TEST JOY<>
112017<><>

Logitech G603, G613 i G840

Bežična brzina i široko polje

Logitech, čini se, ne staje. Gotovo svakog meseca pojavi se neka nova G periferija, koja se donekle razlikuje od prethodnog proizvoda koji je predstavljen pre manje od godinu dana. Proizvodi jesu kvalitetni, ali nismo sigurni da postoji potreba za ovolikim brojem proizvoda sličnih karakteristika. Bilo kako bilo, na testu su nam se našla tri proizvoda koje Logitech često predstavlja zajedno – miš G603, tastatura G613 i prekrivač stola, takođe poznat i kao podloga, G840.

 
Čini se da je glavna razlika ovoga puta pre svega jednostavnost zamene baterija. I G603 i G613 se napajaju putem dve AA baterije. Dakle, potencijalni korisnici ne moraju da brinu o zameni interne baterije kada joj „prođe voz”. Rezultat je nešto lošija autonomija, mada je Logitech otišao daleko sa maksimalnim iskorišćenjem baterija, te obećava do petsto sati za miš, odnosno do osamnaest meseci za tastaturu, u zavisnosti od uslova korišćenja. Kako se radi o igračkim periferijama, realna autonomija će sigurno biti manja. G603 i G613 koriste Logitechovu Lightspeed Wireless tehnologiju, za koju proizvođač tvrdi da postiže performanse kao veza kablom, uz samo jednu milisekundu odziva. Možemo da potvrdimo da nismo imali utisak kašnjenja tokom testa, ako izuzmemo „buđenje” koje je, iako ekstremno brzo, i dalje primetno.

Mimo pomenutih razlika, G603 po skoro svim karakteristikama (G703 ima „najviše miliona klikova”) odgovara modelima G403 (SK 3/2017) i G703 (SK 9/2017), mada proizvođač tvrdi da se u ovom mišu nalazi novi Hero senzor. Podaci odgovaraju senzoru PMW3366, koji se nalazi u drugim pomenutim modelima, pa verujemo da je samo u pitanju sitno podešavanje „ogledala” i softverske podrške. Pri korišćenju miš se pokazao očekivano dobro. Oblik koji je Logitech napravio jedan je od boljih za igračke miševe, a težina je prihvatljiva, iako je zbog AA baterija primetno teži. Tasteri su takođe na nivou (isti), kao i velike „klizaljke”. Opcije za podešavanje u G softveru takođe odgovaraju fizički istim modelima sa istim brojem i rasporedom tastera.

 
Tastatura G613 vizuelno podseća na G213, dakle, malo je „običnija” u odnosu na druge Logitech igračke tastature. Punog je formata, sa numeričkim delom i dodatnim multimedijalnim tasterima, a našlo se mesta i za red od šest G tastera, što je čini više „gejmerskom”. Uz taj dodatni red, odmorište za dlanove (napokon!), kao i činjenicu da je u pitanju mehanička tastatura, G613 je prilično masivan, što pojačava utisak kvaliteta i izdržljivosti. Ovaj utisak donekle kvare stope na izvlačenje koje, iako robusne za plastične šarke, neće izdržati fizičko razračunavanje, koje će ostatak tastature upiti bez većih problema. Inače, oba uređaja mogu da koriste Lightspeed Wireless i Bluetooth, što omogućava komunikaciju sa dva računara. Prvi je očigledno namenjen igranju, dok Bluetoothom možete da se povežete na laptop da biste u pauzi između sesija komunicirali sa obožavaocima... Kao nešto jednostavniji model, G613 ima mogućnost promene funkcije samo za G tastere i nema pozadinsko osvetljenje. Ovo će biti sasvim dovoljno za veliki broj korisnika i čini nam se da Logitech možda „gađa” malo stariju publiku. Romer G mehanički prekidači imaju hod od samo 1,5 milimetara pre aktivacije i izuzetno su brzi i bučni. Usled brzog kucanja moći ćete da čujete zvonjavu federa, čak i kroz slušalice. Brzina, sa druge strane, može da dovede do neplaniranog pritiska, što, doduše, važi za sve brže prekidače. U paketu sa tastaturom stiže i držač za mobilni telefon.

Na test nam je u veoma lepoj i kvalitetnoj tubi „za plakete” stigla i podloga pod nazivom G840. U pitanju je XL podloga, mada bismo je mi nazvali XXXL, jer na nju staju tastatura, miš, držač za mobilni, a možete i slušalice da odložite i i dalje ćete imati prostora. Podloga je platnena, sa gumenom donjom površinom koja smanjuje mogućnost klizanja, mada same dimenzije i težina stvari na njoj osiguravaju da ona neće „ići” nigde. Iako je površina dobra i miš lepo klizi po njoj, što je osnovna svrha podloge, nije nam se dopalo to što se veoma lako prlja i teško čisti. Takođe, stranice nisu opšivene i izuzetno su podložne krzanju, pa će već nakon par meseci G840 izgledati neugledno.

Naveli smo da su G603 i G613 očigledno svedeniji i koriste AA umesto interne baterije, ali to ne znači da su jeftiniji. Cena miša (preporučena od proizvođača) iznosi 70, a tastature 150 evra. Logitech nudi i mogućnost kupovine oba proizvoda zajedno (Wireless Gaming Desktop), ali bez ikakvog popusta na ukupnu cenu. U svakom slučaju, G603 spada u najbolje bežične miševe namenjene igranju, a cena je jednaka ili niža od konkurencijske. G613 takođe ima „odgovarajuću” cenu bežične igračke tastature i trenutno je jedina bežična mehanička igračka tastatura za koju znamo, pa je Logitech mogao da je ceni i više. Sa druge strane, bez obzira na veličinu, ne mislimo da „ponjava” G840 vredi pedesetak evra, koliko proizvođač traži za nju.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
Logitech G603, G613 i G840
Šta mislite o ovom tekstu?
HyperX Cloud Revolver S
Modecom Volcano MC-GMX-1
Aorus M3 i AMP

 JA, IGRAČ
Živeti i umreti u Las Palmasu

Logitech G603
Senzor:
optički, maks. rezolucija 12.000 tpi
Broj tastera:
6 + skrol točkić
Ostalo:
osnovni tasteri sposobni da izdrže 20 miliona klikova, mogućnost podešavanja rezolucije u do pet koraka, vezivanje jedne vrednosti za držanje tastera i odziva, mogućnost snimanja i editovanja makroa, podešavanje pozadinskog osvetljenja, interna memorija, 2,4 GHz Lightspeed wireless + Bluetooth veza, produžni kabl za wireless risiver, mogućnost smanjenja brzine odziva za produženo trajanje baterije, napajanje putem dve AA baterije (500 sati/18 meseci autonomije)

Logitech G613
Dodatni tasteri:
6 G tastera, multimedijalni tasteri, prekidač za isključivanje Win tastera
Ostalo:
mogućnost dodeljivanja funkcija i snimanja i podešavanja makroa za G tastere, Lightspeed wireless + Bluetooth veza, produžni kabl za wireless risiver, napajanje putem dve AA baterije (autonomija 18 meseci)

Logitech G840
Dimenzije:
900 × 400 mm
Ostalo:
podloga prilagođena za umereno trenje između miša i podloge, gumena donja površina, kvalitetna i izdržljiva tuba za transport
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera