TEST JOY<>
112017<><>

Aorus M3 i AMP

Legija nepromočivih

U nekoliko proteklih brojeva imali smo prilike da se „poigramo” sa gamom Aorus proizvoda koji ne spadaju u osnovnu delatnost Gigabytea/Aorusa. Posle kućišta, tastature i hladnjaka, na red je došlo osnovno oružje sajber ratnika – miš i njegov verni kompanjon – podloga.

Već na prvi pogled M3 deluje jeftino. Ne znamo da li je oznaka koja odgovara tenkiću iz „Drugog svetskog rata” namerna, jer je dotični služio za izviđanje i, u rukama hrabrih i ludih ljudi, ponekad i uspešnu borbu. Nego, M3 je još jedan u nizu miševa koji poštuju nepisana pravila, oblikom je približan onom sa kojim je Microsoft pre mnogo godina „pogodio” potrebe većine korisnika. Ko bi rekao da se ljudska šaka nije mnogo promenila? Dakle, prilagođen je desnorukim korisnicima, ali ne sa naglašenim „ergonomskim” oblikom koji tera ruku u određeni položaj, već ostavlja dovoljno prostora za svaki od uobičajenih načina držanja.

Kvalitet upotrebljenih materijala je dobar, ali ne na nivou koji smo očekivali od Gigabytea. Plastika koja pokriva gornju površinu (očekivano) upija otiske prstiju i prljavštinu, kao i guma na stranicama, koja je suviše mekana i „lepljiva”. Još jedan problem, barem kod test-primerka, bilo je odlepljivanje jedne od ovih guma, što takođe ne ide na čast proizvođaču. Kabl je obložen PVC-om koji deluje kao papir pod rukom. Nemoguće je odrediti kvalitet, ali deluje kao da je sklon zapinjanju. Sa druge strane, tehničke specifikacije deluju „na mestu”.

Omron prekidače (na osnovnim tasterima) neki vole, a neki baš i ne, ali niko ne osporava da ih imaju praktično svi kvalitetni miševi. Optički senzor Pixart 3988, maksimalne rezolucije 6400 tačaka po inču, takođe je cenjen među mnogim igračima (ali manje od strane „nekih”), a relativno velike teflonske stope olakšavaju brze i precizne pokrete. Proizvođač u pakovanju isporučuje još dva seta stopa. Bočni tasteri nisu toliko kvalitetni, ne pružaju jasan otpor i može da se desi da budu slučajno pritisnuti, mada njihova veličina i položaj jasno daju do znanja gde se nalazi palac. Skrol bi takođe mogao da bude bolji, nekako je uvučen u telo miša i ima čudan hod. Previše je lagan, ali ne „leti”, a nema ni jasnih koraka u okretanju. Dva tastera za povećanje i smanjenje rezolucije rade svoj posao i to je to, a prozorčići na bočnoj strani označavaju na kom ste od pet podesivih nivoa rezolucije.

Softver omogućava sve očekivane stvari, od dodeljivanja pojedinačnih funkcija tasterima, do makroa, kao i podešavanje rezolucije u koracima od po 50 tačaka po inču. Tu je i neizostavni RGB Fusion, koji usklađuje osvetljenje sa ostalim Gigabyte/Aorus komponentama i periferijama. Nažalost, ovaj softver i dalje ima dečije bolesti koje smo viđali i sa tastaturom, pa može, a i ne mora da radi kako treba - do sledeće revizije.

Aorus M3 bi trebalo da bude osnovni miš proizvođača više kategorije i cena od oko četrdeset evra ga svrstava upravo u tu kategoriju. Nažalost, iako je osnova dobra, valjao bi mu „retuš”. Nadamo se da će ubrzo da se pojavi neka verzija „M3A3” (ili M5), pa da ovo postane prava borbena mašina.

Sa druge strane, AMP podloga nam se izuzetno dopala. Tanka, ali veoma dobro obrađena, sa gumenim slojem za „fuziju” sa stolom sa jedne strane, a sa druge strane sa specifičnom blago hrapavom površinom koja je očigledno fino podešena za brzinu. Miš naprosto leti po ovoj podlozi i sa blagim gurkanjem, pa tako „brza” podloga nije za svakoga, bez obzira na kvalitet. Podloga je takođe otporna na prosipanje vode i može da se opere, pa nešto musaviji korisnici i oni sa malom decom i ljubimcima koji vole da se muvaju oko stola treba da razmisle o nabavci. Još uvek nemamo podatak o ceni, ali verujemo da će AMP-u cena biti slična cenama podloga viđenijih proizvođača.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
Logitech G603, G613 i G840
HyperX Cloud Revolver S
Modecom Volcano MC-GMX-1
Aorus M3 i AMP
Šta mislite o ovom tekstu?

 JA, IGRAČ
Živeti i umreti u Las Palmasu

Aorus M3
Senzor:
optički, maks. rezolucija 6400 tpi
Broj tastera:
7 + scroll i taster za promenu rezolucije senzora
Ostalo:
velike stope, promena rezolucije u pet koraka, dodeljivanje funkcija tasterima i snimanje i fino podešavanje makroa, dva para dodatnih stopa, dužina kabla 1,8 m, USB veza

Aorus AMP
Osnovno:
gumirana podloga prilagođena brzini, otporna na prosipanje tečnosti, može da se opere,
Veličina:
324 × 237 mm ili 430 × 370 mm
Proizvođač:
Aorus
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera