiniteta. Doduše, ako se ubrajate među ljubitelje dungeon crawlera, verovatno ste nekoliko puta obrnuli Might & Magic × i Legend of Grimrock (i nastavak mu), pa nemate mnogo izbora.

Jan ČMELIK

 
Middle Earth: Shadow of War
Project CARS 2
South Park: The Fractured but Whole
Cuphead
Hob
Gran Turismo Sport
Battle Chasers: Nightwar
ECHO
Forza Motorsport 7
RUINER
FIFA 18
Dungeons 3
ELEX
Blue Reflection
The Evil Within 2
Stable Orbit
Marvel vs. Capcom: Infinite
Heat Signature
Total War: WARHAMMER II
WRC 7
Vaporum
Šta mislite o ovom tekstu?
Pinball FX3
Real Farm
Darkest Hunters
Guild Wars 2: Path of Fire

Platforma:
PC
Potrebno:
Core 2 Duo na 2,5 GHz, GeForce 400 sa 512 MB VRAM, 4 GB RAM
Poželjno:
Core i5 na 3,5 GHz, GeForce GTX 960, 6 GB RAM
Veličina:
5,1 GB
Adresa:
www .vaporum -game .com
PEGI:
nema
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera